Läst

Jag har läst..

Av
den
1 november 2014
Beckomberga - ode till min familj Bokomslag Beckomberga - ode till min familj
Sara Stridsberg
Albert Bonniers Förlag
2014
355

När Jimmie Darling kommer till Beckomberga mentalsjukhus börjar hans dotter Jackie tillbringa allt mer tid där och när modern reser till Svarta havet blir sjukhuset hela hennes värld. Där finns läkaren Edvard Winterson som varje natt tar med sig Jim och några utvalda patienter till sina stora fester vid Lill-Jansplan, där finns Inger Vogel som rör sig på gränsen mellan ordning och ödeläggelse och Sabina med sina pärlor och sin bedrövelse. Där finns också Paul och kärleken, det verkliga vansinnet.

Så har jag då premiärläst Stridsberg. När jag läser recensioner relaterar man mycket till hennes tidigare verk vilket jag inte kunnat göra eftersom jag inte läst hennes tidigare utgivning.
Jag är besviken, inte förvånad, men det känns lite som att jag anade att jag inte skulle njuta fullt ut av historien. Alla element för en spännande läsning finns där, den sinnessjuka pappan, fråvarande mamman, dotternsom fungerar som huvudperson. Älskare, läkare, vänner, men alla karaktärer glider mig ur fingrarna. Kvar bli sublimt svala stämningar, himlar och moln, en anonym berättelse för den som inte varit där.
Nej tyvärr berör den inte mig på djupet.

Några dagar efter att jag läst klart boken hör jag talas om att den är nominerad till August-priset. Kunde just tro det eftersom jag inte gillade den särskilt mycket. Augustpris-juryn och jag är sällan överens...

TAGS

30 oktober 2014

1 november 2014

4 kommentarer
 1. Svara

  britt

  1 november 2014

  Inte så ofta vi heller

 2. Svara

  Raija

  2 november 2014

  Stämmer fint med att Augustpriset ofta går till författare jag i alla fall inte förstår mig på. Det innebär att jag inte kommer läsa den här boken och inte heller de andra du presenterat, för det är nog inga böcker som passar mig. Men det är kul att läsa och ibland får man något bra tips 🙂 .

 3. Svara

  Pumita

  2 november 2014

  Jag har höga förväntningar på den här boken, inte just för August-priset men för att det är så många som lovordar Stridsberg. Har inte läst ngt av henne ännu. Ska bli intressant.

 4. Svara

  Kicki

  2 november 2014

  Jag hade tänkt läsa boken om Beckomberga, mest för att där arbetade mamma i 37 år.
  Jag var ofta på området som barn. Bl.a. fick dom som arbetade där och deras anhöriga gå på bio där en dag i veckan. Såg åtskilliga filmer där, t.ex. simfilmer med Ester Wiliams.
  Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 306
 • 437
 • 1 579 847
 • 4 992
 • 64 332
Sök här