Jag har läst..

Oceanen vid vägens slut Bokomslag Oceanen vid vägens slut
Neil Gaiman
Bonnier Carlsen
2014
219

En man återvänder till sin barndoms trakter på den engelska landsbygden. Till en början har hans biltur inget mål, men snart står det klart vart hans undermedvetna har fört honom: till en bondgård med en liten ankdamm strax bakom. För länge sedan bodde familjen Hempstock där: elvaåriga Lettie, hennes mamma och mormor. Märkligt nog bor mamman och mormodern kvar, lika gamla som de var då för fyrtio år sedan, men Lettie är borta.
Mannen sätter sig på den gröna bänken bredvid dammen och genast börjar han minnas året då han var sju: hur gruvarbetaren som handlade med opaler en morgon låg hopsjunken i baksätet på en bil i vägrenen. Död. Och hur Lettie försvann.
Stunden på bänken vid dammen för honom tillbaka till våren då ondskan i en hemhjälps skepnad kom in i hans barndom och då hans världar - både barnets fantastiska och de verkliga - förändrades för alltid.

Utdrag ur boken:
"När vattnet börjat ånga sträckte jag ut foten och högerarmen så att jag behöll greppet om pincetten och den centimeterlånga biten av varelsen som jag lyckats linda upp ur min kropp. Sedan satte jag stället där pincetten var under varmvattenkranen. Vattnet splade över foten, mina fingrar skållades men jag var beredd på att bli bränd. Det var inte masken. Jag kände hur den vände och vred sig inuti mig för att komma undan det skållheta vattnet, jag kände hur den lossade greppet inuti min fot. I triumf vred jag pincetten, det kändes som att pilla på världens bästa sårskorpa, medan varelsen spjärnade emot allt mindre och började komma ut ur mig."

"Fast jag skulle ha svårt att beskriva deras utseenden. Jag kunde se dem, titta på dem, ta in varje drag, men i samma stund som jag vände bort blicken var de borta, och på hungerfåglarnas plats i minnet fanns bara näbbar och klor som rev och slet, eller tentakler som snodde sig, eller håriga skalbaggekäkar. Så fort jag vände bort blicken visste jag inget utom att de hade sett rätt på mig, och att de var mycket glupska."

Det tog ett tag av läsning innan tröga jag begrep att jag läste en fantasybok!
I början trodde jag att jag läste en uppväxtskildring eller barndomsskildring och det var det ju med rätta, förutom att det handlade om en värld i en annan dimension upplevd genom en 7-årings ögon.
En trolsk stämning råder rakt igenom boken, och när jag väl insett och accepterat vad det handlade om ja då började jag verkligen njuta av den vackert skrivna berättelsen.
Verkligheten för pojken är inte så munter men så möter han en 11-årig flicka som förändrar hela hans livssyn.
Denna författare har blivit mycket lovordad för sina barnböcker men denna bok är varken för vuxna eller för barn specifikt utan spänner sig över alla åldersbarriärer. Jag har inte läst Harry Potter-böckerna men de som har det nämner en stor likhet med denna berättelse.
Gillar du myter och magi och vackert språk så gillar du denna lättlästa njutbara historia.

0

5 Comments:

 1. Tack för boktips…igen!!! Men fattar inte hur du hinner läsa allt…jag får nog lägga in turbon på läsningen snart :)
  Kram fina du :love: :love:

 2. Hej på dej Paula. Jag har alldeles kommit ifrån bokläsandet. Jag började på en bok i somras när vi var i stugan men den blev inte klar så den fick dottern låna. jag ska försöka läsa klart den sen. Det blir liksom mysigare att läsa nu när hösten är här. Analfabeten som kunde räkna, tror jag den heter. Det är ju samme man som skrev om 100åringen. Den kanske du läst. Jag ögnade igenom den , men var inte alls så impad av den. Den var bara för mycket tyckte jag, men jag kanske inte hade den rätta humorn. Filmen sägs ju också vara så himla bra, så den kanske man kan se.

  Nu ska jag försöka att snygga mej för vi ska åka på dans i kväll.

  Ha det bra o Kram på dej från mej!

 3. Gött att läsa böcker. Och nu börjar ju vintern och man får mera tid. Försöker mig på Modiano. Vet inte än hur omdömet blir, inte kommit så långt.

 4. Låter inte som en bok för mig…Däremot älskar dottern den typen av böcker.
  Kram i Söndagsaftonen!

 5. Jag gillar att läsa men jag får ingen tid till det nu för tiden. Läser bara en massa bloggar……
  /P

Kommentera