Läst

Jag har läst..

Av
den
11 juli 2015
Blodbokens tid Bokomslag Blodbokens tid
Bodil Mårtensson
Bokfabriken
2014
358

Kung Magnus Eriksson reser med sitt följe mot ett bröllop i Helsingborg.
Hans kusin, fru Inga, ska gifta sig med danske kungen Valdemar Atterdags syssling. Freden mellan Sverige och Danmark är bräcklig, och giftermålet ska förhoppningsvis stärka banden mellan länderna.
Att fru Inga därmed tvingas offra sin egen stora kärlek för rikets bästa vet inte Magnus. Inte heller vet han att svekfulla adelsmän planerar ett blodigt uppror under bröllopsfesten. Förräderiet uppdagas av den unge kökspojken Odd, och Magnus tvingas inse att det finns få, om ens någon han kan lita på.
Samtidigt är drottning Blanche och prinsarna Erik och Håkan kvar på Stockholms slott. Där finslipar rådsadeln sina ränker. Riddaren Lars Karlsson våndas dock inför de mordiska planerna och slits mellan sina lojaliteter - ska han följa vännerna i förräderiet, eller värna den oskyldiga drottningens och barnens liv?

Boken utspelar sig runt midsommar 1346. Sedan 1332 lyder Skåne och Blöekinge under den svenske kungen Magnus Eriksson som köpt loss länen från tyska pantgrevar för den oerhörda summan av 34000 mark silver. Utgiften har orsakat en allvarlig finanskris och fått klyftan mellan adeln och kungen att växa.
Denna historiskt intressanta tid använder författaren på ett raffinerat sätt i en romantrilogi som inleds med denna titel.
Autentiska historiska personer skildras trovärdigt och möter fiktiva romankaraktärer i svindlande intriger där olika falanger kämpar om makten i det fortfarande unga konungariket Sverige.

Utdrag ur boken:
"Kvinnan i gränden hade inte lyckats beveka honom ett ögonblick. Så fort han visste att hon var död hade han vräkt henne åt sidan och återvänt till stridens hetta.
Han kände väl sitt fruktade tillnamn - den vilde - och yvdes över det.
Men pilen som rände rätt in i hans rygg visste inte heller vad barmhärtighet var. För den dödade honom inte. Den skar i stället av nervbanor i ryggraden, och från den stunden var Petrus den vilde en hjälplös invalid, hänvisad till att rulla sig fram på en liten trävagn på gator och torg tiggandes allmosor. Utlämnad och försvarslös i en hård verklighet skulle han snart få lära att förödmjuka sig och be för sitt ynkliga liv.
Och det skulle komma att bli plågsamt, förnedrande och långt."

Det är första gången jag stiftar bekantskap med författaren, detta beroende på att hon tidigare skrivit kriminalhistorier, som ju inte tillhör min favoritgenre. Men när hon nu kombinerar brott och historisk tid tänkte jag ge henne en chans och det ångrar jag verkligen inte.
Jag trivs i hennes sällskap från första kapitlet!
Dock finner jag det jobbigt med myllret av personer, deras inbördes släktskap, mycket historiska fakta för den intresserade, samt mängder med intriger som går mig lite förbi.
Detta gör förstås romanen än mer trovärdig men för mig är miljöskildringen samt beskrivningen av de mindre bemedlade personerna desto mer intressanta och fängslande.
Det finns en lista med personerna som omnämns i slutet av boken och tur är nog det, jag får bläddra dit lite då och då för att hänga med i svängarna.
Bra flyt, bra story, seriöst skrivet med bra research som ger romanen ett mycket gott betyg och jag ser fram emot de två återstående böckerna.

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Agneta

  11 juli 2015

  Tack för recension. Det finns så många författare så det liknar inte, hur kan dom alla hävda sig därute, det undrar jag.
  Ha det gott i sommaren!
  Kram

 2. Svara

  "LillaSyster"

  12 juli 2015

  Då har du mer spännande läsning framför dig!
  Idag har jag nog ett perfekt Paula väder!
  Själv är jag mindre nöjd – jag tror jag ska gå ner och
  baka bottnar till en Schwarzwaldtårta!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 355
 • 630
 • 1 581 087
 • 4 994
 • 64 380
Sök här