Läst

Jag har läst..

Av
den
10 augusti 2015
Hem Bokomslag Hem
Toni Morrison
Forum
2014
157

Nobelpristagaren Toni Morrison fortsätter att utforska vår historia - denna gång med ett gripande drama om en traumatiserad krigsveterans försök att återgå till livet.

Efter fasansfulla upplevelser under Koreakriget återvänder Frank Money till ett USA präglat av rasism och förtryck.
Som en skugga av sitt forna jag, och med fragmentariska minnen av det han har varit med om vaknar han upp på ett mentalsjukhus.
Först när hans älskade syster Cee råkar illa ut tvingas han ur sitt apatiska tillstånd och beger sig till Södern för att rädda henne.
Frank för henne till den lilla stad i Georgia där de bägge vuxit upp, en plats som han har hatat i hela sitt liv.
Och där, omgivna av minnena och människorna från barndomen, kan de båda syskonen slutligen försonas med det förflutna.

En djupt engagerande roman om en man som trott sig vara besegrad av livet men som återfinner sig själv - och hittar hem.

Utdrag ur boken:
"Det var före Lily. Innan han såg henne stå på en stol, sträcka sig, nå upp till den högsta hyllan i sitt skåp för att hämta den burk med bakpulver, som hon behövde till den måltid hon höll på att laga åt honom. Deras första. Han borde ha störtat upp och plockat ner burken från hyllan. Men det gjorde han inte. Han kunde inte ta blicken från hennes knäveck. När hon sträckte på sig drogs klänningen av mjukt blommigt bomullstyg upp och blottade den sällan sedda och ack så sårbara huden. Och han började gråta, men han kan fortfarande inte förstå varför han gjorde det. Enkel, ren kärlek som drabbade honom så snabbt att den krossade honom."

"Solen gjorde så gott den kunde för att bränna bort den välsignade frid man kunde finna under de stora gamla träden, gjorde sitt bästa för att förstöra nöjet av att få vara bland dem som inte ville förnedra eller krossa en. Men även om solen försökte kunde den inte bränna bort de gula fjärilarna från de röda rosorna, och inte heller kunde den tysta fågelsången."

Det är så vacker prosa, helt otroligt hur mycket som kan få plats på endast 150 sidor, andra författare hade behövt minst det dubbla!
Jag suger i mig varje ord, varje mening, där alla är lika värdefulla och genomtänkta, inte en stavelse har hamnat på pränt utan eftertanke.

Jag har stiftat bekantskap med Toni Morrison redan för över 30 år sedan och under årens lopp har jag läst 4 titlar. Hon är en av de få nobelförfattare som jag uppskattar till fullo, inte för komplicerad eller svår att ta till sig.

Denna roman har också gått som följetong i P1 i vintras.
Ge henne en chans, du kommer inte att ångra dig!

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  11 augusti 2015

  Du är en riktig bokslukare, hur hinner du? 💡
  Du sköter ju om djuren och plockar bär och svamp!
  Jag är imponerad! Kram

 2. Svara

  Kicki

  11 augusti 2015

  Jag har bara läst en av hennes böcker, det var massor av år sen. Den hette nåt med Blå ögon.
  Jag önskar att jag vore en snabbläsare som du, för det är så många böcker jag vill läsa, men kommer inte hinna alla under min livstid.
  Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 138
 • 497
 • 1 652 560
 • 5 119
 • 66 012
Sök här