Läst

Jag har läst..

Av
den
8 januari 2016
Regnet luktar inte här - Ett familjeporträtt Bokomslag Regnet luktar inte här - Ett familjeporträtt
Duraid Al-Khamisi
biografi
Bokförlaget Atlas
2015
205

När 8-årige Duraid sticker ner handen i det decemberkalla vattnet utanför Gotlands östkust möter han Sverige för första gången.
Det är vackert, stolt och avvisande. Tillsammans med sin familj har han överlevt den livsfarliga färden i en liten fiskebåt över ett stormande Östersjön. Men den största utmaningen ligger framför dem.
Bakom sig i Bagdad har familjen lämnat en välbärgad tillvaro för ett liv som invandrad underklass i Stockholms förorter.
Fadern - en av Iraks skickligaste guldsmeder - får aldrig in en fot på arbetsmarknaden, modern lider svårt av sin ensamhet, och hos den unge Duraid växer hatet.

Duraid skriver en ärlig, rasande och sårbar berättelse om Sverige. Om hur en familj påverkas av att tvingas fly, och vad det innebär att börja om som främlingar i ett land utan dofter.

Utdrag ur boken:
"Jag ville inte lämna Irak. Jag älskade stunderna i guldsouqen, marknaden där pappa hade sina butiker. Jag älskade när vi fick besök av våra släktingar. Jag älskade våra bingokvällar under bar natthimmel. Jag älskade vintern. Jag älskade dofterna av regn, kikärtor, favabönor, jord, myskparfym, nybakat bröd och apelsin. Jag älskade Bagdads varje sten, varje sandkorn. Alla gatuförsäljare, restauranger, konditorier, musikaffärer, rondeller, broar och trottoarer."

"Integrerad, som jag ser det, betyder någon som inte bråkar, som inte är för högljudd, som inte blir kränkt av rasism, som aldrig klagar eller anklagar. Integrerad är den som lär sig att svälja skit, som offrar sig själv. Som byter värderingar, ideal och åsikter för att passa in."

"I våra förorter bor alla sorter. Här finns vägglöss, mal, gråsuggor, larver och silverfiskar i slitna hyreshus. Här bor människor som överlevt sånt som andra bara läst om: krig, tortyr, massakrer, utplånade familjer, sönderbombade hus, slaktade barn, massmord och flykt. I andra lägenheter bor soldater och krigsförbrytare. Saddams generaler och bosniska slaktare. Också knegare, hantverkare, artister, poeter, pizzabagare, journalister, politiker, nattvandrare, lärare, doktorander, domare, jurister, moderater och socialdemokrater. Det här är Sverige. Höga som husen är våra ambitioner."

Det här är en viktig bok. Författaren kom hit redan på 90-talet, han har tjugo års erfarenhet av utanförskap, han är journalist och kan sätta ord på sina tankar och berätta ärligt hur det är att fly och hamna i ett nytt land, helt olikt allt man tidigare upplevt.
Genom att läsa denna berättelse ökar du förståelsen för alla de flyktingar som nu, tjugo år senare, flyr sina sönderbombade hemländer. Det ökar förståelsen för komplexiteten i en människa.
Den öppnar också våra ögon för vilken utmaning vi står inför när vi ska försöka integrera alla nya människor från ett flertal länder med olika kultur, tradition, språk, religion och världsbild.
Men, den här boken bevisar också att innerst inne är vi alla lika, vi är bara människor...

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Menageriet

  8 januari 2016

  Herrejisses, hur hinner Du läsa allt detta?
  Tur att jag inte läser, för då hade dom aldrig blivit färdiglästa, med tanke på min projektlista? 😆
  Ombyte förnöjer, sägs det ju och i mitt fall har det väl blivit en sjuka? 😉
  Att Du orkar hålla på som Du gör med allt och alla? Jag hade inte klarat en vecka med Ditt schema, men Du är ju en del år yngre också, förstås! :thumbsup:
  Nu har vi också fått snö, men det är inga mängder, bara 5 cm. Alltid något? Här brukar dom ploga när det är 1 cm, men än har jag inte sett dom som sköter det? :mrgreen:
  Ha det gott och kram! 🙂

 2. Svara

  Ninni

  8 januari 2016

  När sjutton hinner du med och läsa?
  Verkar vara en intressant bok men den lär väl inte finnas som ljudbok. Ljudböcker kan jag läsa när jag gör annat här hemma men jag hinner inte läsa böcker på det vanliga sättet. Jag handarbetar ju också men det gör jag framför tv:n så det tar ingen extra tid med det heller. Usch vad jag låter effektiv. 🙄 🙄

 3. Svara

  Anki

  9 januari 2016

  En bok som jag absolut tänker läsa och jag tror att många, många verkligen behöver läsa den!
  Funderar liksom föregående på hur du hinner?! Jag läser ganska mycket, men inte ens i närheten av av vad du hinner med. Tack igen för bra boktips!
  Ha det gott!
  Kram

 4. Svara

  Hillevi

  9 januari 2016

  Jag lånar alla böcker till ipaden och denna fanns som e-bok och är härmed hämtad! Tack för alla tips! :thumbsup:

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 389
 • 552
 • 1 609 737
 • 5 043
 • 65 049
Sök här