Läst

Jag har läst…

Av
den
1 oktober 2007

Det har blivit några böcker lästa senaste veckorna.
Nämligen: Alice dansar av Lena Katarina Swanberg, Svampkungens son av Marie Hermansson, Final demand av Deborah Moggach, En kort berättelse om traktorer på ukrainska av Marina Lewycka..
Vill du veta mer om böckerna och vad jag tyckte, klicka här nedanför!

Alice dansar av Lena Katarina Swanberg

På sitt vis var det naturligtvis slumpen. Fast Alice var inte för inte uppvuxen med sin mammas outgrundliga nickande när utflykter ställdes in, kalkonen brändes vid och gästerna ringde återbud. Alice anade lika lite som någon annan Den Stora Planen. Men hon trodde på dess mystiska komplikationer. Någon ledde henne, varför begrep hon inte, heller inte vart. Barnatron bestod av meningen. Den fanns, mitt i bristen på fanns i alla fall den. Hennes liv var en kugge. Så trodde Alice.
Alice har alltid tagit om hand. Barnen på dagis där hon arbetar, broder Peller som är hjärtsjuk, mamma så länge hon levde. Det är tur att Alice har sin inre ispelare. Den håller henne. Mot den lutar hon sig fast den skaver, hellre det än sammanbrott. Dansen gör henne glad, den virvlar henne bortom, som den gjort ända sedan hon var liten.
Uppbrottet från vardagen är inte lika plötslig som det verkar. Alice reser till det Grekland där myten kanske lever, och nästan det enda hon tar med sig är en magisk gåva, den kärleksfullt röda klänningen. Djupt inom sig odlar hon en allt starkare känsla av att den här resan kommer att föra henne rätt..

Denhär boken har några år på nacken, men mycket läsvärd ändå.
Författaren besitter ett härligt språk, hjältinnan är hjärtknipande, hennes öde är beseglat. Om den medelålders kvinnan som hela sitt liv vårdat andra, och som äntligen samlar mod att följa sina egna inre impulser.
Mitt betyg (*)(*)(*) av fyra möjliga

Svampkungens son av Marie Hermanson

Gunnars far vill bo i skogen och hans mor vid havet. Konflikten leder till skilsmässa. Fadern får vårdnaden om sonen och ser till att all kontakt med modern och havet klipps av.
I ett avlägset skogstorp växer så Gunnar upp i skuggan av sin blomstrande far – den berömda svampexperten som har en sådan hand med kvinnorna. Maktlös bevittnar han hur fadern under exkursionerna i svampskogen vanligen förför någon av de vackraste i gruppen, medan han själv får hålla till godo med de Lektyr-flickor han lirkar loss ur häftklamrarna och nålar upp på väggen. Och när fadern gifter sig med den vackra och utmanande Madeleine kompliceras situationen ytterligare. Under en dramatisk höst utforskar Gunnar svampens olika användningsområden: som delikatess, afrodisiakum och dödligt vapen.
Men när han för första gången i vuxen ålder söker upp sin mor på hennes ö på västkusten förvandlas hela hans liv – nästan som i sagan.

En må-bra-bok! Både lekfull och allvarlig berättelse även för dem som inte är svampintresserade! Men gillar du skogen, eller havet, så får du njuta av bägge. På köpet får du lära känna en far och hans son i en komplikationsfylld tillvaro.
Mitt betyg (*)(*)(*)av fyra möjliga

Final Demand av Deborah Moggach

Natalie is a girl who should be going somewhere. Beautiful, bright and ambitious, she´s stuck in a dead-end job in the accounts department of Nu-Line Telecommunications. Living her life through wild weekends, yearning for something more.
When she sees a chance to change her life, she takes it. After all, it´s only a minor crime. Nobody will be hurt, will they?
But Colin gets hurt. He´s the man who Natalie marries. And other people´s lives are changed, terribly and irrevocably. Because Natalie´s actions do have consequenses – tragic consequenses for Chloe and her parents.

Jag gillar Deborah Moggach, hon har lite annorlunda tänk i sina intriger, både tragiskt och komiskt. Här får vi se hur det går när snålheten bedrar visheten, fast inte just så som man kan tro. Lätt att falla för frestelser, och svårt att överblicka konsekvenserna!
Mitt betyg blir (*)(*)(*) av fyra möjliga

En kort berättelse om traktorer på ukrainska av Marina Lewycka

“Två år efter att min mamma hade dött blev min pappa kär i en tjusig blond ukrainsk frånskild kvinna. Han var åttiofyra och hon var trettiosex. Hon briserade i våra liv som en skär fluffig bomb, rörde om de grumliga vattnen, rev upp ett slam av gamla begravda minnen till ytan och gav familjespökena en rejäl känga i baken”.
Systrarna Vera och Nadezjda inser att de måste sätta punkt för en livslång fiendeskap för att rädda sin far som är nybliven änkling. Han har meddelat döttrarna att han ska gifta om sig med sin nya kärlek, en yppig lycksökerska från Ukraina. Hon är hälften så gammal som han, hyser förkärlek för underkläder i grönt siden och för färdiglagad mat från frysdisken. Inget hinder är för stort i hennes målmedvetna strävan efter den luxuösa västerländska livsstil som hon drömt om.

Utdrag ur boken:
“Bönderna åt sina kor, höns och getter, sedan sina katter och hundar, sedan råttor och möss, sedan fanns det inget kvar att äta utom gräs. Mellan sju och tio miljoner människor dog i hela Ukraina under den avsiktligt framkallade hungersnöden 1932-1933.
I grannbyn hade en kvinna ätit sitt spädbarn. Hon blev galen och gick i gränderna och skrek: Hon dog ju först. Hon var död. Ingen skada skedd. Inte fel att äta. Så fet och fin! Inte kasta bort! Jag gjorde det inte! Nej! Nej! Hon dog först.”

“ett ögonblick är hon stum av häpnad. Sedan exploderar hon i ett moln av ilska.
Nikolaj, Vad är detta! skriker hon till min far. -Nikolaij, din galna hundätna hjärna kyrkogårdsdöing!.
Pappa har låst in sig på sitt rum och skruvat upp radion på högsta volym.
-Du honkattshundsatmara köttätande häxa!”

Ja, vad ska jag säga om denna kaotiska familjeskröna som nominerades både till Bookerpriset och Orangepriset?
Den är elak och rörande, en historia om ålderdomens skröplighet, om invandring, om Ukrainas historia. De båda civiliserade döttrarna som gör vad som helst för att pappan ska ta sitt förnuft till fånga, den blivande bruden som bara vill ha och ha. Ett komiskt kulturkaos i en invandrarfamilj.
Ändå tyckte jag inte att boken var så märkvärdig, men det är sällan jag och kulturskribenterna tycker lika..
Jag kan dock tänka mig att andra kan njuta mer av denna läsupplevelse än jag, det är sällan jag faller för sk. komiska böcker…har väl ingen humor jag, haha
Mitt betyg blir (*)(*)

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Lotta

  1 oktober 2007

  Marie Hermansson är en underbar lite udda författare. Hennes historier är speciella och lite underliga.
  När jag var mindre satt hon barnvakt åt mej och lillsyrran, vet inte om hon minns..?

  Lotta

 2. Svara

  Kicki

  1 oktober 2007

  Hallå!
  Nu har du ännu lättare för att läsa alla böcker du vill, genom jobbet. Vilket eldorado för en bokmal som du.
  Svampkungens son har jag tänkt läsa, men det har inte blivit av än.
  Min blogg har dummat sig i flera dar, men idag ville den igen. Det har bl.a. inte gått att lägga in foton.
  Ska åka till klubben på månadsmöte nu.
  Kramen på dig!

 3. Svara

  Mia

  1 oktober 2007

  Hur hinner du läsa så många?? Tror du hinner med fyra medans jag håller på med EN! (*)

 4. Svara

  Ulla

  1 oktober 2007

  Jag tycker jag läser mycket böcker, men jag har mött min överman (kvinna). Visst är det kul att läsa. För tillfället plöjer jag Stieg Larssons “Luftslottet som sprängdes”

 5. Svara

  Sylvia

  1 oktober 2007

  Har precis lagt ifrån mig Svampkungens son. Rikigt hyfsad. Hennes bok Mannen under trappa orkade jag aldrig igenom, men den här var lättläst och det fanns mycket jag kunde identifiera ig med.

 6. Svara

  Anki

  1 oktober 2007

  (&) Läsa böcker…oj oj…VEM HAR TID?? Skratt. Tack för din kommentar på Petrusgården. Storleken = 7 hektar.
  Ja du undrade…
  *ler*
  Kramiz Anki

 7. Svara

  Kersti

  1 oktober 2007

  Oj vad du har hunnit med. Här är det så fullt upp att jag hela tiden somnar med boken på näsan.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 627
 • 681
 • 1 603 767
 • 5 032
 • 64 895
Sök här