Läst

Jag har läst..

Av
den
18 december 2008

Någon som inte handlat alla julklappar ännu?
Kanske hittar du något lämpligt bland mina nyss lästa böcker!

God mat till din hund av Donna Twichell Roberts

50 recept på hemlagad och nyttig mat för lyckliga hundar innehåller smaskiga recept på grytor, snacks, söta frestelser, festmat, etniska specialiteter samt recept anpassade efter hundar med speciella hälsoproblem.

En skojig bok utan anatomi- eller näringslära. Meningen är att hunden förutom den hemlagade maten får torrfoder som bas. Torrfodret toppas sedan med den hemlagade maten. På det sättet vet man att hunden får i sig nödvändiga mineraler och vitaminer, vilket är bra, för om man helt ska gå över på hemlagad kost krävs betydligt mer kunskap än man får av dessa recept.
I mångt och mycket en lite larvig bok där man inte bara tillreder maten, man ska även använda olika sorters kakmått för att stansa ut den på!
Exempelvis läskiga kattkakor, leverläppar,spädgrisar, dvs hundkex i olika former.
Eftersom jag tillagar hemlagad hundmat, oftast av kyckling med tillbehör, fick jag lite nya ideér ur den här receptsamlingen.
Jag har provlagat “musterrin” utan att stansa ut möss (!) o den maten gillade jyckarna. Mycket enkel att tillaga på kycklingfärs, havregryn, morot, ägg och kokt ris. Perfekt att frysa in i portionspåsar.
Kanske en perfekt julklapp till hundälskaren som har det mesta?
Mitt betyg **

Flickorna av Lori Lansens

Sedan födelsen har Rose och Ruby Darlen kallats för “flickorna” rätt och slätt. De får vänner, blir kära, arbetar, älskar sina föräldrar och följer sina drömmar.
Men flickorna Darlen är annorlunda. De närmar sig nu sin trettionde födelsedag, och är därmed historiens äldsta siamesiska tvillingar som är sammanväxta vid huvudet.

Trots sin situation, som innebär en intimitet och en närhet utöver det vanliga, är Rose och Ruby två starka och självständiga individer, med skilda intressen och tankar.
När Rose börjar skriva sin självbiografi blir det oundvikligen en historia om hennes korta men extraordinära liv tillsammans med sin syster.
Från deras tafatta första steg, med Rubys arm runt Roses nacke och hennes korta ben omslingrade runt Roses midja, till de vänskapsband de gradvis utvecklar i den lilla staden Leaford på den kanadensiska landsbygden där de växer upp, blir det en djupt gripande krönika av en ojämförbar livsresa.

Ett spännande och annorlunda upplägg för en roman, inte sant?
Ibland glömmer man bort att den är fiktiv, att det inte handlar om en “autentisk” självbiografi.
Det är fascinerande hur systrarna kan fungera som individer med helt olika intressen, humör och färdigheter när de sitter fast i varandra. Men, de har ju aldrig upplevt något annat, och de älskar varandra och ger varandra så mycket frihet som är möjligt.
Stilistiskt är det inte den mest välformulerade boken, men den är helt klart läsvärd och man fattar omedelbar sympati för “flickorna”
Mitt betyg ***

Music for the third ear av Susan Schwartz Senstad

Seeking asylum from a distant conflict in Eastern Europe, Zheljka and Mesud are given refuge in the home of Hans Olav and Mette in Oslo. Their arrival is to have profound consequenses. Hans Olav is baffled by his wife´s sudden decision to take in this strange and alien couple. Threatened by Mesuds abrasive manner, and unsettled by Mettes increasingly unpredictable behaviour, he is anxious for the visitors to leave from almost the moment they arrive.
Apparently settled into a childless middle age, Mette revisits her own uresolved family history in her frantic desire to establish some kind of connection with Zheljka. All the while, Mesud and Zheljka try to find ways to reinvent their love for each other in the aftermath of war.
Both families struggle to acknowledge the unspoken pain in their lives as Zheljkas child, born in the horror and suffering of war, becomes the focus of a drama in which each of them will share.

En viktig bok. En lättläst bok på engelska som jag varmt rekommenderar.
Paret från det forna Jugoslavien försöker att i Norge komma ifatt sig själva efter flera års ofrivillig skilsmässa under kriget. Kvinnan har utstått massvåldtäkter och fött ett barn, en son som inte är makens. När maken återvänder väljer hon att adoptera bort sonen, som hon har svårt att älska.
Men hon har också svårt att tillåta sin egen make att komma henne nära. Och han, han har enorma problem med att ta henne till sig igen, nu när han vet att hon blivit utnyttjad av fienden.
Mitt i allt detta står den lille pojken, totalt traumatiserad, sängvätande, bortlämnad till ett italienskt par som till sist inte orkar fortsätta ta hand om den olyckliga pojken.
Mer berättar jag inte, men försök gärna få tag i boken, den ger perspektiv på ett angeläget ämne.
Mitt betyg***

En tur med Cadillac av Raili Syvänen

En dag i början på 60-talet hör den unge handlaren sin fru, helt i förbigående, nämna ett bilmärke som Elvis har skaffat sig. Ett par månader senare anländer bilen till byn, en splitterny Cadillac. I centrum av “En tur med Cadillac” står en handlingskraftig stark ung kvinna med frihetslängtan i blodet. Hur mäter man en kvinnas styrka? I hästkrafter kanske?

“Orden här är mina, känslan likaså och med dem tar jag dig till mina barndomstrakter, till de djupaste skogarnas skuggor, låter dig höra viskningarna och suckarna så som jag minns mig ha hört dem sittandes på min morfars axlar.
“En tur med Cadillac” för dig tillbaka i tiden till 50-60-talet då livet präglades av stark tro på framtiden till tonerna av dansmusiken på stadshotellet.
Jag tar mig friheten att skildra ett antal människoöden som korsar en handlarfamiljs väg. Långtifrån allt är självupplevt men känslan borde vara sann för jag har gått på stigarna där och gått på stigarna här och kommit fram till att varje skog har sin sång.”

Den här boken fick jag ett tips om av en okänd person här i min gästbok!
Och den var verkligen läsvärd. Korta episoder, rak och ganska sparsmakad dialog, inga krusiduller. Men orden är vägda på guldvåg, de har alla en betydelse, en innebörd, som gör att man blir intresserad, och vill läsa vidare.
Mitt betyg ***

Vila på gröna ängar av Anne B Ragde

Efter faderns plötsliga död på släktgården Neshov har Torunns tillvaro vänts fullständigt uppochner. Ett stall fullt av grisar att sköta om, ett gammalt nedgånget hus, tre aningen udda släktingar och så en extraarbetare som hoppfullt uppvaktar henne…
Kan storstadsflickan från Olso hantera denna oväntade utveckling av livet? Vill hon?
De andra i familjen Neshov är upptagna av egna nya livsprojekt och har inte tid för gården. Äldste farbrodern Margido är begravningsentreprenör och håller just på att utvidga sin verksamhet och den yngre farbrodern Erlend och hans partner väntar barn tillsammans med två kvinnor. Så kommer sommaren och familjen samlas åter på Neshov. Torunn har ett beslut att fatta som kommer att påverka allas framtidsplaner.

Som jag har väntat! Efter att ha läst första boken Berlinerpopplarna och sedan sett tv-serien med samma namn så har jag bara gått och längtat efter den avslutande delen. Men det gjorde många andra i stan också, så kön på biblan var lång.
Nu, med facit i handen, undrar jag, ville jag verkligen veta?
Så här kan inte historien sluta! Jag vill inte avslöja detaljer men, allting blir hängande i luften!
Ingen har knutit ihop säcken!
Nu hoppas jag att författarinnan inser att vi läsare måste få en fortsättning, och kanske det är precis så hon tänkt, annars vete katten….
Även om hon håller oss på halster, så är ju karaktärerna lika bra tecknade, historien lika sorgligt rolig och känslorna så äkta att det självklart blir
**** full pott i betyg!

Så levde vi av Jane Fredlund

Detta är något så ovanlig som en lättsam historiebok om alldeles vanligt folk.
Vi rör oss från 1700-tal till 1950-tal, stannar till i bondstuga och herrgård, i en borgerlig stadsvåning, i Söders fattigkvarter och 1930-talets barnrikehus, som på sin tid ansågs som “rena paradiset” med badrum och varmvatten.
Med fokus på kvinnornas arbete berättas hur vi bodde och vad vi åt, hur man skötte sin hygien, tvättade, städade och lagade mat, men också om glädjeämnen och festligheter, helger och bröllopskalas som bröt vardagens lunk.
Allt kryddat med kuriosa och talande citat och illustrerat med okända bilder ur privata fotoalbum och andra dokumentära fotografier.

Den här boken borde läsas av alla läskunniga!
Vårt samhälle har förändrats så otroligt mycket på så kort tid, att läsa om hur det var för hundra år sedan måste kännas för dagens ungdomar som rena rama forntiden!
Har du bara en julklapp kvar att köpa, köp denna bok, och har du redan köpt till alla, köp den här till dig själv!
Hör här:
Matordning 1800 på en småländsk bondgård:
Lelle davar (klockan 4)
Bröd, doppa, korv och ett slags pannkaka samt uppvärmt enbärs- eller maltöl
Davar (när djuren var omskötta)
bröd, doppa, fläsk eller sill
Medda (mitt på dagen:
Sill, potatis, bröd och sur skummjölk
Merafton (eftermiddagen)
Bröd, ost och sur mjölk eller dricka
Nattvar ( strax före läggdags)
Grov mjölgröt, tunn skummjölk och bröd

Vi får läsa om “vårt smutsiga förflutna” när vi inte badade mer än högst en gång per år. Fast på lördagar tvätta man sig ju. Dvs ansiktet, händerna, halsen och öronen. Vad som doldes av kläderna behövde inte tvättas, det ansågs syndigt.
Eller som en dräng från Småland uttalade:
” Ta mä fasen troke ja har fått lus i dänna skjorta mä, å dä ä inte mer än älva vecker sen ja vrängdena”

Boken är indelad i olika avsnitt, bl.a om boendemiljön, om maten, om hygienen och om livets fester.
Ett helt fantastiskt verk är detta. Varken stor eller tung men innehållet är desto dyrbarare.
Jag ser mig sittande med barnbarnen läsande högt för dem om livet förr. De tror ju i alla fall att jag är född på artonhundratalet…
Betyg**** full pott o lite till!

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Famos/Menageriet

  18 december 2008

  :$ Inte en enda julklapp är inhandlad ännu!
  Skall iväg idag och hoppas att jag hittar det jag tänkt ut.
  Det blir inga romaner i år, men sagobok som är lättläst till barnbarnet.
  Ha det så gott!

 2. Svara

  Ingegerd

  18 december 2008

  Musterrin, hihi! Det kan kännas bra att laga nyttig mat till sin hund, men jag vet att jag inte är uthållig med det. Att toppa med en mer nyttig röra låter bra.
  Där kan jag ju skärpa till mig! 😉

  Annars ska här lagas Finsk kålrotslåda enl Ditt recept! Fast jag provar med ½ sats, har faktiskt inte plats i frysen nu.
  Ska man ha visp- eller matlagningsgrädde, tro?? :question:

 3. Svara

  Malin

  18 december 2008

  Neej vi har flera kvar..jag sa till min chef (har jobbat så mycket över) att det finns risk för att mina barn blir utan julklappar..
  “Julbok” har jag beställt fr Bokia (fraktfritt tom imorgon) till mig själv!

 4. Svara

  Mia

  18 december 2008

  Vill läsa om Cadillac’en *L*
  Jag har läst lite på TV4:s sida och kvällstidningarna, så nu vet man ju hur det går, bestämt! Lite synd samtidigt, det kunde ju fått komma NÅN överraskning… 🙁
  Hantverkare, jag blir så heligt förbannad när dom lovar och inte håller löftet! Men så är det kanske när dom har monopol i byn!

 5. Svara

  britten

  18 december 2008

  Ragdes böcker är fantastiska…och din bok där om hundens mat måste jag nog titta lite närmare på….kram

 6. Svara

  Kicki

  18 december 2008

  Flera av böckerna lockar till läsning. Bl.a Jane Fredlunds. Jag trodde att hon bra skrev om antikviteter, men det kanske är en form av att skriva om hur det var förr.
  Uppkäftigt att inte få “slutet” på en bok när det är just det man är ute efter.
  Kramen

 7. Svara

  molle

  18 december 2008

  😀 vill ha den första boken jja tack….

 8. Svara

  Anki N

  18 december 2008

  😉 Vi har köpt oss ett nytt sällskapsspel att ha premiär med på julaftonsnatten.
  (istället för böcker)
  Böcker – ja som du vet, de samlar bara damm här. Tänkte du skulle komma nerom i sommar o läsa dem lite.

  Äntligen är min nya dator installerad, nu går det nästan för fort.. 😀
  Kramiz Anki N o tack för tipset

 9. Svara

  Pialotta

  18 december 2008

  Hej på dig Paula!
  Nja böcker, jag vet inte det ja.. har en del ljudböcker som står här olyssnade och v köper bara julklappar till de minsta nu o så mamma så klart.
  Här nere skulle i alla fall på Julafton bli något kallare tillfälligtvis, men snö… nej, dt tror jag inte på.
  Ha de fint o trevlig helg på dig.. i morgon bär det av till mamma för lite tvätt o sånt.. sängen kallar och jag har stålhätta för tillfället.. förkyning på G kanske, min son kom idag från läkaren med bevis på öroninflammation och en rejäl förkylning som inte vill gå om.. en vecka sedan den började.. bara jag nu inte…
  Kram på dig från Skåne 8)

 10. Svara

  Anki Enbom

  19 december 2008

  Tack för boktipsen 😉
  Funderar på att köpa hundkokboken till min svärmor.
  Tror hon skulle gilla den.
  Hoppas du har det bra. jag stressar vidare med mitt julstök 🙂
  Kram

 11. Svara

  Gunvor

  19 december 2008

  Halloj..hur är läget? Inte stressar väl du heller? Jag tror jag har slutat med julstress..iallafall har det blivit bättre o bättre genom åren. Det är så skönt! Vi ska fira hos dottern med fam. i år. Stockholmsdotra kommer hem också. Nästa år är dom tre. Då blir det kul.
  Ha det lugnt o skönt nu o fortsätt läsa böcker. Du har väl laddat upp inför helgerna.
  Många varma kramar.
  Förresten.. snön är på väg bort!!Nej men det har minskat rejält. Visst är det väl för konstigt med vintern nu för tiden.

 12. Svara

  Sylvia

  19 december 2008

  Så många bra lästips jag fått av dig. Här var det absolut några som jag skall ta mig tillbiblioteket och beställa. Tack för det!

 13. Svara

  annette

  20 december 2008

  Hejsan och tacka för alla tips, den första boken skall jag försöka få tag till en kompis och den sista till mej själv!

  Hoppas allt är bra i övrigt!

  Kramen //annette

 14. Svara

  Pia

  21 december 2008

  Har precis avslutat boken “En tur med Cadillac” och hoppas att det skall bli en fortsättning, för boken berörde mig djupt! Håller med dig när du säger att varje ord i boken är vägt med guldvåg!!!
  Hittade en artikel om boken och författarinnan på http://www.boktorget.se

 15. Svara

  Caroline

  21 december 2008

  Jane Fredlunds bok ska jag nog köpa till mig själv efter jul, den verkar intressant!

  Annars är alla juklappar inköpta som tur är!

  /Caroline

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 466
 • 770
 • 1 611 134
 • 5 045
 • 65 075
Sök här