Läst

Jag har läst

Av
den
8 februari 2016
Sorgbägare Bokomslag Sorgbägare
Annika Bengtsson
Grim Förlag
2015
263

Caroline har varken sett sin mamma eller sin bror på trettio år. Hon har inte ens berättat för någon att de lever. Men när hennes bror en dag kommer gående på gatan kan hon inte, efter att den första chocken lagt sig, låta bli att söka upp honom. Hon tror att hon kan gå vidare sedan, fortsätta livet som det var innan hon återsåg honom. Men de onda minnena vaknar, oron väcks till liv och hon inser att hon inte längre kan blunda och förneka. Hon måste hitta sin mor och ställa henne till svars. Hon måste få veta varför allt blev som det blev.

Samtidigt är Ulf, som hon varit tillsammans med i över ett år, otålig och vill att de ska flytta ihop. Caroline värjer sig. Visst vill hon ha honom i sitt liv, men vågar hon satsa på förhållandet? Sedan hon flyttade hemifrån som sextonåring har hon aldrig levt tillsammans med någon. Är Ulf mannen som ska lyckas riva murarna hon byggt upp runt sig själv?

Utdrag ur boken:
"Jag minne inte vilken mat eller vilka ämnen vi hade i skolan den dagen, men jag kommer ihåg att vi skulle ha ätit stekt fläsk och löksås på kvällen. Jag minns hur löksåsen såg ut när den hade kallnat och stelnat, och hur fläskbitarna krympte i stekjärnet. Hur mamma kastade alltsammans utan att vi fick smaka. Hon slängde både fläsk, stekjärn, sås och kastrull. Skålen med potatis hivade hon ut genom fönstret, resten kastade hon ner för källartrappan."

Författarens sjätte roman, den första jag läser.
Jag tycker historien inte håller ihop. För många sidospår fyller ut sidorna och tar bort fokus från huvudberättelsen.
Jag får en känsla av utfyllnad. Inte får jag historien att kännas riktigt trovärdig heller, man tränger inte under ytan på huvudpersonerna, framför allt inte pojkvännen vars karaktär går mig helt förbi.
Visst är boken lättläst men jag behöver något mer gripbart, lite mer djuplodande än skrapet på ytan som erbjuds här.

TAGS

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 266
  • 354
  • 1 626 651
  • 5 069
  • 65 363
Sök här