Läst

Jag har läst…

Av
den
5 mars 2009

Women in the material world av Faith DÁluisio och Peter Menzel

Detta är ett prakverk!
En stor och tung bok på engelska om kvinnors villkor runt om i världen.
Vi får hälsa på en kvinna i ett land någonstans på jorden, träffa henne och hennes familj, läsa om hennes liv, allt illustrerat med flertalet underbara foton.
Jag läser att i Bhutan används inga efternamn. Medellivslängden är 47 år och kvinnan föder i snitt 6 barn. Av 13 personer i familjen äger 3 ett par skor. Det finns ingen el i byn och landet har den 2:a högsta barndödligheten i världen. I landet användes inga betalningsmedel, dvs. pengar före år 1970!

Jag läser att i Brasilien orsakas över hälften av kvinnors dödsfall av sin partner!

Jag läser att i Etiopien går mindre än 40% av flickorna i skola och 90% av kvinnorna omskärs. Ändå föder dom i snitt 7 barn men lever endast till en medelålder på 49 år.

Jag läser att det i Indien lever 450 miljoner kvinnor!

Jag läser att de japanska kvinnorna blir äldst i världen, i snitt 82 år gamla, men man satsar inte på dem på arbetsplatserna eftersom de flesta vid giftermål lämnar sin tjänst och blir hemmafruar.

Jag läser om en far i Jordanien som skulle mörda sin dotter om hon som ogift blev gravid, och hustrun håller med! Här blomstrar hedersmorden som inte är förbjudna av Koranen, det är det däremot att bli med barn om man inte är gift!

Jag läser om kvinnorna i en familj i Mali som delar på en äkta man. Ena månaden gifte han sig med den ena för att nästa månad äkta den andra. Den första hustrun hoppas han tar flera fruar så hon får mer hjälp med hushållsarbetet. I Mali är barnadödligheten störst i världen, ett av tre barn dör.

Ja ni hör själva! Nu har jag ju valt de mer exotiska exemplen, det förekommer självklart även kvinnor i Europa och USA.
Även om boken har några år på nacken så har tyvärr inte förhållandena för kvinnorna ändrats nämnvärt.
Får du tag på den här boken på biblioteket är den trots vikten absolut värd att bäras hem.

Underkläder av Britta Hammar och Pernilla Rasmusson

Underkläderna är det första vi tar på oss på morgonen och det sista vi tar av oss på kvällen. Vi bär dem närmast kroppen och alla har vi en relation till dem.
De värmer, stödjer och skyddar vår kropp. De kan vara strikt funktionella eller sensuella och utmanande.
Modets växlingar har resulterat i underplagg som än framhävt kroppen, än stängt den inne. Länge gick underkläder under benämningen “de onämnbara”.

En alldeles nyutkommen skildring av underplaggens utveckling från 1700-talet till idag. Modetrender och handel, tillverkning och materialval, skönhetsideal och hygieniska tankegångar behandlas.

Vem i min ålder minns inte kliiga hasande strumpor som satt fast i en strumphållare runt magen och lämnade insidan av överlåren bara? Även som barn hade tjejer något som liknade vuxna kvinnors livstycke. Min mamma bar under polotröjan behåar med så toppiga kupor att tuttarna såg ut som strutar.
Alla har vi våra minnen från barndomens och ungdomens underplagg.
Detta är ett heltäckande uppslagsverk i ämnet. Underbara illustrationer bifogas texten, allt från medeltidens korsetter till 60-talets tidningsannonser för Abecita.
Det vimlar av franska benämningar som jag aldrig hört talas om och det finns t.om vävbeskrivningar att följa om man till äventyrs skulle vilja göra ett eget snörliv!
För mig var detta mer av en blädderbok, men är man intresserad av ämnet ska man självklart handla boken för att kunna slå upp fakta när man behöver och vill.
Mitt betyg blir ****

Köpsmart av Gunilla Welander

Den här boken handlar om dig som konsument, hur du blir nöjdare, tryggare och mer medveten.
Du får reda på hur du prutar, undviker onödiga försäkringar, hanterar oseriösa hantverkare, hittar bästa priset, reklamerar varor och tjänster, handlar tryggare på nätet, tar hänsyn till miljön, genomskådar butikernas säljknep, reser billigare och mycket annat.

En händig liten bok, lättläst och tydlig. Här varvas faktakapitel med artiklar som ska inspirera eller väcka eftertanke.
Bland innehållet hittar du avsnitt som handlar om hur du gör bättre köp av telefon-, el- och internetabonnemang, försäkringar och andra tjänster
Du kan jämföra olika boendeformer, bli en smartare bankkund osv.
Det finns något för alla och envar.
Själv har jag skrivit upp en del nyttiga och bra webbsidor för kommande behov.
Mitt betyg ***

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  annette

  5 mars 2009

  Uppskattar alltid Dina bokrecentioner väldigt mkt, det här var för mej helt okända böcker, den första skall jag försöka leta reda när jag är på biblioteket nästa gång!

  KRAMEN och tack!

  annette

 2. Svara

  Ragnvi

  5 mars 2009

  Hej igen! Här var den ena boken mer intressant än den andra! Den första mest! Otroligt!

  Ang. mitt röntgensvar så har jag inte bestämt mig än…
  Läkarna har sedan jag var på samtalet redan lyckats göra två missar…litar inte på dom! Jag har diabetes, efter kontrasten igår måste min njurfunktionen kollas genom blodprov, innan jag får börja med min medicin igen och det missar dom! Fast dom vet!
  Ringde idag o efterlyste sjukintyget….bara frågetecken! Och jag blev tillsagd av dom att inte blanda in min husdoktor! Tur jag ska till henne imorgon!
  Kramen!
  Ragnvi

 3. Svara

  Margaretha

  5 mars 2009

  Så roligt att läsa bokrecentioner….Särskilt den första skulle jag vilja läsa….
  Kram på dig
  Margaretha

 4. Svara

  Kersti

  5 mars 2009

  Vilka spännande lästips. Ställer dem genast på kö. Jag läser just nu Kafka på stranden av japanen Haruki Muramaki. En härlig historia.

 5. Svara

  Eva-Lena

  6 mars 2009

  Härliga boktips det där! Verkar otroligt spännande alla tre. Måste erkänna – klädfreak som jag är – att boken om underkläder lockar allra mest.

  Själv läser jag just nu med glupande aptit Majgull Axelssons senaste, fantastisk bok! Recension snart hos mig!

  Kram från Eva-Lena!

 6. Svara

  lelu

  6 mars 2009

  Tack för jättefina boktips . skall bli spännande att ta del av .. Trevlig helg till alla o envar //Lena

 7. Svara

  annette

  6 mars 2009

  Hallå Paula, tänkte bara tala om för Dej att idag hittade jag strutskött hos COOP Forum, både filé och lite annat.

  Trevlig Helg!

  Kramen //annette

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 323
 • 450
 • 1 638 490
 • 5 097
 • 65 701
Sök här