Jag har läst..

Man måste inte alltid tala om det Bokomslag Man måste inte alltid tala om det
Åsa Foster
Noveller, Sydafrika
Bokförlaget Forum
2014
241

En cancersjuk arkitekt träffar en tonårstjej på glid och bestämmer sig för att för en gångs skull sätta sina egna önskningar främst.
Tre pojkar ger sig ut på jakt efter en grön mamba som dödat en liten flicka, ovetande om att det finns andra faror än de som de vuxna varnat för.
Ett hembiträde försöker avvärja katastrofen när hennes arbetsgivare bestämmer sig för att hjälpa hennes sjuke man.
Dessa är några av berättelserna i novellsamlingen.

Tjugo år efter apartheid präglas det nya Sydafrika fortfarande av segregation, rädslor och våld. I regionen KwaZulu-Natal på östkusten gränsar milslånga stränder till kåkstäder, zulubyar och inhägnade villaområden. Men något pågår bakom fasaderna. Något som får människorna som lever där att bryta med det invanda, eller att ta kurs mot mörkret inombords.

Utdrag ur boken:
"Graham, så här kan ni inte bo, var det första han sa. -Ni är lätta måltavlor här. Vem som helst kan gå rakt in.
Graham svarade artigt: -Javisst, den det är ett bra område.
-Ett bra område? Det spelar ingen roll. Se dig omkring! Alla på gatan har höga murar och taggtråd. När rånarna kör förbi här, vilket hus tror du att de väljer? Gör dig inte dum."

En spännande annorlunda bok var det här.
Främst skildringen om våld och segregation, om maktbalansen mellan svarta och vita, rika och fattiga, män och kvinnor.
Det är väldigt skickligt skrivet, på några få sidor kommer man direkt in i en främmande värld där man känner en isande kyla i ådrorna. Man kastas in i nya scenarion, som att man står i smyg och tittar in genom en dörrspringa, får en sneak-peak av ett liv som pågår någonstans just nu.
Det är mycket som händer mellan raderna...

0

One Comment:

  1. Jag vet ingen som slukar böcker i samma takat som du! Härligt när man har tid att läsa. Eller tid har ju alla, men att man tar sig tiden till det. Nu har vi varit på crawlkursen, jag har kommit hem för att äta lite innan det är dags att bege sig till jobbet. Ha en bra dag! Kram

Kommentera