Läst

Jag har läst..

Av
den
29 april 2017
Löftet Bokomslag Löftet
Mari Åberg
Lava Förlag
2014
338

Pojken Göran växer upp i Hälsingland som son till en sågverksarbetare. Fadern uppmanar honom att fortsätta i samma fotspår, men Göran vill inte utsätta sig för det hårda och farliga arbetet. Men slita får han när han utauktionerats till en bondgård efter det att modern dör och spriten sätter klorna i fadern.
Boken utspelar sig från 1920-talet och framåt. Göran är vuxen när andra världskriget bryter ut och han blir soldat under många långa och hårda år. Han anmäler sig som frivillig under Finska vinterkriget och blir spanare bakom fiendens linjer.

Detta är den fristående andra delen i en trilogi som inleddes med boken "Och kvar stod en röd resväska".
Den sista delen har nyss kommit ut.

Utdrag ur boken:

"Åtta man i ett trångt tält. På golvet hade de lagt madrasserna som de själva fått stoppa med halm. Efterhand blev de knöliga och våta. Tältduken höll sällan vätan stången, och hela hösten regnade det som om himlen var öppen. Fukten rann längs tältduken och blötte ner madrasserna, sovsäckarna, uniformerna, strumporna, allt. En tung doft av blöt formalin och mögel fanns i tältet. I taket hängde linor kors och tvärs."

"Ryssarna skulle ta det där bångstyriga, men så strategiskt placerade landet Finland med sin lilla spillra av armé på några veckor. Så var det sagt och så trodde hela världen att det skulle bli."

Hon har en stor berättarglädje i sig, Mari Åberg. Med en högst realistisk stil beskriver hon tidsenligt miljöerna och fångar inlevelsefullt huvudpersonen Göran och hans känslomässiga våndor.
Det enda jag kan ha lite invändningar mot är att skildringen ibland blir lite väl detaljerad och berättelsen liksom stannar upp under några sidor innan den tar fart igen.
Jag kommer med förväntan att ta mig an den sista delen i serien.

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  29 april 2017

  Vad är väl lite snö i april???? Klart läsvärd alltså.. Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Astrid

  29 april 2017

  Verkar bra

 3. Svara

  Anki

  30 april 2017

  Ännu en bok för mig tror jag – du kommer med många bra boktips 🙂 Tack, tack!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 493
 • 520
 • 1 640 685
 • 5 101
 • 65 736
Sök här