Läst

Jag har läst..

Av
den
9 maj 2017
Muttos - Muddus nationalpark Obändig mångfald, kulturarv och skogshistoria Bokomslag Muttos - Muddus nationalpark Obändig mångfald, kulturarv och skogshistoria
Ola Engelmark
natur
Votum & Gullers Förlag
2014
foliant
156

En bok om skönhet, naturvetenskap och kulturarv i Sveriges största skogliga nationalpark Muttos, en del av världsarvet Laponia.
Författaren och skogsekologen Ola Engelmark tar dig med på äventyr till dagens Muttos och på en tidsresa i hur skogar, myrar och sjöar såg ut och fungerade i de stora skogarna i norr innan människan storskaligt började använda skog, malm och vattenkraft. Allt sedan senaste istiden för 10.000 år sedan.
Det handlar om träd i alla åldrar, några bland de äldsta kända i Sverige. Om en rik mångfald av djur och växter, en del hotade, men som har en fristad i Muttos gammelskogar. Om hur naturliga störningar som skogsbrand, stormar och insektsangrepp ger förutsättningar för nytt liv. Och hur forskning hjälper oss att förstå. Du får också läsa om samisk kultur, renskötsel och tidigt småbrukarliv vid polcirkeln. Och se ännu synliga spå från stenålderns jakt, bosättning och gravar, tusentals år gamla, som tillhör gammelskogen.

Utdrag ur boken:
"Muttos nationalpark är på många sätt en bubbla av äkthet. Vi är skyddade här inne, djur och växter är fredade, skogarna oexploaterade fast människor levt här. De här resterna av gammelskog är en bank för livsmiljöer, arter och gener, viktiga att värna för framtiden."

" Den ekologiska skuldens dag Earth Overshoot Day, är flyttad till den 20 augusti. Global handel och ökad ekonomisk tillväxt använder nu årligen närmare 50% mer resurser än vad ekosystemen tillväxer. Hela världen lever på krita. Det sker heller ingen nollställning vid årsskiftet, utan skulden byggs på. Fatalisten kan strunta i frågan, nästa inlandsis krossar och hyvlar ändå bort det mesta här i norr. Men du som tror på den fria viljan, lär dig mer om naturens resurser."

Skriven av en äkta skogsmulle med personlig stil, med passion, kunskap och entusiasm, om än lite tilltufsad i framtidstron.
En skogsmulle-käring i Dalaskogen har njutit av denna resa, bildligt och bokstavligt, tack

TAGS

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 277
  • 363
  • 1 626 671
  • 5 069
  • 65 363
Sök här