Läst

Jag har läst..

Av
den
7 augusti 2017
Hotell Angleterre Bokomslag Hotell Angleterre
Marie Bennett
historisk roman 1940-tal
Wahlström & Widstrand
2015
555

Sverige, 1940
Andra världskriget rasar i Europa och nygifte Georg blir inkallad för att försvara gränsen mot Finland. Han hamnar i ett militärläger i Norrbotten med isande kyla och ett sadistiskt befäl. Händelserna i lägret leder till uppror och blodspillan och till att Georg slutligen blir internerad på falska grunder.
Hemma i Malmö blir Georgs övergivna fru Kerstin vän med den gåtfulla Viola. Till sin förvåning blir Kerstin förälskad, och trots sina olikheter inleder de en passionerad kärleksrelation. Men den glamorösa Viola bär på många hemligheter och snart ska Kerstin upptäcka att det Viola döljer innebär en fara - för dem båda.

Ett drama om Sverige under andra världskriget - en tid av censur, paranoia, ransoneringar och hemliga arbetskompanier.

Utdrag ur boken:
"Längre söderut, vid Bergsgatan, sprids en doft av kakao från Mazetti vars logotyp, de stora ögonen, stirrar ut över staden. Jag kan inte minnas när jag sist smakade en pralin men den varma doften får mig att le inombords och göra ett skutt över en hög snödriva."

"Medan jag älskar storbandsjazz lyssnar Viola enbart till klassisk musik full av dissonans. Jag förstår inte hur hon kan sitta och blunda och njuta av dessa höga och oharmoniska toner som får mig att spänna tårna i skorna"

"De var ju så lika, de arbetssökande. Alla lika ivriga och villiga att göra vad som helst för att få ett arbete. De såg till och med likadana ut, i sina gamla kläder och skor med träslor, med sina dåliga tänder, ängsliga blickar och magra fingrar som nervöst tummade på hatten de tagit av inför mötet med den allsmäktige personalansvarige."

Sakligt och utan överdrifter skildrar författaren de helvetiska förhållandena som rådde i lägren.
Det gifta paret får turvis berätta om sin tillvaro och liv.
Det enda jag vill kritisera är att boken är för lång, vissa avsnitt är mindre intressanta och inte så trovärdiga och jag tycker boken hade vunnit på att kortas ner något. När säcken ska knytas ihop tycker jag det blir något krystat. I övrigt en intressant och välskriven roman.

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  7 augusti 2017

  Läggs i listan 😉
  Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Asylmamma

  7 augusti 2017

  Vad spännande tips! Är väldigt förtjust över alla titlar som skildrar tiden från andra världskriget!

 3. Svara

  "LillaSyster"

  8 augusti 2017

  Nej, det är ingen Iris, det här är en lökväxt som måste tas upp och förvaras inne om vintern. (nu har även de vita och röda slagit ut men blåsten går hårt åt dem och de vill gärna gå av…….)
  Jag tittar in senare för ditt larviga reportage då :party: Väntar med spänning! Kram :kiss:

 4. Svara

  Turkulainen

  8 augusti 2017

  Tack för tipset! Jg har läst väldgt mycket om Finland under II världskriget men faktiskt ingenting om Sverige under denna tid, så det ska bli intressant.
  “Genre: historisk roman 1940-tal.” Ja, suck, 40-talet är historia …
  Ha det bra.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 104
 • 138
 • 1 654 180
 • 5 124
 • 66 091
Sök här