Läst

Jag har läst..

Av
den
3 mars 2018
Som ett träd i skogen Bokomslag Som ett träd i skogen
Böckerna om Bricken del 6
Vibeke Olsson
historisk roman, slutet 1800-tal i Sverige
Libris Förlag
2017
252

Det har gått många år sedan den stora strejken 1879. Då var Bricken tio år, nu är hon femtio år, men honh ar inte glömt. Året är 1918 och det stora världskriget har pågått i snart fyra år. Hemma i Svartvik tvingas de åter använda sirapsvatten till gröten, mjölken är för dyr. Men sågverket har framtidstro. De installerar maskiner i brädgården och bygger en stor ny skola.
Bricken och hennes familj har fått flytta in i ett rum och kök, rum med kakelugn och broderat band i spjällsnöret. Där bor hon, minstingen Edvin och de två vuxna barnen Elvira och Isak. Men till 50-årskalaset i kapellet kommer de alla, barn och barnbarn.
Bara Nikanor och Adolfsson kan hålla sams, tänker Bricken. Det visste hon inte när barnen var små, att också fullvuxna ungar, som sedan länge försörjer sig själva, kan vålla orostankar. Och inte bara inför kalas. Nikanors Marja väntar smått igen, deras sjunde barn. Hur ska hon orka?

Utdrag ur boken:
"Och visst har vi stött på dem, faktorer och kontorsbiträden som varit arbetare, de som aldrig mer kan gå hem till någon utan att bli stående i dörren, de kan varken slå sig ner på soffan i ett köksrum eller i en fåtölj hos herrskap. Möjligen kan de få en kopp kaffe eller en sup av husan i köket. På trädgårdsfesterna i herrgårdsparken flyter de omkring som klimpar i köttsoppan, utan fäste."

Jag har läst hela den här bokserien med stor behållning. Jag tycker man kunde ha den som läsebok i skolan, det finns så mycket kunskap och historia om hur människor levde för hundra år sedan som dagens barn behöver få veta.
Lite besviken blir jag ändå på den här boken. Den är lika innerligt och varmt skriven som tidigare böcker, men nu är det så mycket tillbakablickar på det som hänt tidigare att berättelsen inte drivs framåt.
Ibland blir det så sentimentalt att det nästan känns lite kletigt.
Om det kommer flera delar önskar jag att författaren tar nya grepp i handlingen och inte bara skriver om det förgångna. Även om Bricken börjar bli till åren kommen kan vi ju följa hennes ättlingar, de finns många intressanta karaktärer som kan skildras närmare.

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  3 mars 2018

  Åhhhhh, nu blev det ett tillägg till listan!! Tack 🙂
  Kram på’re

 2. Svara

  "LillaSyster"

  3 mars 2018

  Låter inte som min smak, men tur att det finns böcker som passar oss alla! Ha en skön kväll! Imorgon får vi ge oss ut i Vasaloppsspåret – jag tänker åka från soffan i år också =) För jag är färdigåkt med loppen som går under vasaloppsveckan. Åker gärna sträckan Tjejvasan igen, men en annan gång då det är mindre med folk att trängas med. Kram

 3. Svara

  Ditte

  3 mars 2018

  Håller helt med dig. Har läst boken och den kändes stundtals ganska seg. Har läst flera av de andra i serien och tycker de gav mig mer. Jag är intresserad av historia, men som du skriver det blev alltför många tillbakablickar i den här boken och handlingen “segade”.

 4. Svara

  Femte året i Hjo

  4 mars 2018

  Böckerna om Bricken lär vara läsvärda. Och snön ligger? Det gör den fortfarande här hos oss. I första vårmånaden, som nog faktiskt är en vintermånad.

 5. Svara

  miatankar

  4 mars 2018

  Vibeke Olsson har jag läst något av, minns inte vad. En serie, vad heter första boken i serien? Låter som det kan vara något för mig!

 6. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  4 mars 2018

  den här serien står på min läslista sedan länge. tror till och med att jag har de första delarna i min hylla. tack för smakebit och påminnelse

 7. Svara

  Helena, MsHisingen

  4 mars 2018

  Har sett fler recensioner som tar upp det där med återblickarna. Avskräcker lite…

 8. Svara

  Pirjo Saloniemi

  5 mars 2018

  Den här serien har jag varit nyfiken på länge. Kanske dags att läsa den. Tack för smakbiten!

 9. Svara

  Monika

  5 mars 2018

  De här böckerna har jag sett väldigt ofta i mitt flöde, har dock inte läst någon av dem, men det känns som att det bara är en tidsfråga 🙂

 10. Svara

  Anki

  5 mars 2018

  Har läst alla böckerna i serien och gillar dem mycket … ska bli spännande att läsa den här också, men lite avskräckande med alla återblickar … men läsa den det ska jag!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 78
 • 497
 • 1 652 500
 • 5 119
 • 66 012
Sök här