Läst

Jag har läst..

Av
den
7 maj 2018
Stoner Bokomslag Stoner
John Williams
roman Amerika slutet 1800-tal
Natur & Kultur
2014 (1965)
293

William Stoner föds i den amerikanska mellanvästern i slutet av 1800-talet. Föräldrarna är bönder, och det är tänkt att han ska följa i deras spår. Men ödet vill annorlunda.
När han hamnar på ett seminarium i litteratur ändrar hans liv riktning. Han arbetar på sin avhandling, gifter sig, börjar undervisa.
Äktenskapet blir en katastrof. Stoners tillflykt blir universitetet; han arbetar hårt och blir en omtyckt lärare. Hans idealism gör honom allt ensammare, men så möter han sent i livet kärleken och förstår för första gången vilken kraft som bor i mötet mellan två människor.

Stoner är en djupt gripande roman om en livsresa. Det handlar om klass, arbete och kärlek, men också om varje människas privata inre värld. Williams förmåga att gestalta Stoner så att vi känner igen oss själva får romanen att glöda som ett varmt bloss i den kalla natten.

Utdrag ur boken:
"I sin tidiga ungdom hade Stoner tänkt sig kärleken som ett absolut tillstånd som man skulle kunna uppnå om man hade tur. I mogen ålder hade han kommit fram till att det var ett paradis som tillhörde en falsk religion och som man kunde betrakta med road misstro och lätt välbekant förakt. Men mitt i livet började han nu förstå att det varken handlade om nåd eller illusioner utan om ett tillstånd som med hjälp av viljan och intelligensen och hjärtat uppfanns och modifierades ögonblick för ögonblick och dag för dag"

Författaren levde 1922-1994 och skrev under sin livstid endast tre romaner samt poesi. Stoner utkom första gången 1965 men fick ingen större läskrets.
Nu har hans roman fått desto mer uppmärksamhet när berömda författare har hyllat boken.
Den är stillsamt berättad med ett stråk av melankoli som berör en in i hjärtat.
Karaktären är så trovärdig att han verkligen är av kött och blod även om han ofta försvinner in i sin egen värld istället för att tampas med de yttre förutsättningarna. Han är inte feg men försiktig, inte tråkig men eftertänksam. Jag blev totalt uppslukad i hans något annorlunda värld trots att de yttre elementen, universitetsmiljö med litteraturforskning inte kändes som min grej.
En storslagen läsupplevelse helt enkelt!

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  7 maj 2018

  Har hört talas om boken men inte läst den. Finns nu på listan och som prioriterad bok. Stort tack för tipset.

 2. Svara

  Ninni

  7 maj 2018

  Den lät intressant.

 3. Svara

  Karin Eklund

  8 maj 2018

  Jag tycker om böcker av den här sorten som du beskriver; böcker som berättar om människors liv på ett lite annorlunda plan, på ett mera innerligt och realistiskt sätt. Livet är inte enkelt, men väldigt lärorikt om man vill ta till sig av smockorna man får medan det pågår. Jag har också noterat titel och författare…Plötsligt händer det att jag får möjlighet att läsa boken.

 4. Svara

  Anki

  8 maj 2018

  Ännu en bok att lägga till min redan långa lista! Tack för tipset!
  Kram

 5. Svara

  Hanneles bokparadis

  9 maj 2018

  Tyckte mycket om denna!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 572
 • 590
 • 1 641 853
 • 5 101
 • 65 753
Sök här