Läst

Jag har läst..

Av
den
3 juli 2018
Nära fåglar Bokomslag Nära fåglar
Roine Magnusson, Mats Ottosson, Åsa Ottosson
Djur o natur
Bonnier Fakta
2018
269

Fåglar. Inga andra i den vilda naturen är oss lika nära. Inga andra djur kan få hjärtat att värmas och nyfikenheten att väckas i lika hög grad.
I Nära fåglar möter du i första hand just våra närmaste arter. Och du möter dem som du aldrig mött dem förut.
I ett unikt fotoprojekt på Svenska fågelstationer har Roine Magnusson fångat fågelpersonligheter med sin kamera. De häpnadsväckande bilderna åtföljs av texter om varför just fåglarna trots sitt annorlundaskap är de närmaste vi har.

"May my heart always be open to little birds who are the secrets of living" E.E. Cummings

Vilken bok! Vilka bilder! Vilken inspirerande och informativ faktatext!
Jag har lärt mig så mycket så det sprutar ut ur öronen på mig, (ett annat sätt att uttrycka att hälften av det jag läst kommer jag att ha glömt med tiden) men vad gör väl det!

Jag har aldrig varit någon fågelfantast, tvärtom har jag undvikit närkontakt med framför allt "tama" fåglar som höns och papegojor. Men man är inte sämre än att man kan ändra sig, och numera är jag ordentligt biten av fågelintresse.
Det finns 10 000 fågelarter i världen och alla har det något unikt.
Tänk,
-sidensvansen har utvecklat en större lever, den kan utgöra en tiondel av kroppsvikten för att kunna spjälka och bryta ner alkoholen i de jästa bär den lever av!
-Fregattfåglar med ett vingspann på 2.3 meter men vikt endast 1,5 kg kan stanna i luften i 48 dagar i sträck ute till havs.
-I Ungern flyger talgoxar in i grottor och äter upp vintersovande fladdermöss
Och vem presenteras här?
-Fyra kilo pur besatthet med kroknäbb, svartglänsande långrock och svällande röda ögonbryn
Svar: tjädern...så klart
Jag hoppas nu att dessa rader har fått just dig att begripa att du bara måste få tag på den här boken, läsa om alla fantastiska fåglar och se på alla vackra foton!

För även om "spillkråkans långa grova knarrande låter som en korsning mellan en långsam kulspruta och en osmord lagårdsdörr"
så är fåglar fascinerande fantastiska bevingade djur!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  3 juli 2018

  barnbarnen är intresserade

 2. Svara

  Anki

  4 juli 2018

  En underbar bok! Den finns självklart med på min önskelista! Läste om den på Adlibris sida när den kom ut förra hösten. Ska köpa den när jag får råd 🙂

 3. Svara

  Ama de casa

  4 juli 2018

  Håller fullständigt med, fåglar är fascinerande!

  Kiwin har näsborrarna längst ut på näbben och kan lukta till sig insekter och maskar upp till 30 cm ner under marken. Storfotshönsen ruvar sina ägg i “multnande högar” och sticker ned näbben för att kolla temperaturen i “äggkläckningsmaskinen”. Om den inte känns rätt så sparkar dom bort eller lägger på nytt material för att sänka/höja temperaturen.

  Finns hur många roliga grejer i fågelvärlden som helst 🙂

  (Lätena har jag dock nollkoll på, utom möjligen duva, koltrast och gök 😀 )

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 145
 • 447
 • 1 575 980
 • 4 984
 • 64 198
Sök här