Läst

Jag har läst..

Av
den
19 juli 2018
Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar - en unik svensk utvandringshistoria Bokomslag Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar - en unik svensk utvandringshistoria
Lars Nordström
historia
Votum
2016
135

Ta del av en unik dokumentation av svenska utvandringshistoria som få någonsin har skrivit om på svenska - skogshuggarna i Fjärran Västerns skogar. 1883 anslöts Portland, Oregon, till det amerikanska järnvägsnätet.
Innan dess hade det nordvästra hörnet av USA varit svårt att nå. Man visste att omfattande naturresurser fanns där: fisk, skog, bördiga jordar, ett milt klimat.
Med järnvägens ankomst tog invandringen fart och många skandinaver letade sig fram till Oregon och Washington där de kom att bli den största invandrargruppen.
Finländare, svenskar och norrmän uppskattades alla som yrkeskunniga och pålitliga arbetare. Speciellt svenskarna kom i sådana mängder att traditionen snart påbjöd att det i varje skogshuggarläger skulle finnas någon med hederstiteln "Swede" vare sig han var svensk eller ej.
De unika bilderna visar hur skogarna i början på 1900-talet myllrade av skogshuggarläger, ny teknik, ångdrivna vinschar, stålkablar, järnvägar, vägar och lastbilar.
Den amerikanska västkustens stora städer - Seattle, Tacoma, Olympia, Portland. Salem, San Fransisco, Sacramento och och Los Angeles - höll på att byggas och det tycktes inte finnas några gränser för sågverkens hunger efter stockar.

Utdrag ur boken:
Invandringen längs The Oregon Trail exploderade. På bara fem år mutade nybyggare in drygt en miljon hektar av de allra bördigaste mest lättodlade områdena innan regeringen ratificerat några avtal med de stammar som tidigare levt där. Idag använder ursprungsbefolkningen ordet "förintelse" då förlorad självbestämmanderätt, olagligt konfiskerade markområden, otillräckliga reservat, förföljelse, diskriminering, krigshandlingar, tvångsförflyttningar och forcerad assimilering präglade myndigheternas åtgärder. 1866 stiftades en raslag som förbjöd äktenskap mellan vita och personer som hade mer än 50 % indianskt blod, eller mer än 25% svart, kinesiskt eller kanakiskt blod. Lagen avskaffades inte förrän 1955."

Jag valde ett stycke som mer handlade om den blodiga historian med rasism och förföljelse av folkstammar. I boken står så oändligt mycket mer, bland annat mycket utförlig beskrivning av hur skogsavverkningen gick till väga. Eftersom mina kunskaper inom avdelning teknik och verktyg är katastrofalt dålig så ordar jag inget om detta. Att däremot skogshuggarna hade ett farligt yrke står utom allt rimligt tvivel. Mellan 1870-1910 dog en skogshuggare varannan dag till följd av sin yrkesutövning!
Fotona i boken talar sitt tydliga språk, jag har själv varit i de stora skogarna i Oregon och norra Kalifornien, kört bil genom en trädstam (!) och vet hur hiskeligt stora Redwood-träden är.
Många trevliga återblickar via ättlingar till emigranter påbjuder intressanta detaljer ur nybyggarlivet.
Och vem vill inte veta vad "pant rabbits" aller "seam squirrels" betyder. Svar: löss!
Som matnörd får jag också veta att en skogshuggare åt mellan 8000-9000 kalorier om dagen, bland annat 500 g kött, 400 g mjöl, 300 g socker, 85g smör och 3 ägg.
Och jag lovar, det finns inte en enda kulmagad överviktig gubbe på bild!

Kanske är detta lite av en nörd-bok, den passar dem som är som jag, vill veta lite och mycket, gärna lära sig av historien.
Jag hade många trevliga lässtunder med denna bok.

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  20 juli 2018

  Det var mycket mat det, svartvitt är fint.

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  20 juli 2018

  tror du skulle gilla Moa Martinsons böcker, Elsie Johansson.

 3. Svara

  Anki

  20 juli 2018

  Spännande bok … nu uppskriven på en allt längre lista med dina boktips!
  Kram

 4. Svara

  "LillaSyster"

  20 juli 2018

  Vilket kaloriintag…. men så är det med hårt arbetande människor det går åt mat och riktig mat!
  Förstår om du känner panik över bränderna, det var så att jag fick lite lätt panik igår då jag hör brandbil efter brandbil tuta förbi här ute. Går in på telefonen och kollar larmet går. Ingen trevlig läsning, brand i det fria ute på åker och åkern ligger bara 2km fågelvägen från mitt. Då börjar ju tankarna snurra…. vad tar man med sig förutom djur och make dvs om de är hemma. Nu fick de stopp på elden utan större spridning, men det är läskigt nu. Ha en fin fredag, snart är min semester slut bara en vecka kvar….och varför jag kallar det sommarplåga, det var mest på skoj =) Det kan ju upplevas som en plåga med bara dahliabilder år efter år. Men jag döper om det i nästa inlägg till sommarnjutning =) Kram

 5. Svara

  Ditte

  20 juli 2018

  Jag hade inte hört talas om boken tidigare, men historia och människoöden intresserar mig. Ja, det finns mycket jag gärn läser. Antecknat boken på läselisten.
  Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 474
 • 520
 • 1 640 666
 • 5 101
 • 65 736
Sök här