Läst

Jag har läst…

Av
den
9 juli 2021
Östersjöns öar -Historia, natur, kultur. Sägner och skrönor Bokomslag Östersjöns öar -Historia, natur, kultur. Sägner och skrönor
Owe Nodmar
egen utgivning
2019
foliant väger 1.8 kg
347

En bok full av historia, natur, kultur, sagor, sägner och mängder av fina bilder. Författaren tar läsarna med till 48 små öar runt hela Östersjön. Han börjar på Wolin i Polen där vikingastaden Jomsborg låg, det var där Harald Blåtand dog. Utanför Rügen besöker han den lilla ön Vilm som var kommunisten Erich Honeckers semesterö. I Danmark har han hittat den smukkeste ön och i Blekinges skärgård en världsberömd liten en ö där den ryska ubåten U137 går på grund i oktober 1981. Läsarna får också besöka ön där häxor firar sabbat med djävulen. I Stockholms skärgård besöker han bland annat August Strindbergs Hemsö och ön där sällsynta metaller upptäcktes, metaller som är nödvändiga för att våra mobiltelefoner ska fungera. I Luleå kör han bil på isvägen till Hindersön. Han tar oss med till Åland och Skärgårdshavet, ut till den berömda fyren på Finska Utö. Utanför Sankt Petersburg besöker han Peter den stores flottbas Kronstadt och i Estland tre öar som haft svensk befolkning.

Det här praktverket vill jag inte släppa ifrån mig! Men nu har jag läst ut den, den var så omfattande och intressant trots att enda stället att läsa den var vid köksbordet pga vikten och storleken!
Förutom alla intressanta fakta så är boken rikt illustrerade med fina foton!
Nu skulle jag helst ställa mig på en kaj vid Östersjöns strand och lifta med på någon skuta som som är på väg till öar jag inte hört talas om och knappast ens kan uttala, ändå finns de i vår närmiljö! Att välja ut smakbit visar sig vara omöjligt, men vilken härlig sommarläsning detta är! Jag hoppar dock över Skraksoppa med klimp från Harstena...liksom blodiglar i kärret på Örskär men skulle gärna leta efter sålljordstjärnan, en unik svamp som endast finns på ett fåtal platser, bl.a Lilla Karlsö.
Är du som jag nyfiken och vetgirig och kanske även ser en möjlighet att åka till några av öarna på besök, då ska du absolut läsa denna bok.

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  ElisabetR

  9 juli 2021

  Jag bor ju på den sidan, östra, så det kan allt vara nått att fördjupa sig i.
  Appropå lifta med skuta så har vi ett skutvarv här i byn. På andra sidan viken från oss sett. En duktig man med intresserade söner som reparerat två gamla träskutor som tar med turister på sommaren. Jag har genom jobbet, personalmöten på böljan den blå, haft äran att vara med på några turer.
  Sen har gubben och jag från Karlskrona åkt, först för maskin och sen segel, mot Utklippan, med en väldigt stor båt från Norge, Christian Radich. Det var under “Tall ships race” evenemanget. Det var häftigt när den stora båten satte segel, gled fram utan motorljud, smällde i seglen.
  Tack för boktipset.

 2. Svara

  Ditte

  10 juli 2021

  Stort tack för tipset! Har sett boken i bokhandeln och bläddrat i den. Fastnade då för den och det är en bok jag både vill äga och läsa. Några öar som finns med i boken har jag besökt och skulle gärna besöka fler. Roligt att kunna läsa mer om dem om jag nu inte personligen kommer till fler. Historia gillas ju extra. Och öar också.
  Kram

  • Svara

   Paula

   10 juli 2021

   Jag tänkte på dig medan jag läste den här boken. Dels för att du är intresserad av historia, dels för att du gärna åker till nya ställen. Författaren tipsar i flera fall om hur man kan ta sig ut till öarna, annars går det säkert bra att googla. Verkligen värd en slant, dock avstår jag eftersom jag med största sannolikhet inte kommer att resa till några av de här spännande öarna.
   Kram

 3. Svara

  Ditte

  10 juli 2021

  PS Såg din nya somriga header. Jättefin!
  Kram

 4. Svara

  Märtha

  10 juli 2021

  Östersjöns öar – jag tänkte ju förstås på Dagö, Ösel, Muhu, Ormsö, Gotland, Öland, Åland…. Men oj vad det ju finns! Nu måste jag börja jaga den här boken. finns också öar i Kvarken med? Låter verkligt intressant!!!

  • Svara

   Paula

   10 juli 2021

   Författaren har valt bort de största öarna, förmodligen för att de redan finns representerade i andra böcker. Så Gotland Öland och Åland finns ej. Ormsö är med, och i Kvarken Björkö och Holmön. Du hittar många andra spännande öar, jag lovar!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 77
 • 235
 • 1 654 722
 • 5 125
 • 66 106
Sök här