Läst Livets glädjeämnen!

Jag har läst…/ och akut datorproblem

Av
den
7 november 2022

Jag har läst
Älskade gamla jycke skriven av Birgitta Kårleman

Jag kastade mig direkt över den här boken när jag såg den på biblioteket!

Precis vad jag vill läsa om, hur Daniel och jag möter ålderdomen tillsammans!

På tisdag ska jag besöka veterinären, det är ett år sedan jag var där och fick både tråkiga och goda nyheter.
Jag visste att Daniel har blåsljud på hjärtat, han hade redan tidigare börjat få hjärtmedicin.
Men han har också drabbats av trachealkollaps vilken är orsaken till att han har hosta emellanåt. Du kan läsa om tillståndet genom att klicka på det markerade ordet.

Daniel fyller 13 år nästa sommar och är för gammal för att man utan stora risker kan göra kirurgiska ingrepp.
Han mår dock bra, bättre än för ett år sedan, till stor del beroende på att han sattes på dietfoder då han hade övervikt som försvårade hans tillstånd.
Nu är han en slank och stilig pojke som

tikarna i området är förtjusta i!

För att jag ska få fortsätta medicinera honom kräver Jordbruksverket en årlig veterinärkontroll, och det är ju inget att orda om, det känns även tryggt för mig som matte.

Tillbaka till den fina boken!
Författaren är veterinär sedan 1988 här i Dalarna, tyvärr långt bort i Orsa, så henne kan jag inte personligen besöka med min hund.

Boken är indelad i olika kapitel
-Vår bästa vän
-Börja från början
-Livskraftens betydelse
-Lär känna din hund
-När åldern börjar synas
-Fodrets betydelse
-Miljöberikning, aktivering
-Ett anpassat hem
-När tiden ändå är inne, avslut

Livsnjutaren och soldyrkaren

Kärleken och omsorgen om djuren lyser igenom texten i boken, den ger värdefulla tips om vad man ska tänka på när hunden blir äldre.

Promenaderna blir kortare och det är viktigare att låta hunden få njuta av dofter, “läsa tidningen” och lunka på i sin egen takt (Daniel håller ännu minst samma tempo som matte..)

Sista kapitlet är trösterikt, hur vet man när det är dags att ta farväl? Och hur kan/får man sörja en älskad hund och familjemedlem.

Jag har själv inte haft så många egna hundar, de kom in i mitt liv ganska sent, första hunden rottweilern Larissa skaffade jag 1998
Senare fick hon en kompis i petit basset-griffon-vendeen tjejen Loppan och senare tog jag över dotterns papillon Blinka som var min bästis i många år och gick bort för ett par år sedan.

Även Daniel hör är från början dotterns hund som jag fick ta hand om när Blinka gått bort och jag hade mer tid och behövde en tröst i sorgen efter henne.

Jag gör allt som står i min makt för att jag ska få behålla Daniel så länge som möjligt, men jag inser att det kan gå fort om han får mera bekymmer med hälsan. Därför tar jag ut glädjen och lyckan över att ha honom i mitt liv varje dag tills dess!

Jag kommer nu att återlämna boken men är rätt sugen på att ha ett eget exemplar i bokhyllan.
Den beställer jag på författarens hemsida här

Jag skrev det här inlägget i helgen för att publicera idag.
Jag har haft problem med datorn ett tag, och det har bara blivit värre..
Nu var det så allvarligt att jag inte längre kunde komma in på vissa sidor, bland annat banken!
Då är det allvar!
Tog kontakt med min datadoktor sedan många år som kan fjärrstyra min dator från sitt företag i Smedjebacken.
Vi satt en timme i telefon med resultat noll!
Diagnosen är högst allvarlig, inte ens fjärrstyrningen fungerade utan avbröts gång på gång.
Han kan därför inte hjälpa mig utan att ha hårddisken på plats och jag kan inte transportera den bort till honom.
Dessutom åker han på långsemester nästa vecka…

Sammanfattningsvis så är det högst sannolikt att jag kommer att stå utan dator ett tag framöver.
Det betyder att bloggen kommer att ta en paus tills jag åter har en fungerande dator, antingen hittar jag en duktig datadoktor här i Falun eller så får jag göra investering i en ny dator, och det vete sjutton om jag har råd med.
Jag kan hålla kontakt med omvärlden via min padda och mobil, men att blogga funkar inte.

Så, nu vet ni varför det kommer att vara tyst från mig, kanske en dag, kanske en vecka eller kanske längre…

Ha det så bra så länge, vi hörs!

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  7 november 2022

  Efter att först ha haft en strävhårig och gudomligt snäll tax, Brasse, som blev 18 år och sen lanchashire heeler tiken Penny som blev 16,5 så ställde vi in oss på att Santos skulle bli minst lika gammal. Men hastigt, bara på ett par timmar, gick han från att vara jättepigg och gått en långtur med husse till att han nästan var medvetslös med ont i buken. Veterinären konstaterade efter röntgen att han hade en tumör i mjälten som spruckit. Alltså fanns det inget att göra och vi var tvungna att ta det hemska beslutet…..Han blev alltså bara 13 och vi hade haft honom sen han var 4,5 – alldeles för kort tid.
  Jag hoppas ni får många år tillsammans…..
  KRAM-Susie

  • Svara

   Paula

   10 november 2022

   Tänk vilken tur att ni har er dagishund nu, då får man det bästa av hunden men har ändå inte totala ansvaret utan mest bara glädjen! Mina hundar har inte blivit lika gamla som dina, man får ju tyvärr ingen garanti att de lever länge. Vi får ta vara på tiden tillsammans med våra djur, tids nog kommer förlusten och sorgen. Två timmars skogspromenad med Daniel idag och han var så pigg och glad, sprang före o tyckte vi sölade när vi stannade upp för att plocka svamp. Ha det gott, kram från pörtet

 2. Svara

  Anna-Lena

  7 november 2022

  Kan det vara något virus. Jag har gått in någon skit i mobilen, som gör att det rätt som det är kommer upp reklam. Mitt i ett träningspass t.ex. Synnerligen irriterande. Hjälpte inte att uppdatera.
  Har man problem att komma åt banken så är det förstås riktigt illa, och datadoktor behövs. Hoppas att “doktorn”kan lösa problemet.
  Fina bilder på din Daniel. Förstår att du gärna vill äga den boken.
  För egen del så har jag inte haft hund sedan jag var ung och bodde med mina föräldrar. Så jag kan inte så mycket om hundar.
  Önskar din dator snabb bättring, så att vi snart “ses” igen. Kram

  • Svara

   Paula

   10 november 2022

   Jag tycker reklamen ökat sedan datorn igår blev fixad, men det kan vara tillfälligt. Efter temabytet på bloggen har jag fått mängder av spam, o dem verkar jag inte bli av med utan får manuellt plocka bort dem som löss varje dag…
   Men lösningen med datorn blev ju en ren lyckträff, att hitta en datanörd här i lilla sundborn var inget jag ens vågade drömma om.
   Kram

 3. Svara

  Geddfish

  7 november 2022

  Så fint skrivet och tipsat om bra bok. Fina foton på Daniel. Jag har verkligen förstått att hunden blir en livskamrat och det där när ålderns höst nalkas, då kommer ofta krämporna. Precis som hos oss människor.

  Datorproblem är tvi – en dator måste fungera. Hoppas du får en bra lösning på problemet.
  Kram!

 4. Svara

  Minton

  7 november 2022

  Den boken lät intressant så jag skall kolla om den finns på vårt lilla bibliotek. Hoppas det är ok med Daniel så du får ha honom några år till. Har en jättebra datadoktor i Växjö som fixar allt.
  Då vet jag varför du är tyst på bloggen.
  Lycka till
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   10 november 2022

   Ja boken innehåller självklara grejer, men man tänker inte alltid på att både hund och matte förändras över tid, och att det är bra att tänka på och kanske göra små justeringar. Och framför allt är boken så innerligt skriven av en veterinär som verkligen älskar djuren.Kram

 5. Svara

  Kicki

  7 november 2022

  Det hinner passera många hundar i ens liv, även hos dig trots att de inte varit med sen valptiden.
  Mina hundar har dessvärre inte blivit så gamla som jag önskat, även om Jolly blev 12 år.
  Det verkar vara en trevlig bok, men mitt hundbibliotek är redan så stort att jag knappast behöver ytterligare en hundbok.
  Hoppas det löser sig med datorproblemen.
  Kram

 6. Svara

  LillaSyster

  7 november 2022

  Aj, aj, aj att vara utan dator är inte lätt i dagens samhälle. Har ingen av dina barnbarn en dator begagnad till övers? Hoppas att det löser sig på bästa sätt.
  Jag ska följa länken på boken nu….den kan bli en bra present.
  Ta hand om dig och prinsen. Kram

  • Svara

   Paula

   10 november 2022

   Vet du, barnbarnen dom använder inte dator, bara mobilen. Dottern har en jobbdator hemma, en MAC, den har jag ingen glädje av…
   Men nu löste sig problemet bättre än jag någonsin vågat hoppas. Man ska vara lite om sig och kring sig, fråga folk, tala om vad man letar efter, och plötsligt får man resultat, ja, det fanns en datanörd även i lilla Sundborn! Vilken kille! Kram!

 7. Svara

  Mia

  7 november 2022

  Hoppas att nån kan hjälpa dig med datorn, en vecka låter ju inte så farligt att vara utan men jag vet av erfarenhet hur frustrerande det är bara efter ett dygn! Och tänk om det skulle bli ännu längre….huvva!
  Den där boken vill jag köpa, jag fick en liten klump i halsen när jag läste om den, så tack för tipset snälla du! Kram på’re

  • Svara

   Paula

   10 november 2022

   Nu är jag sen med svaren, så nu vet du redan vilken otrolig tur jag hade! Kändes faktiskt som en lottovinst, både för att han kunde komma hit till mig och för att kostnaden blev så liten mot vad jag befarade. Och det bästa, jag slipper lära mig en ny dator…haha
   Kramen

 8. Svara

  Ditte

  7 november 2022

  Vilken fin bok o hundar. En bok jag också gärna skulle läsa.
  Jag vet ju att du haft några hundar och visst är de ett fint sällskap. Bra att Daniel får sin årliga besiktning och att han i sig mår ganska bra. En hund är ju en familjemedlem- Jag har ibland dotterns labrador här och jag tycker så mycket om honom. Men åldern visar sig på honom också.
  Så trist med din dator. Hoppas och önskar du ka få bra hjälp. Och jag håller med dig om att blogga från en padda är ingen hit. Läsa bloggar; ja. Men skriva; nej.
  Håller tummarna.
  Kommer förstås att sakna dig,.
  Kram

 9. Svara

  Äventyret framtiden

  7 november 2022

  Så fint skrivet Paula!
  Hoppas det ordnar sig snabba ryck med dina datorproblem. Det är jobbigt som sjutton när datorn inte fungerar som den ska. Grrr…blir man.
  Lycka till -kram från gränden

 10. Svara

  BP

  7 november 2022

  Det där med datorn (börjar som vanligt bakifrån) låter inte ett dugg roligt. Men jag gissar att den har många år på nacken och att det är dags att “förnya” sig. Om du kollar runt på nätet så kommer du att upptäcka att datorer faktiskt inte är så himla dyra längre. Inte som på 1990-talet i alla fall. Om du nöjer dig med en “vanlig” laptop så klarar du dig under fem tusen spänn. Om du inte har special önskemål vill säga…

  Det jag har märkt är att det återigen tar evigheter att få upp din blogg. Men som pensionär har man ju all tid i världen att vänta på att bloggen har laddat klart…

  Vad gäller din söta prins så trodde jag att han var betydligt yngre. 13 år är mycket för en så liten hund som han. Dessutom verkar han må hur bra som helst. Så jag håller tummarna att han får u.a. (=godkänd utan anmärkning) imorgon. Han beter sig inte alls som att det var dags för att lämna jordelivet. Så jag håller alla tummar.

  PS. Hursomhelst – du behöver en fyrbent livskamrat, även om det är skitväder ute;-) DS.

  • Svara

   Paula

   10 november 2022

   Dottern hade ju hittat en laptop på rea för ca 4500. Nu betalade jag 500 till min nya kompis datasnillet och han spådde att datorn håller minst 2-4 år till! Glad blev jag!
   Mest glad över att ha hittat honom, vilket fynd. Nu kan jag kontakta honom vid eventuella nya problem med datorskrället.
   Ja Daniel är ingen ungdom, det märks tydligt när flickvännen Bella vill busa, hon är fyra år och har hur mycket energi som helst. Hon har inga hjärtproblem…
   Några flera hundar blir det inte, däremot är jag öppen för att låna hund ibland om någon behöver hjälp att rasta sin jycke. Men det hoppas jag dröjer länge än
   Trist att uppladdningen av bloggen är långsam, jag tror dessvärre inte att jag kan göra så mycket åt det. Temabytet blev avgörande där, att byta igen är ingen garanti för att det går snabbare…vi får se.

 11. Svara

  Ninni

  8 november 2022

  Du verkar ha hittat en bra bok om hundar. Dessutom skriven av en veterinär och det känns ju förtroendeingivande.
  Men vad har det tagit åt datorn? Jag hoppas du får hjälp med den snarast. Förstår mycket väl att du inte kan blogga via telefon eller plattan. Jag har svårt att ens skriva bloggkommentarer på nåt annat än min dator.
  Håller tummarna för dig och din dator.
  Blir det för tyst för dig så får du gärna slå en signal. 😉
  Kramen.

 12. Svara

  Susjos

  8 november 2022

  Ack ja, husdjur blir verkligen som familjemedlemmar, minns ju när vi tog bort Maja som skulle ha fyllt 18 år bara några veckor efter att hon dog, sååå tufft!
  Kna tänka mej att boken är bra.
  Datorstul är inte kul ,hoppas att det löser sig till det bästa!
  Kram!

 13. Svara

  Karin

  9 november 2022

  När jag började läsa din blogg hade du hundarna Larissa och Loppan, vill även minnas att du hade katt/katter samtidigt med dessa hundar, eller minns jag fel då?
  Ja jag vet ju att du har haft fler katter efter det ?
  Hoppas det löser sig med datorn och att veterinärbesöket kommer gå bra också.
  Kram från mig

  • Svara

   Paula

   11 november 2022

   Hej Karin, visst hade jag katter också, har haft katter ända sedan dottern var femton och hon är 45 nu. Och aldrig har det varit “som hund och katt#” utan alla har samsats så bra, flera av dem har blivit bästa vänner. Jag omplacerade de två katter jag hade när jag flyttade hit för drygt ett år sedan, men har kontakt med deras nya matte och de har ett toppenliv ute på en gård på landet, sover med gårdens hundar och mår ypperligt.
   Allt har löst sig på bästa vis, Daniel hänger med och datorn likaså. Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 453
 • 559
 • 1 651 885
 • 5 116
 • 65 975
Sök här