Läst

Läst/lyssnat i maj

Av
den
15 juni 2023

I maj har jag lyssnat på följande böcker:

Pappan och havet av Tove Jansson
Uppläsare: Mark Levengood
Boken inleds i Mumindalen, där Muminpappan går omkring och känner sig uttråkad. Han skulle vilja leva äventyrligare och så skulle han vilja förverkliga sina författardrömmar. När han får veta att det finns en plats ledig som fyrvaktare, tar han därför sin familj med sig och ger sig iväg ut till den ö som fyren finns på.

Ön visar sig vara en vild och enslig plats, enbart bebodd av en otrevlig och avvisande fiskare. Muminpappan trivs till en början, men Muminmamman tycker att den kala ön inte alls är hemtrevlig. Mumintrollet tycker att de mörka nätterna på ön är skrämmande, medan Lilla My(som nu har adopterats av Muminmamman och Muminpappan) är djärvare, och efter ett tag kommer hon och Mumintrollet varandra närmare när de märker att de kan hjälpa varandra. Mumintrollet lyckas så småningom övervinna sin rädsla och konfronterar till slut Mårran. Muminmamman stänger däremot alltmer in sig i sig själv och längtar hem till Mumindalen.
Mitt betyg 2/4 uppläsning 3/4
Jag blir lite nedstämd av den här boken, jag tycker synd om muminfamiljen, de mår inte så bra.


Städerskan av Nita Prose
Molly arbetar som städerska på det anrika Regency Hotell. Hon är exceptionell på sitt jobb, men har desto svårare i kontakten med andra människor. Mollys kära mormor har nyss gått bort, dessutom lyckades en så kallad pojkvän lura av Molly och mormor alla deras sparpengar. Så Molly mår inte speciellt bra, verkligen inte. När Molly ska städa i affärsmannen Charles Blacks svit hittar hon honom död i sängen…
Betygg2/4 uppläsning 3/4
Boken kallas en charmig spänningsroman, jag tyckte bara den var sorglig


En av dem av Qaisar Mahmood uppläst av författaren
Betyg 2/4
»You Pakistani?«

Hans ögon lyser av förväntan i det kalla kvällsmörkret.

Men i nästa stund hör jag hur ett »Nej« kommer över mina läppar. En rysning går genom kroppen. Hur kommer det sig att jag så instinktivt blånekar att jag skulle ha någon som helst koppling till landet jag föddes i?

När Qaisar Mahmood en dag stannas av ett pakistanskt matbud blir det starten på en resa där han själv till slut drar på sig de färgglada kläderna och ger sig ut på gatorna. Där möter han inte bara en osynlig del av samhället, han finner också ledtrådar till vem han hade kunnat vara.

En av dem är en berättelse om hur det är att arbeta som matbud i ett alltmer segregerat Sverige. Men det är lika mycket en undersökning av gapet mellan värderingar och beteenden hos den svenska medelklassen. I krocken mellan världar, drömmar och kulturer ser Qaisar Mahmood med nya ögon på gigekonomins följder, och sin egen familjs historia.

Jag var intresserad av hur matbudens arbets- och livssituation ser ut, om de kan leva på den lön de erhåller osv.
Jag upplevde berättselsen som trovärdig men även raljerande. Författaren påminde hela tiden läsaren om att han egentligen inte var ett matbud utan hade en mycket högre tjänst.
Det kändes onödigt för det var ju så hela upplägget var, det begrep man ju direkt innan man började läsa.

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  15 juni 2023

  Tack för dina boktips. Idag har jag lånat ett av dem som du har tipsat om tidigare, nämligen Simmarna av Julie Otsuka. Den var den enda av tre som fanns tillgänglig just idag. Får meddelande om de andra två när de har fått in dem. En redan i morgon, tror jag. Och en i mitten av juli… står på kö där.
  Och så lånade jag Hjortronlandet av Sara Lidman när jag ändå var i farten. Sara Lidmans böcker stod nära en av de författare som inte fanns inne.

 2. Svara

  Birgit

  16 juni 2023

  Vilken härlig blandning av böcker.
  Jag har inte läst många muminböcker i mina dagar, jag tycker att de är lite vemodiga och mörka.

 3. Svara

  Ditte

  16 juni 2023

  Tack för boktips. Och jag blev intresserad av de två första. Min läslistan är lång men den kan absolut fyllas på. .
  Ha det gott!
  kram

 4. Svara

  Anna i Portugal

  16 juni 2023

  Lite halvdana böcker enligt dina betyg, då åker de inte upp på läslistan som redan är på tok för lång. Även om vi säkert tycker olika i många avseenden så behöver en recension sticka ut för att läggas till just nu 🙂 Trevlig helg!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 162
 • 189
 • 1 654 996
 • 5 128
 • 66 118
Sök här