Bloggen

Liten påskresumé

Av
den
20 april 2022

På påskdagen utlovades en konstutställning med lokala förmågor på Stora Hyttnäs.
Denna bergmansgård ligger intill Carl Larsson-gården mitt i Sundbornsbyn.

Jag har tidigare varit inne i huset när de haft kaffeservering i stora salen men inte sett mig om i de andra rummen.
Napoleon -tavlorna ingick inte i konstutställningen! Men han verkar ha varit populär när det begav sig…

Kikade in i de rum som stod öppna, det här gemaket gillade jag, hemtrevligt och gemytligt

På sommaren ordnas guidade visningar då man får se hela huset

Dessa underbara textilier!

Konstutställningen då? Ja, ljusinsläppet i rummen var ju inte den allra bästa, de flesta tavlor var upphängda i stora salen där de lokala konstnärerna själv också fanns på plats.
Foton hade inte gjort tavlorna rättvisa och jag kände mig lite stressad av att konstnärerna stod bredvid och kanske gärna hade velat samtala om sina verk… Men jag som inte är så duktig på konst ville inte gärna ge mig in i en ett dylikt samtal så jag nämnde bara att tavlorna var fina. För det var de, många av dem hade jag med glädje hängt upp i mitt hem.

Utanför väntade Daniel otåligt på mig fastbunden i ett äppelträd…och titta så fint snödropparna blommar!

Vi passade på att sätta oss och gunga i sakta mak en stund i dubbelgungan..

På annandagen blev det en tur till

Lugnet, en stor idrottsanläggning där man ordnade stor-loppis i sporthallen.
Det var mitt första loppisbesök där jag fick betala inträde…inga stora summor men det kändes lite märkligt ändå.
Det var rymligt och lätt att gå runt bland alla bord, men det var inte så mycket som intresserade, de flesta som sålde grejer hade nog haft röjning av garderober och förråd.

Vi bestämde oss för att ta en promenad tillbaka till stan i det fina vädret, och det var spring i benen på Noelle!

Hon ville gärna klappa den lurviga larven, men den pinnade på bra och undkom henne!

Jag vill gärna besöka Lugnet flera gånger, bland annat åka upp till hoppbackarna för att se utsikten och titta in på skidmuseet.

Efter en Sibylla-måltid var det dags att ta bussen hemåt, för mig gick det bra men inte för tjejerna.
På första bussen kom de inte med för barnvagnsplatserna var upptagna, nästa buss skulle avgå först efter en timme…då var jag redan hemma sedan länge.
Nästa buss kom, och inte heller nu fick de plats i bussen!
Det här är mer en regel än undantag på helgerna, och det är skandal! Två timmars väntan och sedan gick tjejerna hela vägen hem för att slippa vänta ännu en timme och inte veta om de skulle få plats då heller!
Jag hoppas dottern min i alla fall har skrivit ett riktigt argt mejl till Dalatrafik där hon kräver att man använder de större bussarna även på helgerna eller kör tätare turer så alla kan åka med!

Ett helt fantastiskt påskväder har vi haft, och nu hittar jag många fina vårtecken, mer och det imorgon!

TAGS
21 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  20 april 2022

  Ett vackert hem med gamla möbler och annan inredning. Mysigt att gunga med Daniel i famnen. Bedrövligt att dom inte har bussar för barnfamiljer.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   21 april 2022

   Vi planerar nu att sala ihop till en sulky för lilltjejen, verkar vara det enda vettiga! Kram

 2. Svara

  Mirjam Halvarsson

  20 april 2022

  Menar du att det finns större bussar men att dom inte nyttjas på helgerna??????????? Ja då är det verkligen skandal….. Förutom detta så verkar ni haft en fin helg ändå <3 Kram på're

  • Svara

   Paula

   21 april 2022

   Ja så illa är det, dom tror att de stora bussarna inte behövs, men det är då familjer åker och pensionärer åker…o bägge behöver större utrymme i bussen
   Det som retar mig mest är det chaufförerna som inte går att prata med, snorkiga och ovilliga att försöka hjälpa! Kram

 3. Svara

  ibod11 - Ingrid

  20 april 2022

  Ja, det var verkligen hemtrevligt och mysigt i den gården. Jag hade gjort likadant som du vid utställningen. Jag drar mig för att hamna i situationer där man ska kunna och diskutera sånt man inte förstår. För mig räcker det att se att tavlorna är fina och mer behöver jag inte veta. Den där dubbelgungan har jag, min man och barnen gungat i för många är sedan. Eller det kanske var en likadan, men den var i alla fall där.
  Men vad trist att det gick så illa med bussåkandet. Hoppas att de inte tog helt slut av promenaden hem.
  Kram

  • Svara

   Paula

   21 april 2022

   Ja kanske är det samma gunga, ommålad ett par gånger? Ja nu planeras eventuellt inköp av sulky för att kunna genomföra bussturer i vår och sommar! Kram

 4. Svara

  Anna-Lena

  20 april 2022

  Så tokigt att inte ha plats för alla i bussen… Låter superjobbigt att vänta i två timmar.
  Inträde på loppis… nja… inte helt ok.
  Det är så med en del julmarknader också… Blir lite irriterad över det. Bättre då att ta ut avgift för parkeringen.
  Så vackert med alla snödroppar!
  Här är de i det närmaste överblommade. Har ju en ganska lång blomningsperiod… från de små vita knopparna till den utslagna blomman, med spretande kronblad
  Ha det fint! Kram

  • Svara

   Paula

   21 april 2022

   Det finns gott om lediga platser i bussen, bara inte i utrymmet för barnvagnar och rollatorer! Både pensionärer och barnfamiljer vill ut o röra på sig under helgen o då väljer man att sätta in de mindre bussarna…
   Ja du ligger några steg före med vår och sommar, det är helt okej, när jag ser dina foton vet jag vad jag också har att vänta, så småningom! Kram

 5. Svara

  Susjos

  20 april 2022

  Det såg trevligt ut i den där bergmansgården! Så kul att du varit upp till Lugnet, visste inte att det låg ett skidmuseum där? En promenad ner till centrum från Lugnet, det är ju en bit!
  Alltså det där med bussarna, det är ju galet! Hoppas verkligen att man klagar rejält till Dalatrafik!
  Ha en fortsatt fin vecka i denna ljuvliga årstid!
  Kram

  • Svara

   Paula

   21 april 2022

   Vi får nog hitta en annan lösning, att flytta ett berg som Dalatrafik är inte möjligt, lättare att skaffa en sulky till Noelle att ha vid busstransporter. Hon behöverju inte längre sova i vagnen. Men i princip är det helt galet! Just nu är jag villig att gå hur långt som helst bara jag får vistas utomhus!
   Kram

 6. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  20 april 2022

  Fina bilder och vilken historia med bussarna. Hoppas hon klagar!
  Den lurviga larven ska man inte klappa! Taggarna sätter sig i händerna. Larvigt vapen är det.
  Att betala för att komma in på loppis? Så dumt! Ha en skön kväll nu. Här blir det lite te och macka och två timmar engelsk radio.

  • Svara

   Paula

   21 april 2022

   Tack för info, hon var inte nära, vi ville ju inte att larven skulle råka illa ut, men jag visste inte att taggarna var farliga! Ni verkar verkligen gilla detta med engelsk radio, är det prat eller musik eller bäggedera?

 7. Svara

  Kersti

  20 april 2022

  Viken häftig plats Stora Hyttnäs. Känns som väl värt ett besök även utan konstutställning. Elände med bussarna.
  Kram

 8. Svara

  bpz3

  20 april 2022

  Att man får betala entré på de stora loppisarna som till exempel i Solnahallen är “normalt” här. Däremot är det kostnadsfritt på utomhusloppisarna – än så länge i alla fall.
  Har ju själv ställt ut konst i Centrum, på caféer, konstklubbar med mera och jag förstår precis vad du menar. Som konstnär vill man gärna berätta om sin konst, samtidigt som man hoppas att få en tavla sålt. Det blir lätt konstigt när man pratar med besökare som egentligen bara vill titta.
  Så bedrövligt med era bussförbindelser. Vet inte hur det är hos er, men om något sådant händer här så får man ta taxi, skicka in kvittot till SL och får pengarna tillbaka. Kolla om det gäller ert bussbolag också.

  • Svara

   Paula

   21 april 2022

   Men vad säger du? Har du ställt ut egen eller andras konst? Det kände jag inte till. Ja jag känner mig lite lätt obekväm i lägen där jag förväntas säga något om vad jag tittar på, jag ger gärna spontana kommentarer, men ibland saknas orden…
   Ja jag har också funderat på var gränsen går för att få gratis taxi! Ska ta reda på det!

 9. Svara

  Ditte

  20 april 2022

  Vad roligt att titta in närmare i Stora Hyttnäs och fint att du tog oss med dit. Skulle gärna strosat runt . Men jag förstår att du inte ville ta bilder av konstverket så här utan att stanna och prata om dem.
  Vad gäller att ta betalt för loppisentré vet jag att man ibland gör det i Stockholm om man hyrt ett område eller så. Men det varierar en hel del.
  Förstår att du vill åka upp till hoppbackarna och titta mer. Men det kommer fler tillfällen.
  Bedrövligt att det ska vara så glesa turer och små bussar. Skulle vara intressant att höra hur Dalatrafiken tänker här. Eller snarare inte tänker,
  Men fint att du kunde träffa dina flickor.
  Kram!

 10. Svara

  Ninni

  20 april 2022

  Du verkar ha haft en trevlig påsk. Vilket fint hus med gamla fina grejer i. Smart att hålla dig undan från konstnärerna. 🙂 Det skulle jag också ha gjort. Ni gjorde då rätt i att gunga en stund. Skön avslappning kanske? Om inte annat så fick Daniel lite skoj också.

  Lugnet har jag varit till en gång i mitt liv. Jag tror jag gick i 7:an eller 8:an och det var säkert skid-VM eller nåt. Hela högstadiet fick åka dit. På den tiden var jag inte nå intresserad av längdåkning så jag tillbringade hela dan vid hoppbacken och tittade på de som tränade där. En mysig och solig dag var det iaf.

  Men vad dåligt med bussarna!! Riktigt bedrövligt! De borde väl kunna fälla ihop vagnen och ställa den i nåt bagageutrymme åtminstone. Jag hoppas verkligen att Saija ger dem en rejäl utskällning för detta.
  Kramen.

  • Svara

   Paula

   22 april 2022

   Men vilket kul minne, det var säkert skoj att kolla på backhopparna! Jag har stått och hejat i mördarbacken ett par gånger, men det går ju så fort. Lite häftigt dock att stå så nära så man ser ansiktsuttryck och hör flåset, och det är MYCKET brantare än det ser ut på tv. Kramen

 11. Svara

  Uddmor

  21 april 2022

  Vilken tur att Noelle inte klappade den lurviga larven! “Hår från den vuxna larvens rygg eller från kokongen lossnar ganska lätt och kan orsaka hud- eller slemhinneirritationer hos känsliga personer.” Källa: https://artfakta.se/naturvard/taxon/macrothylacia-rubi-201179

  • Svara

   Paula

   22 april 2022

   Tack för info, hade nog inte tänkt tanken! Men Noelle var inte så nära den här gången, och nu vet jag att hålla koll!

 12. Svara

  Ama de casa

  23 april 2022

  Vilken fin gård!
  På lugnet var jag faktiskt och tittade just på backhoppningen (och när dom åkte i mördarbacken) när det var VM i Falun. Blev inbjuden av Dalarnas tidningar (som vi hade som kunder då) och fick hålla till på VIP-avdelningarna minsann 🙂

  Fy vad jobbigt med att inte få plats på bussen! Hoppas dom skärper till sig.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 150
 • 440
 • 1 628 019
 • 5 074
 • 65 435
Sök här