Karl Johansvamp

Krupnik – polsk svampsoppa
3 dl torkad Karl-Johan
60 g korngryn
30 g smör
2 stora mjöliga potatisar
1½ liter buljong
Salt, peppar, persilja

Hetta upp buljongen, häll lite av den över den torkade svampen, låt stå i en skål o dra i 30 minuter. Häll korngrynen o hälften av smöret i buljongen, låt sjuda 1 timme. Efter 30 minuter tillsätts svampen med buljongen den legat i. Tärna potatisen fint. Efter 1 timme tillsätts potatisen som kokas mjuk o reder soppan. Salta o peppra. Klicka i resten av smöret, strö persilja över.

Rotsaksgratäng med Karl Johan 4-6 port
600 g potatis
5 dl mjölk
200 g stark mjukost
2 tsk maizena
2 vitlöksklyftor
Örtkrydda
Salt, svartpeppar
40 g torkad karl johan
1 liten kålrot
2 stora morötter
3 gula lökar
2 msk ströbröd
1 dl riven ost

Skala o skiva potatisen. Koka upp mjölken, lägg ner potatisen, låt koka 2 min. Sila ifrån mjölken o blanda den med mjukosten, maizena, vitlök o örtkrydda, salt o peppar. Lägg svampen i kallt vatten, koka upp. Dra av kastrullen från plattan, låt stå 15 minuter. Häll av vattnet. Stek svampen i smör, skala kålroten, strimla, koka knappt mjuka. Skala o skiva morötter, koka knappt mjuka. Skala o skiva lök, fräs i smör tills den börjar mjukna. Varva potatis, svamp, kålrot, morot o lök i ugnsform, häll över mjölkblandningen. Blanda ströbröd o riven ost, strö över. Stek i 200 grader ca 30 minuter.
Ingen snabbrätt direkt, men jättemums!

Karljohan-snacks med dip
2 liter färsk Karl Johan
Salt, vitpeppar
½dl vetemjöl
2 ägg
1½dl ströbröd
50 g smör
Dipsås:
3 dl gräddfil
Saft av ½ citron
1 hackad rödlök
1 gräslöksknippe
Salt,cayennepeppar

Blanda ihop såsen. Ställ svalt. Skär svampen i skivor, salta, peppra o låt stå någon minut. Doppa skivorna först i mjöl sedan i uppvispat ägg, sist i ströbröd. Stek sakta i smör tills de är riktigt knapriga.

Stensoppsflarn med fetaost
4 frysta smördegsplattor
7 ½ dl (250g) färsk Karl Johan
2 msk smör
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar
Saften av ½ citron
1 äggula
100 fetaost
1 dl strimlad basilika el lite torkad

Lägg smördegsplattorna på smord bakplåt, låt tina. Skiva svampen, stek i smör med lök, salta o peppra. Tillsätt citronsaften, låt den koka in. Fördela svampen mitt på plattorna, lämna kanterna fria. Pensla kanterna med uppvispad äggula. Baka i 225 grader ca 10 min, tills degkanterna höjer sig. Skör osten i stavar eller tärningar, lägg dem ovanpå svampflarnen. Strö över basilika, servera gärna med en tomatsallad.

Friterad Karl Johan

450 g färsk Karl Johan
vetemjöl
svartpeppar
7 dl olja till fritering
salt, peppar
1 citron

Borsta svampen ren. Dela i bitar. Vänd noga i vetemjöl med peppar. Häll upp oljan i stekpannan, lägg i lite svamp i taget, fritera ca 4 minuter. Lägg över på flera lager hushållspapper. Salta över o skaka om.
Servera med smala citronklyftor

Carpaccio på Karl Johan

4 Karl Johan svampar
150 g ruccolasallad
80 g parmesan
Dressing: 1 äggula
½ tsdk senapspulver
saften av ½ citron
1 dl olja
timjan
salt, svartpeppar

Vispa äggulan med senapspulver o citronsaft, tillsätt oljan lite i sänder. Krydda.
Borsta svampen , skär i tunna skivor. Strimla ruccolan, lägg på tallrik. Fördela svampen över. Ringla över dressing, hyvla ost över.

Omelett med karljohansvamp
/ur boken Järnspisar hackekorv & tabberas av Göran Lager)

9 ägg
salt, peppar
50 g smör
120 g karljohan eller smörsopp
1 tsk mycket fint hackad schalottenlök

Hacka svampen fint. Skaka i en het omelettpanna med smör till fin färg. Tillsätt lök, salta o peppra. Rör samman äggen med gaffel, men inte för mycket. Häll över svampen o rör runt med gaffel så att äggen får jämn värme. Sänk värmen. När omeletten har stelnat vänds den upp på ett varmt fat och penslas med lite smör så att den blir blank.

Bakåt

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR