Ovanliga grönsaker

BAMBUSKOTT
Råa kokas i bitar i lättsalta vatten 30 min. På burk kan de ätas som de är. Det som blir över bör man täcka med färskt vatten o placera lufttätt i kylen. Används i Japan i sukyaki
BITTERGURKA
Kallas även balsamäpple. Bitter, bör ångkokas. Vanlig i kinesiska soppor.
GLASÖRT
Påminner om tång. Ångkoka eller koka i osaltat vatten. Äts i sallader eller tillagad som sparris eller haricots verts med lite smör.
KARDON
Släkt med kronärtskockan, smakar som selleri eller svartrot. Förvälls före tillagningen. Gräddstuvas, gratineras eller bryns. Rik på kalium.
KAYOTE
Pumpa som påminner om ett päron. Rå har man den i sallader. Tillagad är den härlig med sås, gratinerad mm.
KÅLRABBI
Mycket uppskattad i Central- o Östeuropa. Koka eller ångkoka, skala efter tillagningen, som tar 20-30 minuter. Vid stekning eller ugnsbakning skalas den innan. Delikat med en skvätt citronsaft o smält smör. Rik på C-vitamin och kalcium.
LOTUS
Rotknölen är knaprig o fiberrik, dess vita kött äts rått i sallader eller sauterat, torkat, ångkokt, stekt eller syltat. Rik på C-vitamin.
MANGOLD
Bladen tillreds som spenat. Om stjälkarna är trådiga, skär av dem längst ner o dra bort fibrerna som trådar. Stjälkarna tillreds som sparris eller selleri, servera med hollandaise eller en vinaigrette. Innehåller mycket C-vitamin, A-vitamin, magnesium och kalcium
OKRA
Har en redningsförmåga som gör att den är lämplig i soppor o grytor. Välj högst 10cm långa. Passar till tomater, lök o paprika. Används i kreolsk matlagning.
PALMHJÄRTA
Kan ätas råa, men säljs oftast förkokta på burk. Skivade kan de serveras med en vinaigrette. Mild smak, påminner om kronärtskocka. God i sallader, till skaldjur, gratänger och till vit sås med skinka.
TANNIA
Basföda i Västindien, påminner om sötpotatis, har ett högt stärkelseinnehåll. Kokas i 20 minuter, serveras hel eller kokad.
TOMATILLO
Kommer från Mexiko, har ett tunt skal som tas bort innan man tvättar dem. Fastare än tomater, används i tacos o burritos.
VAXPUMPA
Säljs ofta uppskurna i bitar. Används mest i wokrätter o soppor.

Bakåt

1 Comment
  1. Svara

    Paula Forssén

    5 juni 2023

    Tack för info om koktiden på färsk bambu. Har enbart hittar info om att den måste kokas då den annars kan bilda cyanid i tarmen och det vill man ju undvika.
    30 minuter känns tryggt.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR