Plattfisk

FLUNDRA
En fisk som äts året om. Vanligast i Östersjön, fiskas även i Medelhavet. Smakar något mindre än vanlig rödspätta. En mycket benrik fisk som vanligast säljs i fileér.
HÄLLEFLUNDRA
Bäst under höst o vinter. Säljs styckad eller som små fiskar på 1-3kg
PIGGVAR
Kan bli upp till en meter lång. Det fasta vita köttet är magert o mycket smakrikt. En av de finaste saltvattensfiskarna som finns. Serveras oftast kokt eller grillad.
RÖDSPÄTTA
Finns i Atlanten o Stilla havet. Lektiden är januari-mars. Fisken är bäst därefter fram till juli. Har gott om ben o dess milda smak bör inte döljas. Serveras grillad eller stekt. Behöver inte flås.
SANDSKÄDDA
Finns utmed den europeiska Atlantkusten. Köttet har mindre smak än vanlig rödspätta. En mycket benrik fisk som säljs i fileér.
SJÖTUNGA
Frodas på sandig havsbotten i Nordsjön. Den har en speciell form, de båda bredsidorna motsvarar iskens höger- resp. vänstersida. Den vita buksidan brukar kallas blindsidan. För att välja en plattfisk hjälper det inte att se på ögonen, de syns knappt. Skinnet ska verka slemmigt med bland översida o undersidan svagt rosafärgad. Den är billigast under våren. Alltid mycket smakrik o mager. Är väldigt ömtålig, köttet löser lätt upp sig. Tillreds på ett oändligt antal olika sätt.

Bakåt

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR