Riskor

Lämpliga att efter avkokning salta in och göra inläggningar på

Vitlöksmarinerade riskor
5 dl små avkokta riskor
2 msk torkade örtkryddor
1 dl olivolja
¾ dl vitvinsvinäger
2 tsk salt
3 vitlöksklyftor

Lägg svampen tillsammans med örtkryddorna i en glasburk. Koka upp lagen. Häll den heta lagen över svampen. Låt svalna, förvara svalt. Efter 4-5 dagar är de klara att äta.

Sallad med riskor

Lämpliga riskor är:
Blodriskor,både gran och tall
Skäggriskor
Pepparriskor
Skogsriskor
Rensa riskorna och strimla dom 1 cm.breda
Ta en kastrull med c.a.3 liter vatten ,häll i 2 kaffemått grovsalt,
vatten ska smaka som havsalt. Låt den koka.
När vatten kokar häller du i riskorna,räkna 4 min från att vatten börjar koka igen.
Sila bort allt vatten och låt svamparna rinna av på hushållpapper.
Dressing: Ta en stor salladskål,i detta lägger du i.
1/2 tunnskivad rödlök.
1 bifftomat som du har skurit i små tärningar
1 burk vita bönor (dom finns av ZETA märke i de flesta varuhus)
1 nyp hackad persilja (Hackad ine skuren med saxs,vi behöver saften)
och de avkokta riskorna.
Blanda alltiuppa,jag använder händerna(tvättade så klart)
NU tillkommer en nypa salt
1ksk balsamico
2-3 msk vinäger
3.-4 msk olivolja
Rör om med hjälp av 2 matskedar och smaka av.
Är den för stark häll i lite olivolja,är den för svag tillsätt lite salt och vinäger
Ställ i kylet 1-2 tim.den ska dra.Den går bra med kött,kyckling ell med ris ell pasta.
Recept av
Franco Matli

Bakåt

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR