Smaktillsatser

Världen krymper, så också i vår matkultur. Många olika influenser ger oss nya maträtter och nya recept. Ibland kan man undra över ingredienser i ett recept, här några exempel på smaksättningar till maträtter från hela världen:

CHILISÅS
En tjock kryddig sås, tillverkad av chilifrukter, socker, vinäger, vitlök och kryddor. Används ofta till att förtjocka såser.
FISKSÅS
Tillverkas på saltad, jäst fisk, främst sardeller eller makrill. Mycket salt o proteinrik, ger en mild smak åt kött- fisk och grönsaksrätter.
HARISSA
En chilibaserad smaktillsats som består av mosade röda chilifrukter och cayennepeppar blandade med olja, vitlök, koriander, mynta och kummin
HUMMUS
En libanesisk sås som tillreds på kikärter, sesamolja, och vitlök, citronsaft, olivolja och ibland jäst soja. Serveras oftast som ett berdbart pålägg eller som dipsås till grönsaker.
KETCHUP
Tillreds av tomater. Innehåller mycket socker.
MANGO CHUTNEY
En inläggning av indiskt ursprung, tillverkas av mango, socker och vinäger. Kryddas ofta med spiskummin, kardemumma, vitlök och chili. Serveras till ost, kallskuret och sallader.
OSTRONSÅS
En kantonesisk specialitet, består av jästa ostron, majsstärkelse och sockerlag. Används för att stärka naturlig smak på kött, fisk, grönsaker och nudlar. Rik på B12-vitamin.
PLOMMONSÅS
Kinesisk orangegul, tjock o halvgenomskinlig sås. Framställs av kokade plommon, socker och kryddor. En sötsur sås som passar till stek och grillad mat.
RÄKPASTA
En tjock och krämig grå pasta som tillreds på saltade, jästa räkor som soltorkats. Kraftig skaldjurssmak.
SAMBAL OELEK
En kryddig sås med många användningsområden. Tillreds av röd chili, lök, lime, salt, vinäger och socker.
SVART BÖNSÅS
En kinesisk specialitet som framställs av torkade och jästa svarta bönor, vatten och vetemjöl. Utspädd används den som marinad till rött kött och kyckling, men kan också serveras i ursprungligt skick till kött och grönsaker. Innehåller mycket protein.
TABASCO
En mycket kryddstark sås från Louisiana. Röd chili krossas o mjukas upp med salt på ekfat. Den får sedan dra i vinäger innan filtrering. Används till att krydda soppor, såser, grytor, bönrätter, kött, fågel och skaldjur.
TAHINI
Tillreds av malda sesamfrön. Ett bra komplement till grillspett, bröd, frukt och grönsaker. En utmärkt källa till kalcium o fosfor.
TAMARI
Kommer från Japan, tillverkas helt av sojabönor. Används som sojasås, men är inte lika salt.
WORCESTERSHIRESÅS
En engelsk sojabaserad sås. Innehåller vinäger, melass, sardellpasta, schalottenlök och socker. Den ger smak åt grillat kött, skaldjur, fisk o fågel.

Bakåt

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR