Bloggen Livets glädjeämnen!

Mera konst av Lars Lerin

Av
den
13 april 2018

Kan man bli annat än lycklig när man ser den här tavlan på väggen i Sandgrund?
Tänk att få ha den som en fondtapet…

Jag kanske ska berätta lite om Sandgrund där Lars Lerin har en stående utställning..
Från början är lokalen en restaurang som invigdes 1960. Den kom att ersätta restaurangen Stadsträdgården som året innan bränts ner av en pyroman.
Den nya restaurangen utformades av arkitekt Uno Asplund och den var en av landets största och modernaste.

Sandgrund förvandlades snabbt till ett danspalats med publik från stora delar av både Sverige och Norge under glansperioden på 80-talet. Diskoteken slog ut danspalatsen och 2011 köpte kommunen Sandgrund där Lars Lerins permanenta utställningen invigdes 2012

Lars studerade vid Gerlesborgssskolan 74-75 och Valands konsthögskola 80-84

“Draculas slott”

I cafeét kunde man se många mindre målningar av stilleben med vackra ramar, annars ser man sällan ramar kring hans tavlor.

Här kan man se motivet på bordet och målningen ovanför. Imponerande!

Jag såg inte så många tavlor med byggnadsinteriörer som motiv men de jag såg gillade jag skarpt.

När jag såg in i det här rummet på avstånd trodde jag att det var kontoret som låg där ..

Ack så jag bedrog mig, det är ju självfallet målat,,,,alltihop! Hela väggen bestod av tavlor sida vid sida på bokryggar och mappryggar…

Detta kunde vara en av alla vackra jordkällare vi har i byn

Träsnitt med små skisser och målningar. Som ett tittskåp

Lars har rest mycket, bland annat i Mellanöstern där han hämtat motiv till fantastiskt vackra målningar.

Guiden berättade att han alltid har en penna i ena fickan och en kamera i den andra. Han göra noteringar och anteckningar för hand och ofta ingår dessa i den slutliga målningen. Han fotar motiven och använder fotona som grund för sina målningar.

Han byter ut tavlorna med jämna mellanrum, minst en gång i månaden sker förändringar, det tillkommer tavlor och andra tas ner. Nu ska han ha en utställning på Liljevalls och dit skickas förstås en del av verken från Karlstad.

Vill ha på min vägg!

Mårbacka

Frostigt gräs och vinteröppet vatten skildrar han ofta, alltid med en strimma av ljus som kännetecknar hans måleri.

Man kan sannerligen inte bli besviken på denna produktiva konstnär. Allt jag hoppades få se fanns där men sen fanns så mycket mer. Egentligen behöver jag åka dit en gång till när jag smält intrycken…

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  13 april 2018

  Kan man annat än älska dessa verk???? Kram på’re

 2. Svara

  "LillaSyster"

  13 april 2018

  Ser att du hade en toppen onsdag! Jag ska kolla ordentligt imorgon på alla dina fina inlägg och läsa ikapp. Ha en bra kväll! Kram

 3. Svara

  BP

  13 april 2018

  Dregel, dregel! Vilken konstnär. Himla kul att du visar fler verk, för här fanns ju faktiskt åtminstone två tavlor som är ganska så ovanliga målningar – för Lars Lerin i alla fall. Tavlan med människorna är nog den enda med personer som jag har sett. Segelbåten är också ett ovanligt motiv för honom. Tittskåpen skulle jag vilja ha på väggen:-)
  En suverän bildkavalkad med underbara akvareller och intressant info om Sandgrund!

 4. Svara

  Ditte

  13 april 2018

  Stort tack för detta! Helt ljuvliga foton på tavlorna. L.L. är ju verkligen en favorit och jag kan not åka hit många gånger än och hela tiden se både nya och gamla alster. Intressant är ju att tavlorna byts ut då men det är inte alltid L.L. ändrar namnskyltarna. Jag harmånga favoriter här och jag ändrar mig var gång. björkarna köpte jag bla. med som poster och ska rama in och ha i den spanska sommarstugan. Men svårt att hitta ram till den. (Lång och inte så hög. )
  Minns i ungdomen då jag var till Sandgrund, som då var danspalats och Sven Imgvars spelade. Dansgolvet är ju kvar.
  Blir en vända eller två för mig hit i sommar och jag ser verkligen fram emot det-
  Säkert blir det en vända till för dig hit.

 5. Svara

  Kicki

  13 april 2018

  Imponerande! Jag älskar de målade böckerna.
  Måste komma dit nån gång.

 6. Svara

  Marja

  14 april 2018

  Vilka härliga inlägg från din resa till Karlstad och Sandgrund. Jag älskar Lars Lerins målningar och skulle så gärna fara till Sandgrund och se dem. Hans björkar är helt underbara och jag skulle vilja detaljstudera väggen med böckerna och mapparna. Tack för fina bilder!
  Kram!

 7. Svara

  Karin Eklund

  14 april 2018

  Jag kunde ha dem alla här i Gula salen, där väggarna är störst. Så vackra tavlor han målar denne Lerin. Han är konstnär med stora bokstäver, bamsestora. Tittskåpet är ju väldigt härligt. Tack Paula för den här konstrundan. Den gör min dag. Nu ska jag runda på en tredje gång igen från början till slut i ditt inlägg!
  En fin lördag önskar jag dig! <3

 8. Svara

  Anki

  14 april 2018

  Ååååååhhhhhhhh …. fantastiska konstverk av en fantastisk konstnär
  Tack Paula!
  Kram

 9. Svara

  Ama de casa

  14 april 2018

  Hans konst är verkligen helt fantastisk! Precis som han själv 🙂

 10. Svara

  Eva-Lena

  14 april 2018

  Jag hoppas få komma och se konstverken IRL! Jag älskade “Jordkällaren” mest!

 11. Svara

  Synnøve Kjerstad

  14 april 2018

  Han är bara helt underbar denna man. Målar som man förstår vad det är. Den där med björkstammarna älskar jag med. Likaså den med bokhylla och mappar och böcker. Men även skeppet och den från mellanöstern. Men Mårbacka är helt fabelaktigt vacker. Han har förtrollat inte bara mig tror jag. MÅSTE åka dit.

 12. Svara

  "LillaSyster"

  14 april 2018

  Aaaaa jag vill också ha en hel drös av alla fina målningar du visat upp! Vilken trevlig resa du haft – nu har jag läst om hur bra och väl organiserat det var. (Mina svärföräldrar brukar åka på resor med PRO, både hemliga resor och där man i förväg vet vart man ska – de har också bara positiva erfarenheter av det) Nu ska jag ta kväll! Kramen

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  16 april 2018

  Jag är väldigt okunnig om konst och konstnärer men det här gillar jag. Det mesta helt i min smak. Nu ska jag lägga hans namn på minnet 😀

 14. Svara

  Ninni

  17 april 2018

  Åh vad otroligt många fina tavlor!!! Förstår att du njöt av att gå där. 🙂
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 86
 • 497
 • 1 652 508
 • 5 119
 • 66 012
Sök här