Läst i januari 2006

CLAIRS CHANS av Donna Morrissey

Det är mitt under andra världskriget. Långt borta från Europa, vid Newfoundlands vackra men karga kust, bor familjerna Osmond och Gale. En dag bestämmer sig Job Gale och Joey Osmond för att ta värvning, ett beslut som får omvälvande konsekvenser för båda familjerna. Bara en av männen återvänder från kriget. Då Job Gale kliver av båten ochs mottas av sin familj är han en bruten man med en mörk hemlighet som tynger samvetet.
Jobs öde blir en skiljeväg mellan hans två döttrar, Clair och Missy, och styr deras liv i helt olika riktningar.
Många år senare kommer en främling till trakten, en krigsveteran som ger en ny förklaring till det som påverkat allas deras liv…

Författaren skriver mycket bra, och miljön är spännande o annorlunda. En mycket vacker men också ganska tragisk historia som inte inbjuder till några leenden direkt. Jag tycker berättelsen var ganska tung, ändå är boken bra, karaktärsskildringarna är utmärkta.
Jag läste år 2002 “Kits värld” av samma författare, det var också en berättelse om en ung flicka, en mycket uppmärksammad bok.
Denna skildring får mycket tack vare den otroligt skickliga skildringen av miljön och av buttra, isolerade människor betyget ***

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Mma Precious Ramotswe är inte vem som helst: Hon är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv. Det är både en ära och en börda att leva med.
Mmma Ramotswes metoder är en smula okonventionella men med klokhet och sunt förnuft – och en fenomenal förmåga att vinna människors förtroende – lyckas hon oftast hjälpa sina bekymrade klienter.

Jag hade hört talas om denna bokserie som blivit översatt till 35 språk och blivit omåttligt populära. Den är en av månadens böcker i Bokcirkeln som jag är medlem i.
Historien är INTE en deckare, det är enligt min åsikt en småputtrig odramatisk berättelse om en klok och gemytlig kvinna. Miljön är exotiska Afrika, som borde kännas annorlunda och spännande.
Men denna bok berör mig inte alls, kunde lika gärna ha läst ett kåseri i en veckotidning. Varken personerna eller miljön lyckas fånga mig, märkte flera gånger medan jag läste att jag hade tankarna på annat håll, ett inte särdeles bra betyg för en berättelse! Det finns tre böcker till i serien, jag kommer inte att läsa dem, men igår i Gokvälls bokpanel på TV fick den senaste boken utmärkta recensioner! Så olika är smaken…
Mitt betyg blir **

Den stängda boken av Jette A. Kaarsböl

Köpenhamn år 1875. Den 21-åriga Frederikke Leuenbech lever ett händelselöst och överbeskyddat liv. Men hennes törnrosasömn tar slut den dag hon möter den karismatiske förlossningsläkaren Frederik Faber. I kretsen kring honom för sig flera av den tidens framstående kulturpersonligheter – J.P. Jakobsen, P.S. Kröyer, Herman Bang och inte minst Gerog Brandes.
Äktenskapet med Frederik skänker Frederikke frihet, ett stimulerande umgänge och ekonomiskt oberoende. Ett avundsvärt liv. Utåt sett är de ett lyckligt par, men bakom fasaden döljer sig hemligheter och förbjudna känslor. Frederikke tvingas göra ett val som får avgörande konsekvenser för hennes omgivning – och för henne själv.
I boken avtecknas en fascinerande och mångskiftande samling människor i en omvälvande tid – idealister och medlöpare, eldsjälar och flanörer. I hjärtat av romanen brinner Frederikkes smärtfyllda kärlek till den man som ska bli hennes, en oförlöst kärlek som inte vill låta sig släckas.
Miljöskildringen och persongalleriet är mycket verklighetstroget beskrivet. Jag tyckte omedelbart synd om Frederikke, som inte kan finna sig tillrätta i tillvaron, och inte heller kräva något av livet. Hon ser tillbaka på sitt liv med mycket bitterhet. Jag fann mig lätt tillrätta i hennes värld, och jag tror hon kommer att ligga och lurpassa på mig ett tag framöver också, så betagen blev jag i den stackars Frederikke.
Mitt betyg *** av fyra möjliga.

KÄRLEK HET SOM CHILI av LAURA ESQUIVEL

På släkten De la Garzas stora lantegendom i Mexico styr änkan Elena sin familj med järnhand. När Pedro friar till hennes yngsta dotter Tita, avvisas han eftersom Tita enligt uråldrig tradition måste förbli ogift och ta hand om sin mamma.
För att få vara i sin älskades närhet gifter sig Pedro med hennes äldre syster. Och Tita finner ett sätt att ge uttryck åt sina heta känslor: hon gör sig till kökets härskare. och hennes underbara kokkonst påverkar alla i familjen på ett oväntat och dramatiskt vis.
En följetong om kärlek, matrecept och huskurer med ett nytt avsnitt varje månad – en ångande het berättelse om kärlek och mat, om fantasi och passion.

Helt enligt min smak var inte denna burleska ganska charmiga bok, skriven som en skröna i ett rasande tempo. I sin genre välskriven, jag tycker dock att det är lite jobbigt att läsa om matlagningsrecept mitt i all annan text.
Betyg **

NÄR MORGONDAGEN GRYR av Ann Moore

Gracelin O´Malley lämnade 1847 hungersnöden och fattigdomens Irland tillsammans med sin dotter Mary Kate för en strapatsrik resa över Atlanten. Hon är fast besluten att skapa sig en ny o bättre tillvaro i den nya världen. I New York City blir hon varse de irländska immigranternas hårda verklighet, men hon försöker anpassa sig till sitt nya hemland medan hon kämpar för att komma över förlusten av sin älskade.
Sedan hon nu också återförenats med sin lille son börjar hon den långa färden över den amerikanska kontinenten. Målet är San Franscisco. Där väntar kapten Reinders, mannen som bett om hennes hand o som kan ge henne o barnen den trygghet hon alltid saknat. Men när hon slutligen anländer är han inte där.
Staden är en farlig plats för en ensam kvinna med två små barn. Gracelin erbjuds arbete som hushållerska hos en framstående läkare, hon får en bostad till sig o barnen o livet ter sig ganska ljust. Men nya svårigheter väntar när hon blir indragen i en härva av svenk o bedrägerier. Så småningom upptäcker Gracelin att det finns en man i staden som kommer att förändra livet för henne och många i hennes omgivning…

Med stor trovärdighet o på en lyrisk, tonsäker prosa skildrar Ann Moore en stark, okuvlig kvinna o hennes liv bland immigranterna i 1830-talets Amerika. Tillsammans med Gracelin O`Malley o Irland farväl bildar den fristående tredje delen en fängslande, rik, historisk romantrilogi med en oförglömlig hjältinna.

Jag älskade de två tidigare delarna i serien, och denna gjorde mig inte heller besviken. En må-bra-bok, äventyr, romantik o ett lyckligt slut! Ibland behöver man en bra underhållningsroman, då är denna varmt att rekommendera!
Betyg: ****

HANTERINGEN AV ODÖDA av JOHN AJVIDE LINDQVIST

Stockholm, 13 augusti 2002
Efter en långvarig värmebölja svävar ett elektriskt fält över staden. Lampor kan inte släckas, maskiner kan inte stängas av. Utbrottet når sin kulmen i en kollektiv huvudvärk och kaos hotar. Plötsligt är det över. Men något har hänt.
Den pensionerade journalisten Gustav Mahler får ett samtal från Danderyds sjukhus. De döda på bårhuset har vaknat. Hans eget barnbarn har nyligen lagts i jorden på Råcksta kyrkogård. Har även de begravda slagit upp sina ögon?
Elvy har vårdat sin senile make till hans död. Begravningen ska äga rum två dagar senare. Men mitt i natten krafsar det på dörren.
När Davids hustru dör i en bilolycka, ber han Gud att få henne tillbaka. Men återkomsten till livet ser inte ut som han hoppats.
De döda återvänder, och vad vill de? Bara det som alla vill: komma hem.

En berättelse om vår största skräck och om en kärlek som trotsar döden.
Jag läste Lindqvists förra bok, Låt den rätte komma in, en så ovanlig genre som en svensk skräckroman. Tyckte om den, och därför tog jag mig an även denna.
Visst är det väl en del otäcka beskrivningar av de ”omlevande”s utseende men tycker inte boken är någon skräckroman! Däremot en lite tankvärd berättelse där författaren har funderat mycket över liv och död. Inget fel på fantasin, men nöjer mig ändå med

Betyg:**

ELIAS BOK av CHRISTINA HOFFMANN

I utkanten av en liten stad i bergen lever June med sin familj sonen Erik, som är hennes allt, och Marten, mannen som älskar henne långt mer än hon kan älska honom.
Minnen från en annan tid kommer i vägen. Minnen från tiden då hon väntade Elias, det barn som aldrig fick födas.
Först väntade hon tillsammans med Vincent, den stora och omöjliga kärleken. Senare helt ensam. Bilderna lever kvar hos June. Elias är så verklig att hon kallar Erik för Lillebror, Elias lillebror.
Till slut inser June att hon måste våga möta sitt förflutna för att kunna lägga det bakom sig. Tillsammans med Erik ger hon sig av på en resa i minnenas fotspår.
Hon reser för att kunna återvända till livets nu och till den man som älskar henne.

En gripande kärleksroman och en resa genom tid och rum, genom minnen och längtan.
Vacker berättelse, fint skriven, stämningsfull.
Betyg: ***


Tillbaka

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR