Läst i maj 2006

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

Camille är en utbränd ung kvinna som gör sitt bästa för att försvinna. Sjuk och nedkyld räddas hon av sin granne, Philibert, som låter henne bo i sin stora lägenhet. Där finns även hans inneboende Franck som arbetar som kock och är butter och ohyfsad. Mormor Paulette är en egensinnig gammal dam som vantrivs på ålderdomshemmet och flyttar in hos de tre.
Handlingen i romanen utspelar sig i Paris under loppet av ett år. Boken berättar om konflikterna, ömheten, vänskapen, utbrotten, försoningarna och allt annat som händer mellan fyra personer som bor under samma tak.

Denna tegelstensroman är väldigt fransk. Jag har inte läst så många böcker av franska författare, men atmosfären i Paris är lätt att känna igen även för en som aldrig varit där!
Men mest av allt påminner boken om en kammarpjäs, dvs. det mesta och viktigaste utspelar sig i den stora våning som huvudpersonerna bebor tillsammans.
Karaktärerna är väldigt väl beskrivna, äkta och varma, och de udda personligheterna fortsätter att utvecklas genom hela historien.
Det är en kärleksroman där kärlekshistorien tar lång tid på sig att utvecklas, medan man i små glimtar får ta del av huvudpersonernas livsöden.
Lite långsam i tempot ibland, lite för mycket konstnärssnack och fransk historia-snack, men charmig och välskriven. En bok som faktiskt lämnar ett intryck av att livet är värt att leva!
Betyg *** av fyra möjliga

Skam av Karin Alvtegen

Maj-Britt och Monika är vid första anblicken så olika som två människor kan vara. Maj-Britt är 55 år, gravt överviktig och i trettio år har hon vägra lämna sin lägenhet. Monika är 38 år och en ambitiös chefsläkare som försöker fylla sitt känslomässigt tomma liv med yttre framgång.
De har dock en sak gemensam – ett smärtsamt förflutet som de båda gör sitt bästa för att glömma.

Detta är ingen munter läsning! Men så är det också en thriller av en författare som kan konsten att få den vanliga vardagens händelser att fyllas med en ruggig undergångskänsla.
Historien handlar om hur ens personlighet styrs av barndomens strängt religiösa uppfostran, om förbjuden sexualitet, om rädsla och försoning.
Karaktärerna är mycket verkliga, kunde vara vem som helst man möter på gatan, händelseförloppet kräver att man vänder sida, och en till, och en till, och boken är svår att lägga ifrån sig.
Karaktärerna biter sig verkligen fast, och de kommer att leva vidare i mig ett tag framöver!
Mycket läsvärd! Betyg *** av fyra

Främmande fågel av Anna Jansson

Det man fruktat mest har hänt. Fågelinfluensan har drabbat Gotland.
Kokerskan på ett fotbollsläger insjuknar hastigt. Smittskyddsläkaren beslutar att barnen och deras tränare ska hållas i karantän, och det blir polisens uppdrag att se till att ingen bryter mot avspärrningen.
Är det rätt att offra några få människors liv för att rädda den stora massan?
Gotlands gränser stängs mot omvärlden, och när den primitiva skräcken för smitta ökar börjar jakten på syndabockar. Extrema och invandrarfientliga grupper får luft under vingarna.
Sjukstökterskan Sandra Hägg gör en kuslig upptäckt på sin arbetsplats. Hon letar bevis för sina misstankar och det kostar henne livet.
Kriminalinspektör Maria Wern är på jakt efter en man som säljer läkemedel på nätet. Samtidigt tvingas Maria kämpa med sin egen oro när fågelinfluensan slår till bland hennes allra närmaste.

Detta är boken som fått mig att tvätta händerna dubbelt så ofta som vanligt!!
Ganska otäck, för senast imorse pratades om fågelinfluensan, nu är det tillåtet att släppa ut sina tama fäderfjän, samtidigt har man hittat flera fall av hjärnhinneinflammationen som tidigare tog en ung människas liv.
Ofrivilligt börjar man tänka på alla virus och bakterier som frodas. Sjukhussjukan dvs. stafylokocker som inte är botbara, det har jag själv drabbats av!
En spännande bok, utmärkt välskriven om ett synnerligen aktuellt ämne!
Läs den!
Betyg *** av fyra möjliga

Jenny S av Denise Rudberg
Månadsbok i Bokcirkeln

Jenny lever lycklig med sin pojkvän sedan många år och trivs med jobbet på banken i den lilla staden Habo utanför Jönköping. Efter en trasslig uppväxt har hon inte längre någon kontakt med sina föräldrar. Jocke och deras liv tillsammans är allt hon har.
När han med bara ett brev lämnar Jenny och hon inser att han dessutom har ett förhållande med hennes barndomsvän Katta rasar hela tillvaron. Fråntagen allt tvingas hon till ett uppbrott – inte bara från sin relation utan även från det invanda livet. Inom några timmar har hon sagt upp sig, packat sina väskor och givit sig av till Stockholm.
Efter idogt letande får hon jobb som assistent på en tjusig mäklarfirma. Hon presenteras för det glamorösa Stockholm, och tar för sig av vad storstaden har att erbjuda: shopping, luncher på Operakällaren, ett exklusivt kontor och en chef som hon kommer allt närmare.
Men så händer något som tvingar Jenny tillbaka till hemstaden, där hon konfronteras med sitt gamla liv.

En omtyckt populär lättviktare är detta. Men trots att jag läser hela boken med gott humör, så upplever nog jag historien lite väl banal. Språkligt är det inte bättre än att jag själv hade kunnat åstadkomma detta… Jag har inte läst hennes tidigare böcker som också blivit populära, och lär nog inte läsa dem heller. Det är dock lätt att ta till sig karaktärerna, framför allt huvudpersonen själv, och känna sympati för henne. Men historien saknar ett endaste oväntat drag, allt är förutsägbart.
Mitt betyg blir ** av fyra.

Nådegåvan av Anthony Doerr

David Winkler är besatt av vatten i alla dess former. I sin ungdom arbetade han som hydrolog i Anchorage. Nu är han 59 år och befinner sig på ett flyg från ön St Vincent i Karibiska havet. Han har inte varit hemma i USA på 25 år. När han varnar kvinnan bredvid sig att hennes väska kommer ramla ner från bagagefacket ovanför och exakt detta händer inser David att det är dags att ta itu med sitt förflutna.
Han har alltid haft föraningar. De kommer till honom på natten bara för att blekna och dyka upp igen strax innan något inträffar. Han drömmer om hur han ska möta sin blivande fru Sandy på ett snabbköp, vilket han också gör. Dottern Grace föds – men föraningarna vill inte lämna David. Han ser floden svämma över sina bräddar och svapa med sig dottern. Av rädsla för att inte kunna ingripa flyr han till St Vincent. Där träffar han Soma och Felix och deras dotter Naaliyah. Kan hon ge honom den tid han behöver för att undkomma den gåva, eller förbannelse, som tilldelats honom?

Detta är en debutroman. Det kändes som ett spännande ämnesval att skriva om någon som har en gåva att se in i framtiden. Författaren har en känsla för språket, men jag tycker han fastnar för mycket i hydrologiska facktermer liksom i långa beskrivningar om insekternas liv och leverne. Jag tycker inte handlingen bär framåt, det blir monoton läsning och stämningen genom boken är ganska intetsägande.
Därför blir mitt betyg bara ** av fyra, trots att boken och författaren har fått lysande kritik.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR