Läst i mars 2006

Anteckningar om en skandal av Zoe Heller

Sheba Hart är den nya keramikläraren på skolan. Hon är en vacker kvinna i fyrtioårsåldern, gift och har två barn. Barbara Coven, historielärare sedan många år, anar att hon funnit en själsfrände. Men det är inte bara Barbara som attraheras av Sheba. Inom kort är Sheba mitt inne i en farlig förbindelse med en av eleverna. Sheba märker förklarligt nog inte Barbaras beundran, men när affären avslöjas är det bara Barbara som ställer upp. Skolan, kollegerna, familjen och vännerna – för att inte tala om massmedierna – uttrycker direkt sin avsky och dömer Sheba på förhand.

En ganska suggestiv bok som egentligen handlar om den gamla nuckan Barbaras smygande övertagande av Shebas självständighet och liv. Psykologiskt rafflande, då Barbara öppenhjärtlig beskriver sin egen natur och sitt eget futtiga liv. Och Sheba går rakt i fällan, och slutet, ja, lite rumphugget men ändå logiskt
Betyg ***

En lättfotad kvinna av Jane Juska

“Innan jag fyller 67 – i mars nästa år – skulle jag vilja ha massor med sex med en man jag tycker om. Om du vill prata innan funkar Trollope för mig.”
Så löd kontaktannonsen som Jane Juska, pensionerad litteraturlärare i Berkeley, tog mod till sig och satte in i “The New York Review of Books” hösten 1999
Svar av alla möjliga slag strömmade in, romantiska, litterära, roliga och obscena, och efter en skoningslös gallring i brevskörden gav sig Jane ut på sina erotiska eskapader.
En sällsynt modig självbiografi om en mogen kvinnas möte med sin egen sexualitet, sin sårbarhet och sin inre styrka. Här ges svart på vitt att längtan efter kärlek, ömhet och erotik kan hållas levande hela livet – och också uppfyllas när man minst anar det.

Jag hade kanske för stora förhoppningar om denna bok. Ämnet var ju mycket intressant! Nödvändigtvis behövde det inte bara handla om erotiska beskrivningar, men nu blev det istället för mycket litterära beskrivningar. De män hon väljer att möta är alla kulturella litteraturintresserade män, och det blir mycket diskussioner kring olika klassiska författare och deras verk.
Boken blev mycket omtalad när den kom ut, och det är väl inte så svårt att förstå, och jag tycker författarinnan är modig och mogen som människa snarare än lättfotad!
Men mitt betyg blir inte högre än **

Drömmarnas land av Tamara McKinley

Catriona Summers föds mitt under en turné med föräldrarnas kringresande varietésällskap och växer upp till att älska det omväxlande livet.
Nånga år senare har Catrionas liv tagit en fantastisk vändning. Som en av Australiens mest hyllade operastjärnor har hon lagt världen för sina fötter. Men få känner till Catrionas brokiga bakgrund. Och ingen anar den mörka hemlighet som under alla år varit hennes drivkraft.
Då polisen får anledning att åter granska ett gammalt olöst fall leder spåret till Catriona. En både överraskande och smärtsam historia som börjar på 1920-talet, nystas upp.

Jag har sträckläst flera av Tamara McKinleys böcker i form av släktsagor från Australiens vildmark. Framför allt miljöerna har varit fascinerande, liksom även hjältinnornas berättelser.
Nu blev jag besviken på denna bok, kanske för att jag läst för många liknande historier, kanske för att jag tycker författaren börjat slarva. Språket är inte lika bra, historien haltar och är samtidigt väldigt förutsägbar. Jag får helt enkelt ta en paus i läsandet av denna författare, kanske har hon efter flera succéromaner haft för bråttom att producera flera böcker. Det har ju hänt många andra författare också.
Boken får endast betyget **

Dr Tatianas råd om sex och samlevnad för hela skapelsen av Olivia Judson

“Kära dr Tatiana, Jag är en bidrottning, och jag är allvarligt bekymrad. Alla mina älskare lämnar kvar sina könsorgan inuti mig, varpå de faller döda ner. Är detta verkligen normalt?”
“Allvarlig konfunderad i Cloverhill”

Så kan det låta när oroliga djur och insekter skriver till sexrådgivaren. Dr Tatiana har dock svar på även de mest underliga frågor, och på sitt lika sakkunniga som spirituella sätt beskriver hon alla möjliga och till synes omöjliga varianter av sex. Hon förklarar t.ex att nekrofili är helt i sin ordning, hur det går till att bli mamma trots att man är oskuld och när det är rätt tillfälle att äta upp sin älskare.
Evolutionsbiologen och vettenskapsjournalisten lär dig nästa allt du behöver veta om biologi, från Darwins teori om det sexuella urvalet till dagens genetiska forskning. Du får häpnadsväckande insikter om mångfalden av sexuella beteenden och kommer garanterat aldrig mer att vara utan konversationsämnen!

Varning utfärdas! Risken är överhängande att du skrattar dig fördärvad!
En av de kuligaste böcker jag läst på bra länge! Måste säga att jag funderar på att inhandla boken som jag nu lånat på biblioteket. Jag vill gärna återkomma till olika avsnitt i boken vid senare tillfällen, den innehåller så många “pärlor”. Otroligt skickligt skriven, rolig som få andra böcker, och trots ett ganska komplicerat ämne håller författaren språket på en nivå som gör att det plötsligt är oerhört fascinerande att lära sig hur t.ex en australisk giftspindel fungerar i sexlivet!
Ett utdrag ur boken:
” Kära dr Tatiana, Jag är en europeisk bönsyrsa, och jag har märkt att jag tänder mer på sex om jag biter av min älskares huvud först. När jag har halshuggit honom rister nämligen hans kropp i de mest härliga spasmer. Det verkar som om det gör honom mindre hämmad, mer intensiv – effekten är otrolig. Har du också upplev det?”
“Huvudlös kärlek i Lissabon”
“Jodå, några av mina bästa vänner är verkliga mansslukare, men allvarligt talat är kannibalism inte riktigt min grej. Jag kan emellertid förstå varför du gillar det. Hannar tillhörande ditt släkte är rätt trista typer, och att dekapitera dem åstadkommer förvisso underverk. Medan en nackad kyckling rusar runt, runt i vild panik, juckar en huvudlös bönsyrsa med våldsam sexuell passion.”

Nästan halva boken består av noter och litteraturhänvisningar vilket visar vilket oerhört vetenskapligt och seriöst arbete som lagts ner på innehållet!

Köp den till dig själv eller till en god vän!
Betyg: **** av lika många möjliga!

Flicka genom sekel av Elsi Rydsjö

Anne Hansdatter, som levde i början av 1600-talet, står som symbol för denna roman. En träskulptur av Annes ansikte återfinns i Sankt Petri kyrka i Malmö. Trehundra år efter det att bilden snidades står Elsebet Berggren, kvinnoläkare i Malmö, och betraktar Anne och hennes gåtfulla ansikte. Är det sina sentida medsystrar Anne tänker på, och anar hon deras öden? Sekel har gått, men ännu föds i vårt land många barn oönskade och ovälkomna.
Elsebets familj drabbas hårt när hennes sextonårige styvson i sitt unga oförstånd gör en flicka med barn. Alla tragiska kvinnoöden Elsebet som läkare kommer i kontakt med berör henne djupt, och hon kommer nu också personligen mycket nära en ung flickas olyksöde. Hon beslutar sig för att vid sidan av sin praktik delta i arbetet på mödrahemmet i Fosie för att lindra och hjälpa.

En roman om förhållandena för kvinnor under början av 1900-talet då den ogifta kvinnan fick kämpa hårt för att skapa sig en dräglig tillvaro.
Elsi Rydsjö är född 1920 och har alltså levt ett långt liv när hon skriver denna bok. Det är lätt att ta till sig romanens personer, och den är skriven på ett lättillgängligt och tydligt språk. Väldigt förutsägbar historia som inte når upp till några litterära höjder.
Mitt betyg **

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR