Läst i september 2006

Zamba – Om livet med ett lejon i familjen av Ralph Helfer

En dag får djurtränaren Ralph Helfer ett telefonsamtal. Goda vänner till honom har under en safari i Zambia hittat en halvdöd lejonunge som de har räddat. Ralph, som utvecklat ett unikt sätt att dressera vilda djur, erbjuds nu chansen att få uppfostra en lejonunge.
När Ralph träffar Zamba första gången ser han den lille lejonhanen lägga huvudet på sned, vänta en sekund och sedan tumla rakt i hans famn. Zamba kramar Ralph med sina mjuka tassar och lägger sig sedan på hans bröst, gör det bekvämt för sig och somnar med sitt ansikte mot Ralphs. Zamba har kommit hem.
Under de följande åren blir Zamba en hyllad stjärna som flitigt medverkar i tv-program, reklam och äventyrsfilmer.
Det annorlunda livet med ett lejon i familjen blir ett äventyr som inte liknar någonting annat, fullt av både dramatik och oförutsedda händelser.
Ralph Helfers uppmärksammade sätt att träna vilda djur bygger på kärlek och tillit istället för fruktan och våld. Denna dressyrmetod har kommit att revolutionera villkoren för djur inom den amerikanska filmindustrin.

Boken utspelar sig under 50-60-talen.
Den handlar dels om lejonet Zamba, men också om författarens livsverk, om hans familj och kärleken till djuren.
Jag tyckte att detta borde vara en riktig hjärtekramare, och det blev den, om än början var lite seg. Men vem kan motstå historien om en underbar lejonhane som litar på sin husse i alla livets skeenden trots sina vilddjursinstinkter.
Tårarna flödade på slutet, bara så ni vet!
Betyg *** av fyra möjliga

Hiroshima överlever – en roman om verkligheten av Monica Braw

År 2005 är det 60 år sedan atombomberna exploderade över Hiroshima och Nagasaki.
Den dagen förändrades världen. Det blev med ens möjligt att förinta hela jordens befolkning, dess städer, industrier och kulturer med få vapen.
De överlevande “hibakusha” försökte göra sin röst hörd i världssamfundet.
Författaren har gjort många besök i de båda städerna. Hon ville vidarebefordra de överlevandes berättelser i en roman istället för i en avhandling. Utgångspunkten är verkliga levnadsöden som ohjälpligt formats av atombombningarna.
De exakta antalet döda är än i dag inte känt, men beräknas vara mer än 200.000
Men det fanns överlevande.
En av dem är en lärarinna som i årtionden försökt ta reda på vad som hände hennes elever när atombomben sprängdes.
En annan är en läkare, som ihärdigt kämpat mot myndigheterna för att undersöka vilka följder strålningen haft och har långt senare.
Ett äldre konstnärspar har vigt sitt liv åt att föreviga det fruktansvärda de såg i Hiroshima.
Djupt intryck gör en far som hela sitt liv är rädd för att hans barn ska ha ärvt strålningssjuka från honom.

En tankeväckande bok, som behövs! Kärnvapnen är idag bättre utvecklade och mer spridda än någonsin bland jordens länder, även i de mest oroliga delarna av världen.
Boken är lättläst och förmedlar mycket av japanernas livsfilosofi.
Mitt betyg: *** av fyra möjliga

Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter av Jonas Gardell

Skriven med lika delar humor och förtvivlan är detta berättelsen om Sverige inför tusenårsskiftet.
Vad gör vi? Vilka är vi? Hur ser våra liv ut?
Denna vecka gäller gula rabattkuponger, nästa vecka blå. Livet går ut på att leta så långt bak i mjölkdisken som möjligt för att hitta en förpackning med en dag bättre bäst-före-datum, och då har man överlistat den lokala ICA-handlaren.
Allt medan jorden snurrar och scenen sakta men obönhörligt vrider sig runt, så att de som nu står i ljuset alldeles snart är i skuggan igen.
Detta är en berättelse om en handfull människor, deras drömmar, tillkortakommanden och längtan i det lilla landet långt upp i norr under stjärnorna.

Utdrag ur boken:
“En dag kom Anna hem med isbergssallad som kostade fyrtiosex kronor kilot.
FYRTIOSEX kronor kilot!
Ja, jag tyckte det blev lite dyrt.
Det var allt hon sa.
Håkan blev så rasande att han måste hejda en impuls att slå henne. Finns väl inte en människa som kan uppskatta isbergssallad för fyrtiosex kronor kilot.
Ingen kan älska en människa som köper isbergssallad för fyrtiosex kronor kilot! Jävla, äckliga, vidriga, fittans subba!
Dessutom hade Anna köpt entrecote utan att den var på extrapris. Bara sådär. Utan att tveka, utan att få ångest. När Håkan kom ut i köket var hon därtill i färd med att steka upp den utan att vare sig ha bankat ut den eller torkat av den för bästa möjliga stekyta.
Han hatar henne. Han hatar hennes innersta.”

Det blev många goda skratt i denna bok. Äntligen en Gardell-bok som motsvarar förväntningarna! Han är otroligt skicklig och pricksäker i sin skildring av den lilla människan. Samtidigt blir man också vemodig. Tänk att man kan leva i en tillvaro där de små detaljerna tar så stor plats att det inte finns utrymme för något annat i livet!
Mitt betyg *** av fyra möjliga.

I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell

Ungdomsbok/ månadsbok i Bokcirkeln

Jenna har just börjat sjuan och det enda hon borde behöva oroa sig för är brösten som aldrig växer, den alldeles för blonda klasskamraten Ullis-Knullis som hon hatar och hur hon ska få Sakke snygg snygg snygg att lägga märke till henne.
Men Gud har inte skött sitt jobb. Hemma hos Jenna finns en rullator, en doseringslåda, en duschstol, peruker och anpassade möbler och skåp. Där lever nämligen en cancersjuk mamma.
Jenna har skrivit en dikt “om du dör mamma, då tar jag livet av mig”.

Boken fick Augustpriset 2003 . Den är skriven med utgångspunkt från en ung persons språkbruk och tankar och känslor. Den är grym, realistisk och sorglig.
Kanske för att det är en ungdomsbok saknade jag lite reflektioner och beskrivningar om Jennas relation till sin mamma och till andra vuxna.
Mycket läsvärd dock, mitt betyg *** av fyra möjliga

Den hungriga prinsessan av Christina Herrström

Det här handlar om Aurora. Flickan som föddes med så mycket glädje och liv i kroppen att det måste räcka till alla.
Till den bittra och rasande mamman. Till de stökiga pojkarna i skolan. Till alla äldre män som kom att åtrå henne. Och så småningom till Tomas, mannen hon gifte sig med och fick två barn med.
Men glädjen räckte inte. En dag är den slut. Försvunnen tillsammans med det barn hon tvingats välja bort eftersom det just nu inte passade i den väldesignade tillvaro där Aurora och Tomas gömmer sig tillsammans med sina lika välartade vänner.
Men Aurora vill inte och kan inte vara snäll, följsam och begaglig längre. Hon vill ha tillbaka sin glädje.
Till omgivningens stigande förskräckelse ger hon sig ut på helt nya väger tillsammans med helt nya människor.
Nadja, den livsfarligt sensuella. Erica, som svikits av sin man och försörjer sig på att sälja telefonsex. Och Eduardo, som målar graffiti i tunnelbanan på nätterna och är den vackraste man Aurora har sett.

En ganska trevlig och optimistisk bok om en medelålders kvinna med ett svin till man, som upptäcker ett annat sätt att leva. Lite präktig med lite sagoskimmer, men välskriven.

Mitt betyg *** av fyra möjliga

Den avklädda bruden av Anonym

Ingen är helt ärlig när det handlar om sex.
Någonting börjar ta form inom dig. En tanke att leva mindre försiktigt, mer själviskt. Du fascineras av människor som verkar dumdristiga och passionerade men levande, med all den oodning detta innebär. Själv har du alltid varit för försiktig. Fångad av din egen vanlighet. Och rädsla.
En kvinna försvinner, hennes övergivna bil hittas på en enslig klippudde. Hon hade alltid verkat nöjd med sitt liv, varit en god hustru, kärleksfull, trogen, tillfreds. Men efter sig har hon lämnat en självutlämnande dagbok som skildrar en oroande inre resa av sexuellt uppvaknande.

Är det någonsin möjligt att verkligen känna en annan människa på djupet?
En ganska underhållande bok som jag dock inte upplever särskilt erotisk. Uppriktigt skriven, väcker en del tankar. Hon valde att skriva anonymt för att kunna vara riktigt uppriktig och ärlig, men numera vet man att författarinnan heter Nikki Gemmell.
Mitt betyg *** av fyra möjliga

Ordglädje – bygg vidare på ditt ordförråd av Agneta Hebbe och Kerstin Ek

Vad betyder order oförvägen? Paradigm?
Varifrån kommer ordet anarkist?
Varför kallas svampen med röd hatt och vita prickar för flugsvamp?
Boken är särskilt nyttig för den som studerar svenska och en liten mirakelkurs för den som övar inför högskoleprovet.

För en som jag som älskar ord är detta en rolig bok!
Innehåller avsnitt som
– hur har du det med stavningen?
– vad sa doktorn?
– köksfranska
– delprov till högskoleprovet

Du kan alltså själv testa ditt ordförråd genom hela boken. Svaren står med tydliga förklaringar.
Jag kan inte påstå att jag lärt mig allt i boken, men ett och annat nytt ord har den nog bidragit till!
Betyg *** av fyra möjliga

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR