Läst i juni 2007

Susannah av Megan Chance

Charity ser sin mor dö i barnsäng. En hård storm rasar utanför den lilla stugan och Charitys pappa, Lukas, har precis hämtat moster Susannah som kommit från London.
Året är 1692. Platsen är byn Salem, Massachusetts.
Människorna lever hårt pressade av en sträng kristen moral och undertryckt sexuell lust. Skördar slår fel och oförklarliga utbrott av sjukdom inträffar. Alla är rädda för oväntade indiananfall och djävulen som lurar överallt.
Charity sörjer sin mor och mannen som krossade hennes hjärta. Lukas sörjer sin hustru, men hans passion väcks till liv av Susannah vars skönhet och sensuella självsäkerhet gör att hon upplevs som ett hot av alla i byn. Det börjar spridas illvilliga rykten och snart anklagas hon för häxeri.

Snabbt kastade jag mig över nästa historiska äventyr! Denna skönlitterära bok grundar sig på verkliga händelser, nämligen häxprocesserna i Salem, en fruktansvärd tragedi som ledde till masshysteri och förräderi. Mer än tjugo människor avrättades.
De flesta personerna är alltså hämtade från verkligheten och deras skrivna ord utgör berättelsen.
Jag har egentligen bara en sak att invända mot den här boken, och det är att det blir lite tungt med de religiösa inslagen, bönemötena, pratet om Djävulen, men å andra sidan var det ju så verkligheten såg ut.
Mitt betyg blir ** av fyra möjliga

Ät rätt för din blodgrupp av Dr Peter J DÁdamo & Catherine Whitney

Författaren till denna bok har under de senaste tjugo åren forskat kring sambandet mellan blodgrupp, kost och sjukdomar.
Boken innehåller bl.a presentation av de fyra blodgrupperna, kostplaner, motionsprogram och strategier för ett friskare liv

Författaren till denna bok menar att din blodgrupp speglar din inre kemi. Och inte bara det, den blodgrupp du tillhör bestämmer också på vilket sätt du tar upp din näring, hur din kropp hanterar stress och vad du bör äta för att må bra.

Detta var en komplicerad “lära” Enligt utsago ska bl.a racerföraren Kenny Bräck följa denna filosofi.
Själv suckar jag högt av förtvivlan när jag läser om min blodgrupp A
-Bli vegetarian! basuneras ut omedelbart!
-Om du måste äta kött får det bli flygfän: kyckling, kalkon eller struts…
-Jag ska helt undvika alla skaldjur (snyft) medan jag kan vräka i mig lax, makrill, sardin och torsk
-Mjölkprodukter: nä, bara baserade på soja, ost? nä-utom fetaost och getost
-Jag ska undvika svamp och tomater, vräka i mig lök och morötter…
Suck, såhär fortsätter listan. En hel del livsmedel räknas ju också som neutrala, men ska man få någon effekt av en diet så måste man ju äta mer av det välgörande och mindre av det man ska undvika.
Så tack och gonatt, ingen blodgruppsmatsedel för mig!
Intressant läsning dock, mycket vetenskapligt upplagt! Även matsedlar och recept ingår.

Den trettonde historien av Diane Setterfield

Margaret Lea arbetar i sin fars antikvariat när hon en dag får ett brev från den bästsäljande författarinnan Vida Winter. Margaret vet inte mycket mer än alla andra om den gäckande personligheten när hon andäktigt läser brevet.
56 romaner på lika många år, fler böcker sålda än bibeln, 19 filmer baserade på hennes romaner – men vid varje intervjutillfälle har författarinnan diktat upp historier om sitt liv och sin bakgrund.
Nu, om man kan tro brevet, vill Vida Winter berätta sanningen om sig själv,
Nervös och mycket nyfiken reser Margaret till Yorkshire för att möta den åldrade författaren och höra hennes berättelse om den vackra familjen Angelfield, den viljestarka Isabelle och hennes vilda, rödhåriga tvillingar, Adeline och Emmeline.
Biografens uppgift är dock att skildra fakta och Margaret litar inte helt på Vida och den snåriga resan mot sanningen avslöjar mörka familjehemligheter.

Är du fångad av Jane Eyre och Svindlande höjder? Gillar du 1800-talets viktorianska romaner?
Då är denna bok ett måste i sommar!
Språket är så vackert så man kreverar! Stämningen är tät, man kan inte lägga ifrån sig boken!
Mitt betyg blir full pott! ****

Natten innan de hängde Ruth Ellis av Margareta Strömstedt

På morgonen den 13 juli 1955 hängdes den unga nattklubbsvärdinnan Ruth Ellis, den sista kvinnan som avrättades i England.
Min man var där, utsänd av sin tidning. Själv vakade jag mig igenom natten med en skallig och bedragen pensionatsvärdnna i Bournemouth.
Det var första gången jag grät tillsammans med en annan kvinna, första gången jag kände hur mitt eget kvinnoliv drog rakt igenom många andra kvinnors liv.
På vägen från missionshuset i Småland, över stenrösen och genom skogen ut i världen, har jag oupphörligt letat efter kärlek, närvaro och frihet – och plötsligt upptäckt den människa som i många år levt okänd vid min sida.
Förvånade och skakade av livet och döden fick vi äntligen syn på varandra.

Bo Strömstedts hustru skriver här en sorts biografi om sitt liv.
Hon väljer att koncentrera sin berättelse på vissa viktiga milstolpar.
Hon skriver trovärdigt, en erfaren kvinnas berättelse.
Många är nog vi kvinnliga läsare som känner igen oss i duktighetssyndromet, “att vara snäll” hur viktigt var inte det??
Margareta gör många reflektioner och när katastrofen är nära närmar hon sig också sin berömda make både i själen och tanken.
Mitt betyg blir ** av fyra möjliga

East of the Mountains av David Guterson

Ehen Dr Ben Givens left his home in Seattle – heading east with his Winchester and his hunting dogs in tow – he never intended to return. It was to be a journey past snow-covered mountains to a place of canyons, sagelands and orchards, where, on the verges of the Columbia River, Ben Givens had entered the world and would now take his leave of it. What transpired was not the journey he anticipated.
Dr Ben Givens had been a bypass heart surgeon – adroit and admired in his field. He had been well acquainted with the human body, but its fallibility had been distant from him until a diagnosis of his own condition, which he concealed even from his family. “You´re still the toughest old goat in the mountains” his grandson Chris says to him.

En välskriven vacker bok med många detaljer, vacker miljöskildring och tankar om liv och död.
En gammal man summerar sitt liv, ger tillbakablickar och upptäcker att det inte är så självklart att planera och genomföra att avsluta sitt eget liv.
Mitt betyg blir ** av fyra möjliga

Brustna hjärtans café av Lolly Winston

“Hur an jag vara änka? Änkor har ju hornbågade glasögon och stickade koftor som luktar malmedel. De har papperstunn hud och heter Gladys eller Midge och träffar sina väninnor, som också är änkor, en gång i veckan och spelar kort. Jag är bara trettiosex år. Jag hade precis vant mig vid att vara gift”.
Efter Ethans död faller Sophies tillvaro samman. Hon kämpar för att vara en stilfull och samlad Jackie Kennedy-änka men klarar det inte. Hon tröstar sig med chokladkex och glass. Hon bryter ihop på snabbköpets grönsaksavdelning. Till slut uppenbarar hon sig på jobbet i morgonrock och kanintofflor.
Snart har Sophie förlorat inte bara sin man utan också sitt jobb, sitt hus och sitt midjemått. Hon flyttar till Ashland i Oregon, där hon tar jobb som servitris och lär känna en trettonårig tjej som skär sig och en oroväckande snygg skådespelare.
Hon lär sig baka och öppnar ett café som blir en mötesplats för människor i trakten. Långsamt börjar Sophie bygga upp ett nytt liv åt sig själv, ett liv hon aldrig drömt om att hon skulle kunna leva.

Trot eller ej, men detta är en må-bra-bok för hängmattan trots det sorgliga ämnet!
Har man mist en nära anhörig känner man igen Sophies sorgearbete. Men hon skildrar det helt osentimentalt och med en sprudlande humor. Hon är en anti-hjältinna med varmt hjärta som till sist får ordning på sitt liv.

Mitt betyg *** av fyra möjliga

En sådan gåva av Lena Böving

“Tror du att Gud kan dansa”, undrar Eva och fnissar. “Din Gud kan säkert det – din tokstolle”, svara Karin så muntert hon förmår. Hon har inte glömt den lyckliga dagen för nästan sjuttio år sedan, då lilla Eva lärde henne att dansa foxtrot.

En sådan gåva handlar om en lång och härlig vänskap mellan två mycket olika kvinnor.
De växer upp i Roslagens huvudstad Norrtälje som förändras mycket under dessa år.
Flickorna möts första gången på skolgården 1930. De blir genast goda vänner och delar skratt och tårar och livets överraskningar fastän de långa tider bor långt ifrån varandra. Eva bildar familj och flyttar till Vällingby men Karin lever mest ensam.
Det är Karin som berättar deras historia under några vackra vårdagar medan hon förbereder sig inför Evas begravning.
Nu har de dansat färdigt!

Varje människa är egentligen värd en egen bok. Den här boken berättar om en människas liv och öde, på ett enkelt, okomplicerat sätt. Vi får ta del av hennes liv där en stor och viktig roll spelas av hennes väninna som nyligen dött.
En ganska lågmäld historia om hur det blev, livet, sett ur backspegeln.
Ingen lysande litteratur men ändå läsvärd, inga stora dramatiska händelser, det handlar om ett helt vanligt liv med lycka och sorg om vartannat.
Mitt betyg ** av fyra möjliga

Djurverkerier av Hannah Tinti

En pojke leker skrämmande lekar med sin kanin, giraffer på ett zoo går i strejk genom att låtsas begå självmord, en verkligt trevlig kvinna mördar sina grannar – alla understryker de här begåvade och pricksäkra novellerna människans djuriska sidor, instinkter och primala känslor under all yta och social konstruktion.

Ibland tycker jag om att läsa noveller. Det ska vara bra noveller, och det är inte så lätt! För att en läsare ska fastna i storyn så har inte författaren många meningar på sig i en novell, medan det i en roman kan ta hundra sidor innan man begriper handlingen!
Hannah Tinti är en ung författare som fått stor uppmärksamhet genom dessa berättelser. Novellerna är bisarra, nästan morbida, men framför allt annorlunda, originella.
Hon avslöjar våra djupaste rädslor och vår starkaste längtan, och ibland undrar man vem som egentligen ska sitta bakom galler, djuret eller människan?
Välskrivet, med zoologiska fakta, ironi och humor öppnar hon dörren till de mörker vi har inom oss.
Lite spooky känsla fick jag nog av boken, men den är helt klart intressant!
Betyg ** av fyra möjliga

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR