Advent

Advent i Sverige
När 1900-talet tog sin början var intresset för firandet av advent ytterst svagt. Men från 1920-talet har första advent blivit en av årets stora kyrkogångsdagar.
Adventsljusens första spridning över landet var nära knuten till prästgårdar, församlingshem och kyrkor.
Adventskalenderns saga börjar i slutet av förra seklet med en liten tysk gosse som veckorna före jul ständigt frågade sin mor hur långt det var kvar till julafton. Hon fick då idén att den 1 december baka 24 småkakor. Varje dag fick pojken ta en kaka o när kakorna var slut var det julafton! Pojken växte upp till affärsman o konstruerade 1920 den första adventskalendern. Så småningom fick hans kalendrar så konstiga o invecklade mekanismer att folk tyckte de blev för dyra att köpa o så gick affärsmannen i konkurs! Men adventskalendern i dess grundform erövrade hela den jul-firande världen.

Aina Stenberg – MasOlle, konstnärinna känd för sina julkort, ritade den första svenska kalender från Dalarna 1932. Hon fortsatte med årliga kalendrar fram till 1964
1957 kopplades kalendern till ett radioprogram och 1961 kom första julkalendern på TV.

Advent i Finland
Advent har fått en speciell karaktär i Finland. Kvällen före första advent kallas lillajul. Lillajul firas som en julafton i miniformat, med en liten gran, små presenter till barnen o en första provsmakning av julmaten.
Lillajul betyder också alla de julfester o festevenemang som förekommer före julen.

Bakåt

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR