Bröllop

Möhippor och Svensexor i Sverige
När uppkom den moderna möhippan? Den som börjar med att vänkretsens flickor klär ut sig?
Festföremålet enleveras o förses med en ögonbindel, styrs ut o föses sedan runt i stan tills man är säker på att hon helt har förlorat orienteringen. Den äldsta dokumenterade hippan ägde rum 1903! Utom i Norden är möhippan en väl grundad institution även i den anglosaxiska länderna, i England kallad hen-party o i USA för shower.
Ett lite äldre exempel på svensexa kommer från Skåne där man hade ”utsparkningsgille”. Det kulminerade efter duktigt drickande, med att ynglingarna sparkade ut brudgummen, som ju inte längre platsade i deras ogifta krets.

Den klassiska svenska svensexans viktigaste inslag har varit ett våldsamt supande. Brudgummen ska bli så berusad att han till slut kan hanteras som ett kolli. I värsta fall placeras brudgummen sedan på ett tåg destinerat till en så avlägsen ort att den stackaren bara med nöd o näppe o i ett föga presentabelt skick hunnit tillbaks till sin vigsel. Numera tvingas ibland brudgummen i sitt omtöcknade tillstånd till hjältedåd som t.ex att hoppa bungy-jump!

Polterabend i Finland
I Finland kallas de uppsluppna festligheterna före bröllopet polterabend både för kvinnor o män. Seden blev känd i Finland genom inflytande från tysktalande kretsar i Viborg o St Petersburg.
Under 1980-talet upplevde seden en våldsam renässans i Finland. ”poltaren” anses vara en obligatorisk ouvertyr till dagens livfulla bröllopsfirande.

Bröllop i Sverige
Lysning i kyrkan infördes redan 1216 för att klara av hindersprövningen. Den togs bort 1969.
Kyrkbröllopet med brudstass o efterföljande bröllopsmiddag motiverar bruden kanske främst med känslomässiga faktorer som romantik o stämningsvärden. Det har också blivit en statussymbol.

Till våra äldsta inslag i äktenskapsceremonin hör ringarna. De hängde från början bara ihop med trolovningen, de fungerade som en pant eller handpenning på att hemgiften också skulle komma att betalas. När kyrkan tog över ceremonierna blev ringen istället en symbol för trohet mellan parterna. Då blev det också naturligt att växla ringar.
Att den gifta kvinnan bär två släta ringar är ovanligt utanför Sverige o kan lätt missuppfattas.
Den vita brudklädseln slog igenom hos oss först i början av 1800-talet hos borgarna.
Bondbrudarna fortsatte långt fram på 1800-talet att gifta sig i sina gamla, färgglada bygdedräkter. Bland städernas arbetarebefolkning föredrog man att ha svart brudklänning, eftersom den sedermera kunde fungera som både sorg- o helgplagg.
Krona o krans hör också till de klassiska brudattributen, o båda två tillhör en riktigt gammal tradition från 1500-talet, då kyrkan lånade ut brudkronan, men endast till oskulder!

Tärnor o marskalker har gammal hävd. På medeltiden ingick brudsvenner o brudpigor i bröllopståget. Näbbarna är däremot en nyhet från slutet av 1800-talet, och ännu senare är bruket med en ”best man”, som vi tagit till oss ifrån de anglosaxiska länderna.
När kompisarna står utanför kyrkdörren o häller risgryn över de nygifta är det urgammal österländsk magi. Det skulle nämligen försäkra om ett fruktsamt äktenskap med många barn!
Så har nytt o gammalt, inhemskt o utländskt, aristokratiskt o folkligt blandats till hur bröllopsseden ser ut idag.

Bröllop i Finland
Under 1990-talet har en bröllopsboom sköljt över Finland. En hel industri har utvecklats kring temat giftermål. Bröllopsmässorna har blivit årliga storevenemang. På mässan vigs rentav ett riktigt brudpar! Monogramförsedda champagneglas, specialtryckta servetter, bröllopskonfekt – är några element i den nygamla bröllopssed som fick sin början i ett festhungrande land!

Dagens bröllopsfester är programbröllop med underhållning i form av sång, lekar o frågesport. Det utmynnar ofta i ett skämtsamt brudrov, genomfört av brudgummens vänner.Bruden återlämnas endast efter att festpubliken samlat in en rejäl lösensumma!
Också gammalt bröllopsskrock upplever en renässans. Brudparet ska stampa i golvet då de skär tårtan:den som hinner först får makten i äktenskapet! Brudens dekorativa strumpeband kastas till sällskapets ungkarlar för att utröna vem som ska bli nästa brudgum. Stämningen kan rentav bli kabaréartad o erotiskt laddad!

Bakåt

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR