Bloggen

Mord i sinnet

Av
den
4 juli 2016

Om du nu förväntat dig en somrig och godmodig blogg hos mig så har du hamnat fel!
För jag har deklarerat KRIG!
Krig mot både flora och fauna, eller i alla fall vissa valda delar av…

0704d

Dom är ju nästan omöjliga att se med blotta ögat, lika illa även med en zoomad kamera, men all flugskit på fotot är…just det KNOTT!
I dessa dagar går det inte att vistas i utomhusmiljö! Mitt i vackraste sommaren blir man fråntagen sin självklara rätt att vistas ute i naturen, på grund av dessa marodörer!

knott

Jag smörjer in mig med både tjärsalva, myggmedel, sprayer, bär både hattar och myggnät men vad hjälper det? Ser ni mord i blicken så ser ni rätt! :help:

Så här sitter jag, inomhus, pysslar, målar, läser, löser korsord, och, hör och häpna, städar :mrgreen: istället för att vara utomhus och sörpla i mig lite a-vitamin..

0704a

Igår, när jag nu ändå var på det humöret, så trotsade jag knotten för att gå ut och halshugga lupiner!

Här kan du läsa varför

För det är ju så att lupinerna totalt tar över vägrenar och ängar, och så vill vi inte ha det!

0704g

De fina ängsblommorna kvävs av de stora syre- och platskrävande lupinrötterna

0704h

så snart kommer vi inte att se några andra blomster över huvudtaget!

0704f

Gamla torpväxter som akleja..

0704i

toppklocka..

0704j

och brandlilja tillhör alla förlorarna!

Ja, det vore allt enklare att köra med en trimmer eller annat maskindrivet verktyg för att få bort dem, men, jag får både motion och blir av med mina aggressioner genom att stå där och rycka upp alla lupiner som gått i frö!
Nu samlar jag dem i ett släp och sen hoppas jag få hjälp att transportera bort skiten, så långt bort som bara möjligt.
För att gräva ner dem verkar väl ändå överambitiöst..
Några förslag, någon?

Nu till något helt annat, sällan har jag fått så många frågor som om min geléklump :mrgreen:

Det tricket har jag hittat här

härifrån har jag knyckt idén, och jag tycker faktiskt jag har mindre ont, stelheten den lär ju aldrig försvinna, man kan ju inte backa bandet och bli tjugo igen, men bara att slippa ständig värk är guld värt! Så prova gärna om du som jag inte kan ta läkemedel mot artros pga annan medicinering, till exempel blodförtunnande.

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  4 juli 2016

  Du gör en stor välgärning genom att rycka lupinerna, att gräva ner dm är nog ingen idé, då letar dom sig upp igen tror jag….med tanke på den livskraft dom har!!
  Mygg och knott har vi varit rätt förskonade från tack vare att det har blåst så pass som det gjort….men det kan ju inte blåsa hela tiden, så snart kommer eländet…
  Jag har börjat med gelémetoden nu, ska bli väldigt spännande att se sen, kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Menageriet

  4 juli 2016

  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Du är rolig Du!
  Har inte sett så mycket knott här än, men dom blåser väl bort, antar jag? Däremot en massa getingar! Men det är ju klart, att odlar man blommor på balkongen och utanför ingången, så dras dom ju dit?
  Får Du A-vitamin när Du är ute? Själv solar jag för att få D-vitamin. Blink-blink! Hittar ingen sån figur?
  Lupiner är ett vackert ogräs och det finns inte så mycket häromkring. Finns inte så mycket ängsblommor över huvud taget och det beror väl på jordbruket och att dom slår vägrenen här?
  Ha det så gott bland knotten och lupinerna och styrkekramar är väl på sin plats! 🙂

 3. Svara

  Eva-Lena

  4 juli 2016

  Den söta damen skrämmer inte många kan jag säga. Och knotten verkar ju urskiljningslöst grymma, de anfaller alla! Mygg klarar jag mej mot (i de flesta fall) men knotten som kryper in överallt, fy för den lede för dem.

  Jag har en make som älskar lupiner, och har kämpat för att få in dem på vår tomt i Sjötorp, som tur är vill de inte riktigt vad han vill, men några exemplar har vi, men efter att ha hört om lupineländet så ska jag varsamt (hi hi) plocka bort dem innan de fröar sig. Jag antar dock att jag kommer att föra en ojämn kamp. Vårt värsta ogräs är dock en liten gynnare som heter Backklint, som är ganska söta om man ser dem en och en, men när de tar över hela tomten nästan så hatar man dem.

  Jag har inte hunnit med att sommaren kommit, förutom att jag svettas omåttligt. Temperaturen är ändå ganska nådig, så att jag kan gå i SANDALER, dessa underbara skodon.

  KRAM

 4. Svara

  Hillevi

  4 juli 2016

  Din stackare! Här finns inte så många knott i årv men dalaknotten känner jag väl till. Måste vara en annan sort, för jag får enorma reaktioner av dem. Så här års tycker jag så synd om alla hästar, särskilt de som går i skogshagar. De är ju egentligen den stora stäppens djurart, där, där det alltid blåser. De har det lika eländigt som du och det i den ljuvaste sommar. Det finns kepsar/hattar med tunt nät i frilufts- eller fiskeaffärer, kanske värt att testa.
  Lupiner är verkligen invasiva. Tråkigt, för längs sterila motorvägsvallar är de så vackra, när de blommar. För många år sedan, innan jag visste bättre, försökte jag plantera in några. De ville inte – vilken tur!

 5. Svara

  Ninni

  4 juli 2016

  Fy vad jobbigt med så mycket knott! Tack och lov så slipper vi det eländet här i bostadsområdet. Mygg har vi däremot fler nu än tidigare år men vid mor och fars stuga sägs det vara lugnt med mygg. Hur det är med knotten där vet jag inte men det brukar vara ett elände med knotten där.
  Tänk att du t.o.m. städar för att slippa vara ute med knotten! 😆
  Jag har ju hört talas om vilket elände lupinerna ställer till med men gillade dem skarpt när vi bodde i Järvsö och hade lupiner inpå knuten men får väl vara glad nu att vi inte har några här på tomten.
  Kram.

 6. Svara

  Bia

  4 juli 2016

  Usch, ja, jag försöker att prata positivt om alla småkryp, men knotten är för plågsam!
  Hos mig klarar man sig, men när jag bodde i Västerbotten blev jag helt uppäten en midsommar.
  Det blödde från öronen och kinderna och sved!
  Det där visste jag inte om lupiner! Men det är ju logiskt.
  Och jag som planterade lupiner i dikena i byn i Västerbotten…. :/

  Sommarkram (knottfri) / Bia

 7. Svara

  Marja

  5 juli 2016

  Jag fick mig ett gott skratt när jag såg din uppsyn. Så besvärligt med knotten. Vi har mygg nere vid sjön, men eftersom det oftast blåser, är de inte alltför besvärliga.
  Kram!

 8. Svara

  Pernilla

  5 juli 2016

  Oj! Idag var det ord och inga visor. Knott är besvärliga även om vi är förskonade, för här blåser ju nästan alltid lite. Inte så mycket mygg annat än på kvällen. Lupiner har vi inte heller något besvär av. De odlas snällt i vissa trädgårdar och där kallas de inte för samma smeknamn som du gav dem. Jag vet att de är överflödiga på andra håll i Sverige men håll med om att de ändå är vackra.
  /P

 9. Svara

  Gunnel

  5 juli 2016

  Tack och lov så har vi inga knott här och myggorna har inte varit särskilt många heller. Dessutom gillar de inte mig och undviker mig för det mesta. Det är jag bara tacksam för. Önskar dig en lite mindre knottfri fortsättning på sommaren.

 10. Svara

  Christina

  5 juli 2016

  Haha,det kan inte vara lätt med så mycket knott.Vi får periodvis här hemma.I år har vi klarat oss hyffsat bra.Jag hade ingen aning om att lupiner var sånna rackare.Jag har mest bara stått och beundrat dom 🙄
  Kram/Christina

 11. Svara

  Sara Chapman in Seattle USA

  7 juli 2016

  Hi Paula, what lovely flowers in your garden. It’s amazing how many of them I recognize, considering we are far, far away. I live in Seattle, the upper left corner of the USA. Thanks for visiting my blog, and happy photographing!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 350
 • 559
 • 1 651 782
 • 5 116
 • 65 967
Sök här