Överraskning i postlådan!

Vilket mörker!

1-P1000884

Evinnerliga regn och rusk, så här ser det ut när vi går ut på gården efter klockan sex. Snart är vattenpussarna så stora att Blinka kan simma i dem…

1-P1000880

Svampsäsongen har kommit igång, fyndet gjorde jag utanför mitt hus på gräsmattan som alldeles grön tittar fram!

1-P1000888

På hemväg från dagens byatur, så här ser skoterleden ut…ojne vojne
Men, tro mig, när statistikerna ser tillbaka på årets vinter så har den varit perfekt, för slår man ihop tre veckors sträng kyla och sedan tre veckors plusgrader och tö, så blir ju medeltalet helt perfekt. Precis som om du stoppar ner foten i en hink iskallt vatten och den andra i skållande hett vatten och borde tycka det kändes alldeles lagom varmt!

1-P1000887

Så kommer jag hem, går till postlådan och hittar ….????

1-P1000886

Blir man glad eller blir man glad??
En god nätvän, Mat-Mia, har överraskat mig totalt och skickat mig kaffeost!
Hon visade mig förut att hon varit och handlat i finska affären, massor av finska specialiteter, jag måste ha uttryckt ett visst mått av avundsjuka, eller vad tror ni?

1-P1000889

Det blev en högtidsstund kan jag lova!
Kaffeosten som är vanlig i norr, både i Finland och Sverige, görs på bara mjölk och löpe som får stelna och sedan gräddas i ugn.
Sedan doppar man bitarna i kaffet och sörplar njutningsfullt i sig!
Ärligt talat, visst smakar det bra, men det bästa är ju den höga nostalgifaktorn! Jag har nog inte ätit kaffeost sedan jag var barn!
På den tiden drack jag inte kaffe utan smakade osten som den var, och det mest spännande var att den gnisslade mellan tänderna!

Så hjärtligt tack för nostalgikicken Mia!

0

9 Comments:

 1. Så fint gjort av din vän, det var ett ljus i tillvaron. God kamrat!

 2. Jag är ingen äkta norrlänning för jag har aldrig gillat knirket från kaffeost
  Men ni har ju vår nästan, vi har ju rätt mycket snö
  Jag känner att för min del så får snön gärna tina bort nu
  Det ser mysigt ut med svampar som tittar upp

 3. Du! Vi har fått snö! Det snöa lappvantar här en stund idag men säg den glädjer som varar… det har börjat smälta igen. Det skvalar som ett regn i trädgårn från alla våra träd. Snön rinner av och försvinner igen… :-x
  Vad kul med kaffeost. Vilken snäll vän! Jag har hört talas om det men aldrig smakat. Tror jag skulle gilla den för jag tycker om gnisslet mellan tänderna både då jag äter getost och våran hälsingeostkaka.
  Ikväll har vi pratat svenska på Quren. :-)
  Nu håller vi tummarna för att vi får snö!
  Kramen.

 4. Tihii….. det där med nostalgi, ja det är fint det, även om den knappt smakar nåt :-D Nåt litet speciellt till en speciell kvinna, så är det, kram goa du :love: :love:

 5. Vad gulligt gjort av Mia. :-P
  Kaffeost har jag ALDRIG hört talas om.Men jag kommer ju varken från norr eller Finland heller för den delen.
  Ha det bra!

 6. Men va rolig överraskning!

  Jag har ätit en hel del kaffeost i mitt liv, nu känns det som det var alldeles för länge sedan. Det är nog för att svärmor inte bor hemma längre.

  Gott och mysig konsistens!!

 7. Det låter spännande, har aldrig hört talas om kaffeost innan. Sörpla på och njut du, jag bakar en ny omgång butterkaka idag – den förra gick ju åt fortare än kvickt. Kram

 8. Vilken god överraskning! Kaffeost gnisslar ungefär som halloumi, har jag fått höra. Aldrig smakat, tyvärr, men jag är inte främmande för att doppa allt möjligt i kaffet – låter gott, det där tycker jag.

 9. Hej Paula!

  Kaffeost, jaha. Minns du vad vi kallar det i Finland?

  Leipäjuusto.

  Hejhej, ha de bra.

Kommentera