Bloggen

På murkeljakt..

Av
den
18 maj 2011

Hitintills har jag inte haft någon större lycka när jag letat efter murklor här kring nya bostället.
Alla yttre omständigheter stämmer, det finns kalhyggen och det finns barrskogar med sandig jord där fyrhjulingar och moppar kör och där murklorna brukar trivas.
Däremot har våren varit väldigt torr men nu har det äntligen regnat lite då och då så jag håller utkik varje gång jag går i skogen, och det är ju i stort sett varenda dag, “ler”

Vi börjar som vanligt vår promenad vid bron över ån

På vägen möter jag två unga vandrare med tung packning, humöret är på topp och dom vinkar glatt

Minns året då jag förbjöd Hasse att klippa gräsmattan innan jag plockat alla maskrosor! Maskrosvin stod skulle tillverkas, och visst blev det drickbart. Men,med tanke på de tusen maskrosorna man fick sitta och snoppa för hand för att sedan vänta ett helt år innan satsen var färdigt att avnjutas så förstår ju var och en som känner mig att det inte blev flera gånger! Det krävdes ett oändligt långt tålamod ..

Nu har vi kommit ner till vår badsjö och vad jag längtar! Längtar tills vattnet uppnår behaglig badtemperatur så jag kan simma ut till flotten!

Tänk om det fanns lika gott om murklor som om liljekonvaljer! Jag har aldrig sett maken till konvaljefält, inte bara ett utan hur många som helst!

Till min stora lycka får jag syn på – just det, två fina exemplar av stenmurkla! Nu ska dom torkas, sedan förvällas innan användning. En svala gör ingen sommar och två murklor är inte mycket att skryta med, men nästa måndag kanske jag får tag i fler! Då får jag celebert besök av Sigge Svamphund med matte och gammelmatte och då ska Sigge få visa sig på styva linan!
Sigges matte Helena och jag har lärt känna varandra på nätet men aldrig tidigare träffats så det ska bli ett sant nöje!

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Malin

  18 maj 2011

  Vad spännande att gå ut m en svamphund!

  Nu är det inte så länge kvar tills du får simma ut till flotten.

  Tiden rusar verkligen fram nu.

  Kram

 2. Svara

  Kersti

  18 maj 2011

  Spännande att träffas på riktigt.
  Murklor läser inte svampböcker. Det är i alla fall min erfarenhet. De dyker uppdär man minst anar det. Ibland rikligt, ibland inte alls men det är ju det som är lite av tjusningen. Vi i min familj tycker mycket om murklor. Lax med murkelsås och pressad potatis är en klar favorit. Hoppas att du hittar fler.

 3. Svara

  Synnöve

  19 maj 2011

  Det är säkert en god svamp. Men jag blir så förvirrad när jag läser svampböcker om murklor. I den ena ska man INTE äta dom, i den andra efter att man förvällt dom mååååånga gånger. Så vad är rätt?
  Hittar en del när vi går upp i skogen sen.

  Härlig badsjö du har hos dig. Förstår det ska bli gott att doppa sig snart.
  Här blir det bad i Glomma när den starka strömmen och mängden vatten minskat. Nu är det farligt att gå i.

  Ska ta en sväng ut för att se efter liljekonvaljer. De doftar så ljuvligt.
  Vi ska nere vid sjön säger dom hihi.

  Nu sitter Hacke och träter på mig. För svålen är slut. Men nu får det vara slut. Fram till hösten. Han hittar nog mat andra platser nu skulle jag tro.

  Ska ta mig en kopp kaffe nu. Sen blir det att ta tag i köksgolvet. Ska hiva ut mattan. Blir en ny där till hösten.

  Ha nu en skön dag där du är. Här njuter jag.
  Kramen till er alla i pörtet.
  Hilsen nabokäringa :mrgreen:

 4. Svara

  Sigge Svamphund

  19 maj 2011

  När jag har simmat i ån och sjön DÅ kan jag börja jobba!
  Förhoppningsvis så ska jag kunna nosa upp lite murklor till dej.
  Finns det några så hittar jag dom utan problem!

 5. Svara

  Nilla

  19 maj 2011

  Men vad roligt att träffa Sigge svamphund…då kan det nog bli ett eller annat i korgen. Han är ju bloggkompis med min systers hund “Snygg-Göte” men Göte är lite dålig på att blogga just nu, eller rättare sagt hans matte. Men hon har ju blivit mormor och har annat för sig 🙂
  Kram på er i pörtet

 6. Svara

  Mia

  19 maj 2011

  Himmel så fint ni bor, kan inte nog många gånger påpeka detta tydligen 😉
  Hoppas du hittar flera murklor, för det är ju såå gott! Vet inte vad jag ska tro om det där med att dom är giftiga, jag har torkat o förvällt och lever då än…
  Kram, kram!!

 7. Svara

  annette

  19 maj 2011

  Ja, Du har hittat två murklor, då tror jag säkert Ni kommer att hitta fler när Murkelhunden kommer, skall bli spännande att få rapport, kul att träffa en bloggkompis!
  Här är det inte något murkelår i år, finns lite men förra året så var det massor och det brukar ju vara lite så med dom svamparna tycker jag!

  Ha det gott i helgen!

  annette

 8. Svara

  Kicki

  19 maj 2011

  Jag får inte plocka murklor längre för Berra. Jag hittade ett par praktexemplar idag, men lämnade dom i skogen. Men du, jag tycker du ska förvälla murklorna direkt utan att torka dom först, dom är ju så jäkla cancogena att man inte bör ha dom “obehandlade” inomhus över huvudtaget.
  Kul att du får träffa Sigge och hans matte. Visst är det trevligt att träffa sina webvänner irl (det vet ju bl.a. du och jag 😛 )
  Sjön ser härlig ut. Jag trodde du var en sån som badade bara isen försvunnit, hihi.
  Kramen

 9. Svara

  Barbro Z

  19 maj 2011

  Så vackert ni bor. Har själv aldrig ens smakat en murkla (fegis) – får nog testa med någon i affären. Men att bege sig ut med en murkelhund – det låter kul. Hoppas ni får en toppendag 😉

 10. Svara

  Doris

  20 maj 2011

  Din sjö ser såå inbjudande ut ! Lite annat än våra +2 grader och snöblandat regn som ska övergå i SNÖ i morgon och igen på måndag, tack o lov för grannen !
  Härligt för dig att få träffa ännu en bloggvän IRL !
  Sköt om dig !
  Kram

 11. Svara

  Ninni

  24 maj 2011

  Underbara bilder!
  Murklor har jag faktiskt plockat för många år sen. Kanske det är dags igen? Men vi har heller inte fått så mycket regn så det är nog inte så lätt att hitta murklor här heller.
  Vi har en sjö här i närheten men att bada där sägs inte vara nån höjdare så jag får väl bege mig till tjärnen vid backen om jag ska bada. Tyvärr så är det alldeles bredvid vägen så jag drar mig för att bada där.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 49
 • 172
 • 1 654 296
 • 5 125
 • 66 098
Sök här