Bloggen

Permakris och annat elände…

Av
den
27 december 2022

Då var det dags för årets nyord såhär precis innan nya året tar vid.
Alltid skoj att läsa och undra vilka av orden som kommer att överleva och vilka som bara är dagsländor.
Att Putinpris kommer att överleva tror jag dessvärre, innebörden är att prisökningar skylls på Putin och hans krigsskrammel, och visst ligger det mycket i det.

Det som kan följa på Putinpris är i värsta fall permakris , dvs att krisen blir ett permanent tillstånd då man inte ser någon ände på eländet…
Ett par märkliga uttryck dyker upp som jag har lite svårt att förstå trots att de inte är svengelska utan svenska, t.ex
brösta som betyder att man tar ansvar för något eller tar på sig en svår uppgift. Den tyckte jag var långsökt, liksom ha dagen vilket lär betyda att ha flyt, det går bra…

I alla fall kan jag skriva under på ordet smygflation som innebär en prisökning som är högre än motiverat av kostnadsökningar. Det ser vi ganska ofta tycker jag. Man tar i och passar på att höja priserna när nu ändå alla andra gör det och när det nu i alla fall är kris…

Ett par sorgliga ord har smugit sig in, dödsdoula som till motsats från en förlossningsdoula som hjälper en kvinna vid förlossningen hjälper någon som befinner sig i livets slutskede.
Likaså är ordet väntesorg både vackert och tragiskt, och betyder att man sörjer redan medan man väntar på att någon nära anhörig ska dö.

Här hittar du hela nyordslistan.

Annars då?
Jo tackar som frågar, vi har haft en riktigt lyckad dag med en långpromenad som kronan på verket.

På morgonpromenaden konstaterade jag att snön som skulle fallit inatt har kommit som regn vilket lagt en hård yta på snön men inte tillräckligt hård för att Daniel skulle kunna gå på skaren.
Men det var så spännande dofter överallt så han blev alldeles till sig och skulle absolut ut i terrängen och lukta

När solen sedan vid tolvsnåret började kika genom molnen och temperaturen var behaglig kände jag för en rejäl promenad, något som inte blivit av på länge.
Tomtenisse har nog förfrusit både skägg och tår

Vi gick den vackra sjösvängen och Daniel hade energi som aldrig förr. Han gick i sträckt koppel hela vägen, knappt jag hann med!

Det var lätt att se att det var otaliga djur som traskat omkring i markerna, nu syns deras spår tydligt överallt.

Prick klockan tre precis som utlovat gick solen och gömde sig bakom horisonten, men nu blir dagarna längre även om det tar tid innan det märks.

Over and out från pörtet!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  27 december 2022

  Läste också, med stort intresse, om nyorden.
  Sex minuter längre har dagen blivit här. Soluppgången sker samma tid dagligen. 15.26 gick solen ner här idag.
  Gott med lite sol och härligt blå himmel!
  Läge för lång promenad. I morgon lär det bli snö…Kram

 2. Svara

  Minton

  27 december 2022

  Dessa nya konstiga ord tycker jag inte om. Daniel är som Minton nu när det finns många dofter. Det ser så fint ut med snön hos dej. Vi har haft regn och + grader så allt är borta.
  Nu skall jag försöka väcka den lille så vi kan gå ut och kissa.
  Kramar från oss

 3. Svara

  Mia

  27 december 2022

  Bara vetskapen att det blir ljusare gör att allt känns lite lättare och det dröjer inte länge förrän vi är i februari när det märks på riktigt 🙂
  Ack alla dessa nyord…..man får väl ta och nöta in ett i taget!
  I kväll såg Mariann faktiskt ett rådjur här ute men på morgnarna är det massor med spår runt husknuten, Artemis brukar ju gilla de där dofterna men nu när hon löper så ska hon kvickt som 17 upp till grannen på morronen! Deras barnbarn Yngve (en snygg drever) är ju där titt som tätt och det doftat förföriskt gott! Nåja, om ett par veckor är det annat ljud i skällan när intresset har svalnat!
  God fortsättning Paula och varm kram till dig!

 4. Svara

  Äventyret framtiden

  27 december 2022

  Jag blir bara trött av alla nyord, trendord. Orkar knappt se dem ens och vill inte ta dem till mig. Lite kärring mot strömmen kan jag gott vara och tänker vara också.
  Daniel får inte ont sina små trampdynor av det märkliga underlaget förstår jag, för annars skulle han säkert inte vara så yster av sig. Ljuvlig vackra foton som vanligt här hos dig Paula. Ha en fin fortsättning!

  Kram från gränden!

 5. Svara

  BP

  27 december 2022

  Härliga bilder, som fortfarande visar ett vinterlandskap hos dig. Här snöade det igår kväll, men plusgrader såg till att det var barmark i morse, och att det regnade. Klagar jag – absolut inte;-)
  Läste hela nyordslistan och måste säga att de flesta orden var riktigt fyndiga. Klimakteriehäxan tog upp “Returmissbrukare” i ett inlägg, väldigt passande enligt det hon skriver. Visste inte ens att returmissbruk fanns – oooops!
  Sedan var det förvånansvärt få svengelska nya ord, vilket jag tycker är bra. Putinpris, permakris och smygflation är klockrena. Brösta däremot trodde jag man gjorde med en fotboll, men okej då;-)

 6. Svara

  Ditte

  27 december 2022

  Intressant med nyorden. Hörde dem på radion i olika etapper idag. Tror att orden håller i sig ett tag men sedan kommer nya och dessa faller i glömska. När Putin faller av “pinn” så är det ju inte så aktuellt längre-
  Läste också hos Klimakteriehäxan om “returmissbrukare” och det tror jag är ett ord som blir kvar-
  Vilken fin runda du och Daniel gjorde. Jättetrevligt att gå med. Nu blev det via bloggen och de fina bilderna men trevligt det också .
  Kram!

 7. Svara

  LillaSyster

  28 december 2022

  Du får sätta snöskor på prinsen så han inte trampar igenom skaren =)

 8. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  28 december 2022

  Godförmiddag. Fina bilder. Lider lite med tomten alltså. Han ser bra förfrusen ut.
  Nyord ja… jo vissa kan ta men inte alla. Men ha dagen använder vi här varje dag faktiskt, så jag vet om jag tycker det är nyord. Vi säger tex att om någon inte gjort bra i från sig så hade hon inte dagen. Eller om man gjort något bra så var det hon som hade dagen. Så i norska används det ofta. Men putinkris har jag inte hört här… här går det i ukrainakris. Ordet doula har jag aldrig hört förut så jag har inte en blekaste aning om vad det är,
  Smygflation har vi inte heller här. Men vi har krympflation. Bara att se på kaffepaketen. Dem har krympt till 450 gram eller 400 gram, men priset har inte krympt. Det menas alltså att dem tar bort innehåll, men sänker inte priset… innehållet krymper… men priset… Inte så mycket nej. Så det är många nyord men inte alla är så bra. Väntesorg tyckte jag om. Ett vackert ord.
  Nu ska vi göra oss klara för en tur till stan. Gubbe ska till doktorn och så ska vi handla lite. Sen åker vi ingen stans förren nästa år.
  Ha en skön onsdag nu. Kram från nabolandet.

 9. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  28 december 2022

  Jag gillar, som du vet, språk och ord och jag har också tagit del av listan. Det är blandad kompott men fler ord med negativ klang än tvärtom. Men jag tycker att både dödsdoula och väntesorg har något fint i sig mitt i det tragiska.
  Jag ler lite åt Daniel som måste ut i den hårda snön för att känna alla dofter 😀 Det kanske är bra för kondisen för jag vet ju hur jobbigt det kan vara att ta sig fram i den sortens underlag…även för oss lite mer långbenta.
  Vackra bilder från ditt Sundborn och nu börjar t o m jag längta lite efter ljuset. Snart kommer det 😀
  Kram

 10. Svara

  Susjos

  29 december 2022

  Oj så mycket snö ni har , är det lika mycket i Falun tro?
  Nyorden ja, får kolla in din länk…har inte hört de ord du radar upp, hajade till vid dödsdoula, vi har ju doulor på mitt jobb, främst kulturdoulor!
  Ha det fint i pörtet!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 227
 • 415
 • 1 623 177
 • 4 629
 • 59 426
Sök här