Matrecept och kökstips

Pörtets svamp- och ogräsplättar

Av
den
14 juni 2007

De här plättarna är matiga och goda!

Receptet ger ca 15 medelstora plättar (crepes-storlek)

Du behöver
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt, grovmalen svartpeppar enl. smak
80 g smör
5-6 dl mjölk
3 ägg
en näve förvälld svamp
ca 1 l färska (tryck ner i ett litersmått) nässlor (2dl förvällda och hackade)
lika mycket ängssyreblad

Skölj och förväll nässlor och ängssyra ca 4 min, låt rinna av och krama ur all vätska. Hacka fint och krama igen ur extra vätska. Hacka svampen o bryn i smör några minuter.
Rör ihop de torra ingredienserna. Smält smöret i en kastrull, ta av plattan. häll i mjölk och ägg. Vispa så äggen blandas väl. Rör ner under omrörning i de torra ingr. Rör ner avsvalnad svamp, nässelhack och ängssyrehack.
Om smeten känns för tjock, spä med mera mjölk.


Stek i smör i plättpanna. Ta inte för mycket smet, utan försök göra så tunna plättar som möjligt.

Plättarna kan serveras på mångahanda sätt,

Här äter vi dem med en tomat- och fetaostsallad och en generös klick med romsås (turkisk youghurt, röd rom på burk och klippt gräslök)

Sambon som inte är så pigg på vegetariska rätter åt med god aptit!
Så, sjas ut i skogen med er, plocka nässlor och ängssyra så länge dom är fina!

Tips!

Har du plats på vinden? Passa på att torka nässlor i buketter, låt dem hänga från taket. När dom torkat repar du dem och lägger i papperspåsar! Vid användningen kan du mala dem fint i en mortel, ha i grytor och gratänger eller strö över frukostfilen! Nyttigt och gott!

TAGS
9 kommentarer
  1. Svara

    EVA

    14 juni 2007

    Vilka fina tips !!!
    Måste ut och kika hur nässelodlingen ser ut nu…kanske dags att plocka !

    KRAM EVA

  2. Svara

    SiU

    14 juni 2007

    Jag brukar hänga buketter med nässlor och torka dom åt hönsen… 😉

  3. Svara

    saija

    14 juni 2007

    Haha, du är ju inte klok du!

  4. Svara

    Eva

    14 juni 2007

    Tänkte kika in och tacka dej för kramen i dagen som jag fick av dej *kraaamen bax*

    Hihi, väldigt så nyttigt recept, och så gott det ser ut! jag tror inte jag gör några såna själv, men hade jag bott i din närhet hade jag bjudit över mej 🙂

    KramKram

  5. Svara

    Anki

    15 juni 2007

    Alltså…aja baja locka med god mat så här mitt i natten ((01.08)). Men gott såg de ut. Jag tänkte bara kika in o lämna en nattlig hälsning från Småland där jag nu befinner mig. De e jag och hundarna för kärleken jobbar hela lång natten. Stackan de har fullt ös nu i helgen…!!!

    Önskar Paula en Trevlig o Goe helg med gubben o hundar o katter o kanske andra…*ler*.

    Kramiz Anki

  6. Svara

    jette

    15 juni 2007

    ”sjas ut skogen med er”.. haha! Ska leta bland klipporna jag!

    Ha en härlig helg!

  7. Svara

    Kersti

    15 juni 2007

    För länge sedan plockade vi och torkade nässlor. Vi missade det där med att mala dem. Brödet som jag blandat ner dem i stacks i munnen. Sedan dess har vi inte plockat några nässlor. Men med denna nya kunskap är det dags för ett nytt försök. /Kersti

  8. Svara

    Kersti

    15 juni 2007

    Hej igen! Nu har jag läst om dig. Oj vilken resa. Och vilket mod att hela tiden resa sig och gå vidare. Kram Kersti

  9. Svara

    lallis

    16 juni 2007

    Åh, Paula…
    Vi har ju hela jäkla trädgården fullsketen med nässlor.
    J har tagit ner en hel del med trimmern, men kan lova dig att det ännu finns en del. Runt jordkällaren och på den är det massor.
    Så jag kanske ska ge mig ut och plocka. Men man ska väl koncentrera sig på spädå plantor, va? Kram Lallis

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 146
  • 214
  • 1 675 217
  • 5 230
  • 67 589
Sök här