Bloggen kultur Livets glädjeämnen!

Riddarspelen på Ekenäs slott

Av
den
22 maj 2024

När Anki nämnde att Riddarspelen skulle gå av stapeln i maj i närheten av henne då blev jag eld och lågor!
Jag är ingen fanatiker men gillar verkligen medeltiden som epok, men har aldrig varit publik på ett riddarspel, det närmaste jag kommit har varit medeltidsmarknad i Smedjebacken, en mycket trevlig men rätt liten tillställning jämförelsevis.
Dessa Riddarspel styrde alltså delvis mitt val av tidpunkt för att hälsa på Anki, som också uttryckt att hon gärna ville uppleva dem igen då det var länge sedan sist.
Jag fotade mängder av kort och kan inte här i bloggen redogöra för mer än en bråkdel, därför har jag valt att göra collage istället.
Ekenäs slott är byggt på slutet av 1500-talet i en borgliknande stil. Den är numera i privat ägo.
Man kunde inte bara gå in i slottet och titta utan det anordnades guidade visningar. Hade gärna gått en sådan, men inte på samma dag som spelen pågick.

Den rätta känslan för medeltidsepoken infann sig omedelbart! Många entusiaster bor i tält på området och går klädda i tidstypiska kläder.


En gänglig lång man mötte oss vid ingången, här fick man verkligen sträcka på halsen för att fånga hans blick och hälsa!
Barnen hade massor av roliga aktiviteter att välja bland, på bild syns en hoppborg av halm.
Fotona på nedre raden, ja dem kanske du kan klura ut själv!


Det var tjyvtjockt med publik runt riddarspelsarenan. Folk satt bänkade redan en timme innan tävlingarna skulle börja men det tyckte vi verkade tråkigt så vi sträckte på halsarna där vi stod när spelen började och flyttade oss under tiden mellan olika publikplatser.
Imponerande skickliga var de ädla riddarna och deras fenomenala och vackra hästar, när maskerna togs av såg vi att en av ryttarna var en ung kvinna.


Området för medeltidsmarknaden var också stort liksom utbud av mat och dryck. På bild syns bland annat hur man tillverkar brända mandlar och Anki hör sig för om hur man tillagade en medeltida maträtt.

Nu var vi rätt möra i värmen och redo att tacka för oss för den här gången.
Men dagen var inte slut ännu, jag hade en kommentar från Lillasyster på min blogg där hon undrade om hon möjligen skulle få besök eftersom hon bor i närheten.
Självklart ville jag hälsa på henne, bloggerskan med alla de vackra blomsterodlingarna!
Det blev ett spontant besök men värdinnan hade minsann goda glassar och kaffe att bjuda oss på! Lillasyster är lite mer anonym i bloggvärlden så några foton bjuder jag inte på utan kan bara berätta att hon är en sprallig och glad tjej med glimten i ögat! Trädgården var som väntat väldigt vacker, att hon har gröna fingrar råder det ingen tvekan om!
Tro nu inte att jag är färdig med mitt besök hos Anki, jag återkommer imorgon med mer vackra vyer och spännande omgivningar i Norrköping.

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  22 maj 2024

  Så kul att ni ville titta in som hastigast. Ser på de fina bilderna att ni hade en intensiv lördag. Galet mycket folk. Ha en bra kväll. Kram

 2. Svara

  Minton

  22 maj 2024

  Vilken upplevelse att se dessa spel. Vackra kläder och tjusiga hästar.
  Kramar från oss

 3. Svara

  byblixtra

  22 maj 2024

  Det syns på bilderna att det var en härlig dag att se på riddarspelen. Kan tro att det var en upplevelse.

 4. Svara

  Anki

  23 maj 2024

  En fin dag där på Ekenäs – varmt och trångt var det, men väldigt trevlig … och vilsamt skönt hos LillaSyster 🙂 Kul att få se dina bilder! Att de var många det vet jag ju 🙂
  Kram

 5. Svara

  Stefan

  23 maj 2024

  Underbart att kunna träffa bloggvänner ansikte mot ansikte.

  Ekenäs slott har jag tyvärr aldrig besökt, men längtar dit. Riddarspelen verkar vara en fantastisk tradition. Som jag skrev på bloggvännen Ankis blogg, så hade vi något liknande i Nyköping under ett antal år. Hertig Karls marknad.
  https://nykping.blogg.se/2013/august/hertig-karls-marknad-2.html
  Tyvärr dog den traditionen ut.

 6. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  23 maj 2024

  Jag hade precis läst Ankis inlägg när jag kom hit och fick ännu ett trevligt inlägg om besöket hos Anki och riddarspelen. Även här låter det som en kul och intressant dag 😀 Vilken tur att du kunde planera in din resa så bra. Härligt väder och mycket att uppleva. Kul att få läsa fortsättningen 😀
  Kram

 7. Svara

  Susjos

  23 maj 2024

  Vilka härliga bilder, inte minst på den “jokern” som jagas där vid slottet, hihi!
  Kram!

 8. Svara

  Ditte

  23 maj 2024

  Jätteroligt att både via dig och Anki få följa med hit till riddarspelen. Jättefina bilder!
  Kram

 9. Svara

  Znogge

  24 maj 2024

  Så spännande med riddarspel och så många fina bilder. Jag tycker också att medeltiden är en intressant epok. Förr hade vi meddeltidsdagar här med marknad och riddarspel men tyvärr dog den traditionen ut vilket var väldigt synd.

  Önskar en fin fredag!

 10. Svara

  Mia

  24 maj 2024

  Vad spännande!! Undrar om min barndomsväns son var där? Han är medeltidsfantast, en duktig smed, syr de egna klädena och har gjort egen brynja! Jag måste nog fråga honom 🙂 Kram på’re

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 93
 • 596
 • 1 636 037
 • 5 093
 • 65 655
Sök här