Lördagstema

Rubrik: Eko och/eller närproducerat

Av
den
23 november 2017

Veckans rubrik: eko och/eller närproducerat

“I min ålder behöver jag alla konserveringsmedel jag kan hitta!”

Skämt åsido..

..i den bästa av världar skulle vi bara äta ekologiskt hållbart och närodlat.
Men så ser inte verkligheten ut.
Jag är numera mycket mån om djurhållningen, och handlar därför gärna köttet från slakteriet i Dala-Järna som numera också har en filial i Vansbro. Några mil att åka, men någon gång per månad är det mödan värt. Då vet jag att köttet kommer från ortens bönder. Dessutom får jag mycket finare styckdetaljer, jag kan t.ex få tag i oxtunga, jag köper gärna kött med ben som ger så god smak i grytor och soppor.
Kycklingen jag handlar ska alltid vara svensk, korvarna ska helst komma från Siljan chark, men vad som är ekologiskt eller inte bryr jag mig inte så mycket om.

Jag äter gärna andra proteinkällor än kött, baljväxter, bönor och numera finns mycket hybrider, pasta gjord på bönor osv. Jag blir väl först att prova mask också antar jag 😀

Vad gäller frukt och grönt är jag inte ett dugg konsekvent, priset och smaken styr mina val.
Jag handlar en hel del frysta grönsaker för att slippa svinn, och ekologiska grönsaker handlar jag bara när de kostar lika som icke ekologiskt eller t.om är billigare.
Lokala närproducerade grönsaker får vi inte tag på då vi helt saknar odlare på nära håll.

Att själv odla mina grönsaker är absolut inget jag någonsin mer tänker ge mig på, mina stackars försök har misslyckats kapitalt och jag saknar helt intresse för odling.

Dock kan jag med gott samvete säga att min klimatpåverkan är betydligt mindre än genomsnittet.

Jag flyger inte och jag har ingen bil vilket minskar avtrycket i miljön, du kan själv kolla hur just du ligger till här

Andra deltagare i temat Veckans rubrik är

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Tove
Ulla
Musikanta
Anki
Matfreaket
olgakatt som gett oss november månads rubriker

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Ninni

  23 november 2017

  Jag försöker i möjligaste mån köpa svenskt av det mesta. Lite svårt med frukt och vissa grönsaker. Bil har vi ju och det är inte bra förstås men det kan inte hjälpas. Vi håller nere värme, vatten och elkonsumtionen förstås. Mest för att det är himla dyrt. Vi sorterar allt vad vi bara kan av våra sopor så där känner jag mig nöjd. Kläder och skor köper vi sällan och det är ju dels för att vi inte har råd och dels för att vi inte är så modemedvetna utan går i de kläder vi har i år efter år.
  Kul att testa hur man står sig klimatmässigt. Om alla levde som jag skulle vi bara ha hälften av de utsläpp som är idag så det var inte så dåligt.
  Kramen.

 2. Svara

  BP

  23 november 2017

  Alltså, ja, vad ska jag säga. Vi köper i stort sett allt vi äter hos den lokala ICA och hos Picard (fransk kedja som endast säljer djupfrysta varor till väldigt fördelaktiga priser), som har världens godaste grönsaksblandningar utan tillsatser.
  Böder – finns de i stor-Stockholm????? Tror inte det. Alltså köps kött på ICA och då väljer jag faktiskt bort svenskt kött, då det smakar precis ingenting jämfört med importer från bland annat Nya Zealand (lamm), kalventrecôte (Holland/Frankrike) och Flanksteak (USA).
  Grönsaker däremot finns som närodlade varianter, även om jag inte kan påstå att gotländska palsternackor är närodlade, men ändå… Så där gäller Picard.

 3. Svara

  Pernilla

  24 november 2017

  Jag diskuterar lite som du. Äter närproducerat när det finns det valet. Men jag fuskar också. De stackars danska grisarnas filéer brukar hamna hos mej ibland. Alltaå, 79,- kg jämfört med Gotlandskt ipp till 279,- är mycket stor skillnad.
  Annars köper jag mestadels svenskt när det finns möjlighet. Men att få tag på svenska grönsaker nu, är inte lätt.
  /P

 4. Svara

  Anki

  24 november 2017

  Vi tycker nog ganska lika här också … försöker verkligen leva så miljövänligt jag kan, men när det gäller kött/ fläsk är det svårt då priset ligger mycket över det jag har råd med, men det lilla jag köper är alltid svenskt i alla fall. Ligger också under genomsnittet i klimatpåverkan … alltid något 🙂
  Härliga bilder du bjuder på!
  Kram

 5. Svara

  Gunnel

  24 november 2017

  Köper alltid svenskt kött. Man kan väl alltid göra mer för miljön, men det viktigaste måste vara att man gör något och tänker efter lite innan man rusar iväg. Att äta mask kommer jag ALDRIG att göra. Jag skulle inte kunna svälja ner det. Gillar din köksbild. Påminner om gamla tider. Trevlig helg

 6. Svara

  "LillaSyster"

  24 november 2017

  Här är det svenskt kött som gäller, även grönsaker, närodlad mjölk och grädde. Och tänk att grädden som är gjord här är faktiskt billigare än Arlas – om det har med transporterna eller om producenterna inte har samma ersättning det vet jag inte. På sommaren har vi ju eget grönt, visst jag fryser in lite bönor – men odlingen här hemma är ju bara i en liten liten skala, mest för att det är kul, jag har inga planer i dagsläget på att bli helt självförsörjande. Kan säga att jag har blivit mer miljömedveten de senaste 10 åren. Men att äta mask – nä vill inte, kan inte ens tänka tanken att försöka. Så du kommer garanterat att bli först ut. Ha det gott! Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 372
 • 559
 • 1 651 804
 • 5 116
 • 65 967
Sök här