Bloggen

Shop til You drop

Av
den
13 november 2019

I måndags, den 11/11 hände något, hela min mailkorg blev översvämmad!
Klädbutiker, prylbutiker, elektronikbutiker, apotek, ja alla hörde av sig på SINGLES DAY!

Jag skulle erhålla de mest fantastiska rabatterna någonsin på allt jag handlade! Varför just jag? Hur kan alla veta att jag är singel?

Va? säger en yrvaken finnkäring som aldrig ens hört talas om fenomenet!
Alltså googlar jag: Singles day började firas av kinesiska studenter på 90-talet som något slags motpol till Valentines day…
Nu är Singels day den största shoppingdagen i världen!

Fast i Sverige är vi fortfarande tveksamma, här är Black Friday fortfarande störst

Den kinesiska Alibaba-sajten sålde för 223 miljarder kronor, en uppgång med 25% från ifjol…

Idag kollar jag på Korrespondenterna på SVT, ämnet är Shop til You drop..
Ge det en halvtimme på play om du inte såg programmet
Vi lär känna en av Kinas största influencers som har 5 miljoner följare. Hon är ung, verbal, intelligent, tjänar pengar som gräs, och har inget själsliv. Hon känner ingenting för nånting!
Vi träffar motpolen, killen som blev ofantligt rik på sitt jobb, men som sov max 4 timmar per natt och som inte hade något liv. Som sadlade om, gjorde sig av med alla prylar och nu reser jorden runt utan ägodelar. Och vi träffar paret i London som satsar på minimalism….

Ytterligheterna fängslar mig, oavsett vad det gäller!
Men jag avskyr köphysterin som råder och vad det gör med vår planet…

I Finland har ett varuhus infört ett kundbonussystem där man erhåller en shoppingväska enligt följande kriterier:
Svart kasse får den som handlat för över 3.000 euro de senaste fem åren
Grön kasse får den som handlat för mer än 6000 euro, blå kasse får den som handlat för mer än 10.000 och slutligen jihoooo, lila kasse kan den få bära runt på som handlat för mer än 25.000 euro de senaste fem åren!

Gissa om det ligger prestige i vilken färg du har på din väska…

Överkonsumtionen som råder får faktiskt mig att må illa, jag dömer ingen, alla gör som man vill och har råd eller lust med, men ärligt talat, har vi inget viktigare att syssla med?

Ja, modeprylar har funnits i evinnerliga tider, och de får mig faktiskt mest att dra på munnen…
Kan hela det här inlägget ha att göra med att jag igår fyllde pensionsålder?

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Ama de casa

  13 november 2019

  Åh! Stort GRATTIS till dig finaste Paula! Hoppas du firade rejält och att du fortsätter med det ett tag till 🙂

  Personligen gillar jag inte att shoppa. Kläder, skor, väskor och sånt är bara sååå trist! Däremot gillar jag att shoppa mat och pryttlar. Och resor 🙂

 2. Svara

  Mia

  13 november 2019

  Nej, shopping är inget för mig, jag handlar bara om jag behöver nåt. Tyvärr så håller min “garderob” på att vara helt utsliten men jag köper en sak i taget så blir det väl utbytt vartefter 🙂 å aldrig i helsicke skulle jag handla för att få en väska!!! Sen kan jag tycka att det är lite roligt att få vänta tills man har råd, det får ta den tid det tar 🙂
  Kram på dig och grattis igen, hipp hipp hurraaaa!

 3. Svara

  Saija

  13 november 2019

  Haha och jag som precis sa att jag vill göra fransar ?

 4. Svara

  Anki

  13 november 2019

  Läskigt tycker jag! Både med hur vi är kollade … och med denna köphysteri som tycks råda!
  Ha det gott!
  Kram

 5. Svara

  ibod11 - Ingrid

  13 november 2019

  Ett jättegrattis till dig på din pensionsdag.
  Ytterligheter är spännande, det håller jag med om. Men just köphysterin blir jag beklämd av. Alla handlar vi något onödigt ibland men för en del går det till stor överdrift. Men lite hopp finns det. Second hand försäljningen ökar och vi lämnar in massor av våra gamla, men fräscha, kläder och saker till återförsäljning. Det har nästan blivit mode att göra så och det är glädjande 😀
  Kram

 6. Svara

  Minton

  13 november 2019

  Handlar när jag måste och det är inte ofta. Som pensionär har jag inte något större behov att förnya garderoben.
  Grattis på pensionärs dagen Minton skickar puss.
  Det känns lite otäckt hur mycket uppgifter det finns om oss.
  Kram

 7. Svara

  BP

  13 november 2019

  Stort, stort GRATTIS till födelsedagen i efterskott! Nu är du panschis på riktigt, svart på vitt liksom;-)
  Singles day har jag aldrig hört talas om. Tänk vad jag missade – NOT!!! Black Friday “firas” ju här, men inte lika hysteriskt som i USA – tack och lov!
  Jag gillar att fönstershoppa och shoppa på riktigt. Men jag låter mig ytterst sällan luras av extrapriser eller dessa ständiga reor. Ser jag nåt som jag gillar så slår jag till. Har dock märkt att jag köper kläder mera sällan nu som pensionär. Synd egentligen…

 8. Svara

  Ditte

  13 november 2019

  Stort GRATTIS! Men lite i efterskott blev det. Såg programmet men hade aldrig hört talas om “Singles Day”. Men jag såg programmet Korrespondenterna på tv. Verkligt tänkvärt. Men varför måste Sverige ta efter påfundet om Black Friday”? Begriper det inte. Jag handlar aldrig bara för att eller för att det är rea eller andra extrapriser. Och om det är något jag tänkt mig handlar jag det jag tänkt. Jag har nog köpt en hel del kvalitetsvaror under årens lopp och de sliter man inte ut. De består och är tidlösa. Att handla bara för att är inte min stil.
  Kram

 9. Svara

  "LillaSyster"

  14 november 2019

  Jag håller med dig!

 10. Svara

  Carina Larsson

  15 november 2019

  Förlåt för att jag missade din födelsedag. 🙁 Jag vet inte var tiden tar vägen, hinner ingenting och ändå känns det som att jag har fullt upp.
  Åh, alla dessa dagar då man ska handla “billigare” eller fira nån speciell dag om det nu är kanelbullar eller kladdkaka. Nä, jag undviker allt sånt för det är då billigast.
  Nu är det sängdags.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 166
 • 189
 • 1 655 000
 • 5 128
 • 66 118
Sök här