Bloggen

Skidor på längden och tvären

Av
den
20 januari 2007

Idag läser jag att Säfsen öppnat ytterligare en nedfart och en lift.
Dessutom finns nu 20 km preparerade skidspår, äntligen!
Tyvärr kan jag inte längre åka skidor pga min stela och onda vrist som innehåller två metallskenor med totalt 18 skruvar!
Fast jag har planer på att ändå försöka ta mig ut till närmaste myr när marssolen skiner som varmast! Med bil kan jag komma så nära som ett par hundra meter ifrån, och dom metrarna tänker jag hasa mig fram för att som belöning kunna sätta mig på en sten, öppna min ryggsäck och äta picknick i solen!
Vi har inte längre kvar våra skidor heller, men jag har hittat två par uråldriga skidor i uthuset där vi bor, och dom kanske duger?

Såhär beskriver Ole Worm fenomenet skidor år 1655:
” De skidor jag äger äro sex fot långa (ca 180 cm), tillverkade av ekträ, tre tum (7,5cm) breda, men något smalare i mitten, där det befinner sig band av vidjor, i vilka man sticker fötterna.
I främre delen äro de uppåtböjda såsom en fartygsstäv och övergå i spets; där prydas de även av en liten träbila, placerad på tvären, så att de lättare kan klyva snön; bakre delen äro de bredare, icke böjda, utan raka. Där de vidröra marken eller snön äro de tlattast och överdragna med renskinn, som en gång varit ludet; på övre sidan ha den en ås längs mitten och äro prydda med linjer utefter sidorna.”

Även Olaus Magnus har berättat, om samerna:
” huruledes de med begagnande af krökta, breda och glatta träspjälor bundna vid fötterna gifva sig i nappatag med vilda djur, som de jaga med båge och pilar genom dalar och på snöhöljda fjäll och bergskrön, där de ila fram i den mest halsbrytande fart.”‘

Vilka bildlika beskrivningar, eller hur?


Skidproblemet är alltså löst, bara klänningen fattas…

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Monica

  20 januari 2007

  jajemen Paula, nu har vi vitt även i Karlstad. I e.middag började det blåsa och snöa – riktigt oväder!!!

  Jo, visst är det dyrt att leva i Oslo så lönerna måste vara högre än vi är vana vid. Men lever man singelsolo och är 20 år så har man inte så stora utgifter. Hoppas verkligen hon tar tillfället och sparar en slant….lätt annars att sätta sprätt på allt.

  Ha en go lördag
  Kram

 2. Svara

  Darkangel

  21 januari 2007

  Bara det blir sol ska jag packa ryggsäcken oct ta hunden med mig. Sen ska vi hitta en skön plats att sitta på. Det gillar jag även om det är vinter.
  Skidåkning? Eh… Jag struntar nog i det. 🙂

  kram
  D

 3. Svara

  Anki

  21 januari 2007

  Undrar just hur länge sedan det är som jag stod på ett par skidor. Det var inte igår, de ska jag lova.
  Oh de blev inget nu heller för snön som föll här igår och la sig så vackert (några cm) försvann när blåsten och regnet kom inatt. Men tack o lov fick vi behålla elen.

  Nu ska jag fixa mat till alla mina ungar, de äter ju alltid hos mig på söndag.

  Ha´t gott, Kram Anki

 4. Svara

  Nilla

  21 januari 2007

  Underbara vinterbilder på hundarna och utsikten i fredagens blogg. Nu har jag också vinter. Det har nog kommit 3-4 dc snö i natt och under förmiddagen. Nu har det tack och lov slutat. Jag åkte mycket skidor förr, mest längd, men har även provat på slalom. Men det är samma med mej, det funkar inte längre. Nu får man göra sina utflykter till fots.
  Kram

 5. Svara

  Pialill

  21 januari 2007

  Ja, nu är det skidväder. Har du nån klänning som passar?
  Mycket snö här, och det är lite mysigt ändå. Jobbigt att skotta, men vi har hjälpts åt. Nu känns det som vinter iallafall.
  Hoppas du har en skön söndagkväll.
  Kram..

 6. Svara

  Sylvia

  21 januari 2007

  Nu har vi nog snö överallt tror jag. t o m här i Stockholm är det bedövande vackert med snön som ligger tung på träden och marke.
  Hur har det gått med lånehundarna?

 7. Svara

  kristiina

  21 januari 2007

  Vad synd att du inte kan åka skidor längre =( men med den naturen ni har omkring er är det inte fy skam med promenader heller.Jag undrar om det är is på sjön ? Hoppas att du får en trevlig vecka och att snön ligger kvar ….

 8. Svara

  Pia

  21 januari 2007

  Nä du skidor har aldrig varit något för mej.. men det är väl inte så konstigt, vi har ju knappast aldrig någon snö här i syd.
  Härliga bilder på skidåkarna 🙂
  Kram o natti

 9. Svara

  Doris

  22 januari 2007

  Jag unnar dig såå din snö, värst att du inte kan få min också ;0) …
  Är snart färdig med sista nattskiftet, höll på halva natten att svara frågor i en utmaning ( datorn var ovanligt seg ), om du är sugen utmanas du härmed !!
  Sköt om dig!
  Kramar, Doris

 10. Svara

  Gunvor

  22 januari 2007

  Oh va härligt ni bor. Vilken utsikt! Och visst är det härligt att snön äntligen har kommit på riktigt. O va hundarna ser ut att njuta också.Om jag hade nåt skidspår i närheten så skulle jag prova på en tur. Det är inge kul att åka bil till nåt spår, man är ju lite bekväm av sej.
  Ha en underbar vecka!!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 443
 • 770
 • 1 611 111
 • 5 044
 • 65 075
Sök här