skyltsöndag

Skyltsöndag 154

Av
den
22 april 2018

Veckans skyltar är hämtade från Wasa knäckebrödsmuseum i Filipstad som vi besökte i samband med turen till Lars Lerins Sandgrund.
Här har man bakat knäckebröd sedan 1931 och trots att företaget nu ägs av italienska Barilla så är produktionen av knäcke i full gång och man har nyligen investerat i en ny bakugn som mäter 300 meter…

Jag äter knäckebröd varje dag, provar en del nyheter som kommer stup i kvarten men brukar snart återgå till gamla hederliga rågknäcket.
Vilket är ditt favoritknäcke?

BP förvaltar skylt-temat och du hittar flera skyltare här

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  BrittMarie

  22 april 2018

  Ha, ha nu blev jag övertygad. Jag ska ta mig en Wasa Rågi till kvällsmat idag. När jag trycker på magen känns det ju faktiskt precis som när man trycker på en sirapslimpa 🙂
  Kram

 2. Svara

  Mia

  22 april 2018

  Men du vilka härliga bilder!!!! Jag älskar knäckebröd (i många former) brukar säga att om jag har knäckebröd och filmjölk hemma, så lever jag länge 😉 Favoriten bland alla, varierar ständigt….
  Kram på’re

 3. Svara

  ibod11 - Ingrid

  22 april 2018

  Kul med gamla skyltar och de är fortfarande bra reklam för något väldigt gott 🙂 Jag är periodare när det gäller knäckebröd och jag gillar att prova olika sorter med olika pålägg. Rågi fanns alltid i mitt föräldrahem och senare även Ryvita och Wasa frukost. Men det tog lång tid innan jag förstod att det hette “frukost”. Min morbror fick ett paket med det brödet som pris i en skidtävling och jag sa då att det var prisbröd (jag var ganska liten). Det namnet har hängt med och i hela släkten heter det fortfarande prisbröd och det finns med eller utan prisar (valmofrön).
  Kram

 4. Svara

  Karin Eklund

  22 april 2018

  Så roligt med de här skyltarna som anspelar på tiden som en gång var men som ändå är aktuell idag. Knäckebröd är också min meldodi, jag ännu lite värre än så. Varrasleipå är det bästa. Du låter som en häst brukar Uffe säga åt mig 😉

 5. Svara

  Karin Eklund

  22 april 2018

  Milda limpa hur jag skrev. Men du förstår säkert att det ska stå melodi och ja, ännu värre än så. Varrasleipä …Jag behöver skaffa mig en korrekturläsare.

 6. Svara

  Turkulainen

  22 april 2018

  Tack för roliga bilder. Mitt favoritknäcke är surskorpa, eller finncrisp som ni visst säger där.

  Läste ditt tidigare inlägg under temat “mugg”, där du undrade varför vi i Finland säger “gå på tuppen”. Det är inte helt utrett av språkforskarna, men självaste sagofarbrorn Zacharias Topelius kan vara inblandad. Han kallades “Tuppen” och i början av 1850-talet blev han politiskt obekväm, då han var lojal mot den reaktionäre tsaren Nikolaj I. Så långt är allt verifierat. Ogillandet gick därhän att någon flyttade hans porträtt till avträdet, och därmed skulle begreppet ha “tuppen” ha uppstått: man började alltså “besöka Tuppen” eller “gå till Tuppen”.
  Det här var ett kort sammandrag av en artikel som finns i Språkbruk 1/1994, titta här för att läsa hela historien:
  https://www.sprakbruk.fi/documents/35539/85643/sprakbruk_1994.1_artikel_4.pdf/a5cad2aa-dea3-7d59-9db5-81e31480ff65
  Så här roligt kan det vara med språkhistoria!

  Ha så trevligt.

 7. Svara

  Gärdsmygen

  22 april 2018

  Blev väldigt förtjust i vespan! Knäckebröd är jag inte så bra på, går lite i perioder men Leksands brungräddade är gott!

 8. Svara

  Synnøve Kjerstad

  22 april 2018

  Rågknäckebrödet är nog min favorit med. Älskar dessa vackra skyltar 😀

 9. Svara

  BP

  22 april 2018

  Vilket skyltinlägg!!! Du blir bara bättre och bättre:-) Åsså lärde jag mig nå’t nytt också – att Barilla köpt WASA. Det visste jag inte och överraskar faktisk, rejält till och med. Pasta och knäckebröd, vilken kombo!!! Skotrarna var helt i min smak, liksom resterande, kultiga skyltar. Nostalgi helt enkelt.
  En helt suverän Skyltsöndag här hos dig. Tusen tack för den och länken:-)

  PS. Äter sällan knäckebröd, men när jag gör det är det ofta Husmans som gäller och pålägget är alltid Arboga leverpastej med saltgurka. DS.

 10. Svara

  Ninni

  22 april 2018

  Fina skyltar!
  Förutom julknäcket så äter jag helst Leksands brungräddade (gul trekantig förpackning).
  Jag hade ingen aning om att Barilla köpt upp Wasa!?
  Kramen.

 11. Svara

  Hanneles bokparadis

  23 april 2018

  knäckebrödsmuseum…. har jag aldrig besökt.

 12. Svara

  Anki

  23 april 2018

  En härlig skyltsamling!
  Där var vi för ett par år sedan – riktigt trevligt museum … och jag hade med skyltar till Skyltsöndag därifrån då minns jag 🙂
  Här äts det mycket knäcke – och favoriten är Leksands mörkgräddade runda kakor!
  Vi var vid Lesjöfors museum samma dag – också värt ett besök om du inte varit där!
  Kram

 13. Svara

  Eva-Lena

  23 april 2018

  Coola bilder! Trist däremot att utländska företag går in och köper upp klassiska svenska företag, men hellre det än nedläggning!

  Jag tycker INTE om “sågat” knäckebröd, det påminner om skolmatsal, en plats jag ogillade.
  Jag äter sedan några år Pyramidbageriets spelt/dinkelbröd, innan hade vi Vikabröd i brödlådan.
  I barndomen åt vi Ärilbröd som mycket riktigt gräddades i en äril i Östervåla i närheten av min pappas barndomshem. Mina föräldrar köpte en kartong åt gången, de åt väldigt ofta “lingon och mjölk med bryta”.

 14. Svara

  Skyttlat

  23 april 2018

  Så roligt att se gamla skyltar!
  Har dragit ner på konsumtionen av mjukt bröd, eftersom jag äter fil med granola till frukost numera. Har nästan blivit av med sur mage sen jag bytte te och rostat bröd mot a-fil och flingorna. Skönt!
  Däremot äter jag ICA:s Knäckebröd ibland. Fast jag kallar det Hårdbröd! Väldiga diskussioner med barnbarnen om det. HiHi!
  Ha det gott och kram! Hoppas det går bra med flytten?

 15. Svara

  dogladyn

  23 april 2018

  Falu rågrut! Mmmmm
  /P

 16. Svara

  Ditte

  23 april 2018

  Vad roligt att få komma med hit! Här på museet har jag inte varit. Många fina skyltar och ett stycke historia är det också. Jättefina bilder!
  MIn knäckefavorit är nog Falu rågrut. Men annars är Vikarbyns runda kakor en favorit. Även Leksands kakor tycker jag om.
  Jag visste inte att Barilla köpt upp Wsa knäcke. Men nu vet jag. Kommer jag till trakterna så får det bli ett besök här.

 17. Svara

  Bengt Wahlström

  8 februari 2020

  Eva-Lena
  Jag är uppvuxen i Heby och vi åt alltid Ärilbrödet från Östervåla.
  Vi flyttade till Djupekås Sölvesborg i Blekinge men hade föräldrarna kvar i Uppsala och varje gång vi hälsade på stannade vi iEnköping och handlade en kartong. Sen brann bageriet ner och jag har fortfarande hallucinationer. Har en gång fått receptet av ägaren men det krävdes en speciell ugn.
  Hittade en sådan 6 km i Mjällby och tänkte starta bageri där men tyvärr var den förbjuden då den kunde explodera
  Innan ringde jag Coop och Ica för att höra om intresset. ”Vi köper allt du kan få fram”
  Hade ugnen varit ok hade det funnits riktigt Ärilbröd likt Ö-håla
  Bengt Wahlström
  Bengt.wahlstrom@abalf.se

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 200
 • 364
 • 1 627 637
 • 5 072
 • 65 414
Sök här