Läst Matrecept och kökstips

Slow-food, Jamies femtimmarslamm

Av
den
14 maj 2010

Detta var så gott att jag måste dela med mig av receptet som kommer från Tasteline men som jag förstås reviderat efter eget huvud…

Du behöver
1 benfri lammstek, ca 1kg
olivolja, salt, peppar
1 pkt strimlat bacon
2-3 vårlökar eller rödlökar
potatis, halverad, morötter och palsternacka i tjocka skivor eller andra rotsaker du gillar
torkad örtkrydda
några vitlöksklyftor
ca 8-10 dl vätska bestående av hälften vitt vin och hälften vatten

Värm ugnen till 170 grader. Bryn steken runt om i olja, salta och peppra. Tillsätt bacon och vitlök, stek tills det fått färg. Flytta över i en ugnsform med kanter. Ha i rotsakerna, häll på vätskan så rotsakerna blir täckta. Strö örtkrydda över steken och grönsakerna, täck med folie och stek i 4-5 timmar!
Under tiden kan du göra vad du vill, maten sköter sig själv, passa på att ta en promenad eller läs en bra bok!

Vi var så hungriga så vi testade efter 4½ timme och då var allt perfekt stekt

En mörare stek har jag aldrig ätit, men tro inte att du kan skiva den, för den faller sönder bara du petar på den med en gaffel! Skyn kan du smaksätta med lite kalvfond och reda av med lite maizenamjöl om du vill ha en tjockare sås.
Gudagott!

Jag har läst..

Potatis Fest&fakta – störst, bäst, godast av Dan Berntsson, Lars Petterson, Jan Dahlqvist och Puck Petterson

Potatis är roten till allt gott!
Boken rymmer ”allt” om potatis, allt du behöver veta och lite till
Läs om potatisens spännande bakgrund, om utvecklingen från fattigmansföda till läcker primör, om forskning, förädling, förbättring.
Odla själv och gör njut, inget är godare än den egna nypotatisen.
Svenska kocklandslagets ledare Gert Klötzke lär oss att koka, mosa, pressa, baka, steka, fritera – kort och gott: att hantera potatis.
Boken innehåller fler än 70 recept av den svenska kockeliten.

Den stackars potatisknölen är hårt mobbad i dessa dagar av kolhydratsnål diet….
Jag kan erkänna att jag inte vill leva utan potatis, den är en grundsten i kosten i alla fall för femtiotalist-generationen eller äldre…
Nu lärde jag mig i ärlighetens namn inte särskilt mycket nytt om den goda knölen, och recepten var i många fall onödigt avancerade, men pasta-generationen (min dotter & co) skulle säkert snappa upp ett och annat.
Jag tycker detta är en bra presentbok med väldigt vackra bilder och roligt kuriosa, hade vi fortfarande varit rädda för fett i kosten skulle potatisen röna en större uppskattning, den innehåller nämligen 0,1% fett!
Fast den procentsatsen gäller ju inte pommes frites…
Mitt betyg ***

TAGS
11 kommentarer
  1. Svara

    hönsakadorran

    14 maj 2010

    Jag håller fullkomligt med dig att potatis kan man inte leva. Frågar jag maken någon gång vad vi ska ha till middag, så får jag till svar: ”Vi kan väl ha potatis och någonting till”. Så du kan förstå att han också gillar den knölen.
    Ha en bra helg, Kram till vi hörs igen.

  2. Svara

    Marketta

    14 maj 2010

    Potatisen är inte min favorit, smakar ju inget om den. Brukar hälla på pommeskrydda för att få smak på eländet :mrgreen: .

    Här blommar kabblekan men inte är det varmt inte. Hoppas det här inte är försmak av sommaren 🙁 .

    Kramizzar
    Marketta

  3. Svara

    Synne

    14 maj 2010

    Potiser måste man ha, varje dag helst. För det är gott och enkelt.

    Steken såg god ut, men jag vill INTE ha lamm. Går det lika bra med annat kött?
    Älg kanske….

    Har varit inne och besökt Saija. Lider med Benjamin. Stackars liten.
    Inget vidare det där….

    Men nu ska nabokäringa krypa upp för trappen. Loppekassa väntar…
    Godnatt och kramen till er alla i pörtet.
    :mrgreen:

  4. Svara

    Doris/doje

    15 maj 2010

    Får erkänna att det svåraste med min diet är att inte få äta potatis och pasta, älskar bägge delar men eftersom jag lyckas gå ned i vikt får jag hålla mig till ris som jag tycker smakar ingenting …
    Ungsbakade rotgrönsaker däremot är tillåtet och det smakar mums 😉 .
    Önskar dig en skön helg !
    Sköt om dig !
    Kramar, Doris

  5. Svara

    Punatukka

    16 maj 2010

    Larissas vackra anlete glömmer man aldrig och jag förstår dig helt o fullt! Att ulltussarna fått nya hem är förstås som det ska vara men guuuu vad det samtidigt måste vara svårt att lämna dem,brrr! Potatisboken skulle jag kanske behöva nu när jag startat storodling ( en st.) på balkongen,tssss! Lammsteken får ögonen att rulla i huvet,hahaha….blir nästan föööör mycket så här tidigt på dagen,tsss! Jag har ett recept liknande ditt och kan bara instämma….g-u-d-a-g-o-t-t,aaaaah! Kramar om och önskar er alla en skööön söndag! Puss på en viss liten nos *blink*

  6. Svara

    Synne

    16 maj 2010

    Laddar och laddar…
    Sitter väl mest och ser på regnet som öser ner….
    Det smattrar på taket som om det skulle stå ett gäng med kalasnikover ute på åkern.
    Ingen ryssvärme här ska jag säga.
    Men kommer den ska jag ta emot den med glädje.

    Så nu är den förlorade dotten, Blinka, hemma igen. Kan tro det är skönt. Tycker hon det med?
    Tänk att det är så länge sen hon var hemma. Vad sa Loppan när Blinka kom hem?

    Fika på trappen blir det inte. Sitter inne och ser på regnet som öser ner…
    Hoppas på sol i morgon. Nej hoppas inte. Det SKA bli sol i morgon.
    Kramen på er.

  7. Svara

    Doris/doje

    16 maj 2010

    Hej Paula, tittar in för att svara på dina frågor hos mig ; Ja, Oskari är från Finland och han kan tyvärr inte så mycken svenska, mindre än jag trodde ;o).
    Jag bakar mitt eget bröd som jag äter till lunch, det är glutenfritt, mycket gott 😉 .
    Läste i en kommentar att Blinka kommit hem igen, går det bra ?
    Sköt om dig !
    Kramar, Doris

  8. Svara

    Ingegerd

    16 maj 2010

    Jag som trodde jag var mätt, nu rinner snålsaften i mungiporna! Det ser ju så läckert ut, precis min typ av mat och matlagning! Nu ser jag i kommentaren ovan att Blinka kommit hem, det känns väl härligt!

  9. Svara

    elisabeth

    16 maj 2010

    blir så glad varje gång du visar hur man gör ett smarrigt recept. du har en hel receptboks-samling här nu på bloggen, alla ser lika goda ut på sitt sätt, Det här ska definitivt bli ett bjudningsrecept när jag har nån bjudning. Och snart snart kommer blinka 🙂 tiden går så fort så man förstår ingenting tycker jag, den senaste veckan väldigt fort och varmt har vi, så man nästan klagar, för varm blir man och springa och byta kläder…..
    kram elisabeth

  10. Svara

    elisabeth

    16 maj 2010

    nu först lite jag ovan kommentaren, är hon hemma Blinka-tösen…. ha ha … vilket kärt mottagande hon måste känt, jag också nyfiken på hur loppan tog det och hur Blinka agerade när hon kom till dig igen, tycker psykologi djur och människor emellan är intressant 🙂

  11. Svara

    Bia

    20 maj 2010

    Hej Paula! Så gott det ser ut med lammet och alla tillbehör. Jag gör lammfiol på ungefär samma sätt, lång tid, låg värme. Fast jag stoppar in den i stekpåse.
    Tillsammans med diverse gottigt. Potatis ja, jag lyckades leva utan den i nästan tre år men sedan jag började jobba har jag fuskat med maten så pass att jag gått upp 8 av de 12 kg jag gick ner… Knölen är ju både god, nyttig, lättlagad och billig. Så…

    Härligt att du fått hem Blinka igen!
    Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 137
  • 144
  • 1 676 891
  • 5 240
  • 67 746
Sök här