Söndags-smakbit # 12

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser Odins Eld av Elvira Birgitta Holm, en historisk roman om vad som kan ha hänt år 483 då Sandby borg på södra Öland invaderas av krigare och flera hundra oskyldiga får sätta livet till. Författaren har gjort noggrann research och besökt utgrävningarna på Sandby borg Om du följer länken kan du läsa mer om platsen, klickar du på titeln kommer du till förlaget.

Smakbit sid 22

“Om inte offren utförs vid de rätta tiderna och på+ det rätta sättet kommer allt i oordning. Då vredgas gudarna, då väcks mörker och våld, ofärd kommer över människorna och solen försvinner. En varg jagar solen både dag och natt. Hästar drar solen över himlen på dagen och under jorden om natten, men vargen är hela tiden solen i hasorna. Bara människornas rätta handlingar hindrar vargen från att sluka solen.”

sid. 193

“Den segrande grå hästen är slaktad, klubbad med stenklubba och stucken med svärd.
Marken och gudarna i sjön har druckit hans blod, nu flås skinnet av med huvud och hovar hängande fast i skinnet. Kroppen styckas av män med yxor och kvinnor med vassa knivar. Eldar brinner vid sjön, kokstenarna hettas upp, nu väntar offermåltiden. “

0

13 Comments:

 1. Jag blir nog alltid nyfiken när en titel innehåller någon asagud ?

 2. Har inte läst Elvira Birgitta Holm sedan jag var liten och hon skrev med Hans Eric Hellberg. Har funderat på om jag inte borde testa något igen.

 3. En bok i min smak. Den beställer jag bums. Tack för tips.

 4. Åh, spännande, fast rätt ruskig också, verkar det som. Intressant hur en liten detalj kan göra en scen så levande, som de där hästhovarna …

 5. Oj då, den verkar intressant och Öland med.

 6. Spännande smakbitar. Historiska romaner kan vara intressanta.

 7. Låter som en bok för mig. Ska kolla upp.

 8. Jag är dålig på historiska romaner. Undantaget när det är en miljö jag känner igen. Öland känner jag till ruskigt lite om.

 9. verkar intressant, tack för smakbiten.

 10. Vilken vacker header! Härlig vårkänsla. Jag läser gärna historiska böcker så den här skulle jag nog gilla. Finns nu på läslistan. Men den är lång.
  Stort tack för smakprovet.
  Kram

 11. Man blir med en gang dratt inn i handlingen – og får lyst til å lese mer. Fristende!

 12. har läst annat av författaren som jag tyckt om. läser gärna historiskt då och då. tack för smakebiten!

 13. Så spännande det låter. Jag gillar historiska romaner. Tack för smakbiten!

Kommentera