Söndags-smakbit # 16

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser nu bland annat Folkets skönhet av Merete Pryds Helle.

Boken är en släktkrönika baserad på författarens egen familjehistoria och tar sin början på 1930-talet på en fattig gård på den danska landsbygden.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit sid.98

“Decembernatten andades tomhet ner över dem, ner över de dragiga, vita daglönarhusen och bondgårdarna med halmtak, ner över kuttrarna som låg uppdragna på stranden, ner över liken av två kanadensiska piloter som låg och skvalpade i strandkanten. Natten föll in i Marie, men tanken på Otto lyste upp inom henne så att hon kände sig som en lykta som sprang före hästen. ”

Sid. 118

“Marie märkte själv att hennes bröst efterhand var för stora för klänningarna, och varje morgon bad hon Valdemar lägga armarna om hennes midja för att försäkra sig om att hon fortfarande hade getingmidja, även om höfterna hade börjat svälla ut. Men det skulle de väl, så att getingdetaljen syntes tydligare, enades hon och Birte om. Även om Birte var så fyrkantig att ingen man någonsin skulle kunna få sina fingrar att mötas om hennes midja.”

1

20 Comments:

 1. En helt okänd bok för mig. Precis som vanligt alltså ?

 2. Den lät intressant. Undrar om den finns som ljudbok, skulle gärna “läsa” den.
  Kram

 3. Tack för smakbiten. Att ha en sådan midja så fingrarna kan mötas tycker jag lät extremt…

 4. Inte ens i barndomen kunde nog fingrar mötas runt min midja…tror inte jag haft nån nånsin ;) En intressant smakbit, kram på’re Paula <3

 5. Jeg liker slektskrønikere. Hvertfall noen av dem :-) Jeg har funnet noen hvor jeg virkelig føler jeg leser noe som betyr noe.
  Ha en riktig fin søndag!

 6. Ukjent bok for meg, takk for smakebiten. :)

 7. Jag tycker jag känner igen författarens namn, men inte boken. Annars gillar jag släktkrönikor…

 8. Har sett boken på jobbet men inte läst. Tack för smakbitarna!

 9. jag gillade Folkets skönhet. släktkrönikor är ofta intressanta. tack för smakebit och påminnelse!

 10. Den boken verkade intressant. Tack för smakbiten.

 11. lite nyfiken på denna, tack för smakbiten.

 12. Marie Eggimann

  Tack för smakbiten, snyggt namn.

 13. Tack för smakbiten av en okänd bok för mig. Tror jag känner igen författarnamnet.

 14. Okänd bok för mig. Den låter läsvärd. Tack för smakbiten.

 15. Läste i somras och lärde mig varför sjömän hade guldörhänge. Kul med släktkrönikor från grannlandet. Tack för smakbit!

 16. Intressant bok och tack för tipset.
  Kramar från oss

 17. Tack för smakbiten! Intressant att läsa något som utspelar sig på 30-talet, om inte annat ur ett nutida perspektiv. Tänker t.ex. på sådana nödhjälpsarbeten som skapades då, undrar hur det kommer att bli framöver… mycket undran.

 18. Tack för den här presentationen och smakprovet. Varken boken eller författaren kände jag till. Har antecknat på min läslista.
  Kram

 19. Tack för smakbiten, inte någon bok jag kände till.

 20. “Natten föll in i Marie, men tanken på Otto lyste upp inom henne så att hon kände sig som en lykta som sprang före hästen.” tycker jag var en vacker mening.

Kommentera