Söndags-smakbit # 17

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Jag läser nu Przewalskis häst, tredje delen i Maja Lundes planerade romankvartett om de skrämmande klimatförändringar jorden just nu genomgår.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken och författaren.

Smakbit sid. 120

“Ett murmeldjur sprätter över vägen. Ljus päls, svart nos och svarta ögon, långa morrhår. Ett annat följer efter strax bakom. De är bara ungar. Leker. Rusar ner i ett hål i marken och fösvinner. Som tur är finns det gott om den här, man kan knappt gå en meter utan att träffa på dem. De är söta på det där sättet som får många, särskilt kvinnor och barn, att oja sig. Kvicka, roliga. De står ofta uppresta och spejar. Ser ut som allvarliga raggiga små gubbar. Men det är inte i första hand för att de är söta jag tycker om dem. Det är för att de blir mat åt vargarna. Så länge vargarna är mätta får mina föl vara ifred. “

s.157

Jag var så trött på mat, på vårt beroende av mat. Så trött på att tänka på mat, på mat här och nu, från när jag vaknar på morgonen, har vi frukost så det räcker i dag. till när jag lägger mig på kvällen, blev Isa mätt av kvällsmaten, hela dagarna handlade om att skaffa mat, göra iordning mat, salta, koka in, konservera, och om att sköta djuren som gav oss mat, om att så, pollinera, rensa ogräs och skörda. Jag var så utmattad, utarbetad, färdiglevd.”

0

12 Comments:

 1. Przewalskis häst har jag hört talas om, men inte boken ;) Tack för smakbiten!

 2. Tack för smakbiten! Känner igen författaren men har inte läst något av hen.

 3. Visst blir man trött på att ständigt behöva tänka på mat, nyttigt ska det vara, inte rest för långt…. tack för smakbiten.

 4. Jag har hört mycket om hennes böcker, men än så länge inte läst någon av dem.

 5. den har jag läst. tyckte mycket om den. tack för smakebit och påminnelse

 6. Har hört talas både om författaren och böckerna men ännu inte läst någon av dem. Tack för fina smakbitar.

 7. Jag har två böcker i serien i pocket men olästa.

 8. Jag håller också på med den! Jag var hästtjej som barn och mycket väl medveten om Przewalskihästens existens så det var intressant att nu läsa att forskarna hittat rön om att den troligtvis inte är en vildhäst utan bara en förvildad tamhäst!

 9. Låter intressant. Tack för det :-).

 10. Jeg likte bedre de to første bøkene, enn denne. Det skjer veldig lite i noen av delene, og så var jeg ikke så interessert i delen om hestene. Jeg hadde min egen hest som barn så en skulle tro at denne passet perfekt, men den gjorde ikke det :-)
  Ha en riktig fin søndagskveld!

 11. Den här har jag tänkt läsa. Tyckte mycket om Blå.

 12. Den här boken stod faktiskt i hyllan på jobbet och jag tänkte plocka den med mig, men jag har en hel del redan att läsa så den står kanske kvar imorgon, men knappast till slutet av dagen.

Kommentera