Läst

Söndags-smakbit # 17

Av
den
2 maj 2021

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Jag läser nu Przewalskis häst, tredje delen i Maja Lundes planerade romankvartett om de skrämmande klimatförändringar jorden just nu genomgår.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken och författaren.

Smakbit sid. 120

“Ett murmeldjur sprätter över vägen. Ljus päls, svart nos och svarta ögon, långa morrhår. Ett annat följer efter strax bakom. De är bara ungar. Leker. Rusar ner i ett hål i marken och fösvinner. Som tur är finns det gott om den här, man kan knappt gå en meter utan att träffa på dem. De är söta på det där sättet som får många, särskilt kvinnor och barn, att oja sig. Kvicka, roliga. De står ofta uppresta och spejar. Ser ut som allvarliga raggiga små gubbar. Men det är inte i första hand för att de är söta jag tycker om dem. Det är för att de blir mat åt vargarna. Så länge vargarna är mätta får mina föl vara ifred. “

s.157

Jag var så trött på mat, på vårt beroende av mat. Så trött på att tänka på mat, på mat här och nu, från när jag vaknar på morgonen, har vi frukost så det räcker i dag. till när jag lägger mig på kvällen, blev Isa mätt av kvällsmaten, hela dagarna handlade om att skaffa mat, göra iordning mat, salta, koka in, konservera, och om att sköta djuren som gav oss mat, om att så, pollinera, rensa ogräs och skörda. Jag var så utmattad, utarbetad, färdiglevd.”

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Robert W

  2 maj 2021

  Przewalskis häst har jag hört talas om, men inte boken 😉 Tack för smakbiten!

 2. Svara

  Cinnamon

  2 maj 2021

  Tack för smakbiten! Känner igen författaren men har inte läst något av hen.

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  2 maj 2021

  Visst blir man trött på att ständigt behöva tänka på mat, nyttigt ska det vara, inte rest för långt…. tack för smakbiten.

 4. Svara

  Monika

  2 maj 2021

  Jag har hört mycket om hennes böcker, men än så länge inte läst någon av dem.

 5. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  2 maj 2021

  den har jag läst. tyckte mycket om den. tack för smakebit och påminnelse

 6. Svara

  Ditte

  2 maj 2021

  Har hört talas både om författaren och böckerna men ännu inte läst någon av dem. Tack för fina smakbitar.

 7. Svara

  Marie Eggimann

  2 maj 2021

  Jag har två böcker i serien i pocket men olästa.

 8. Svara

  bokdivisionen

  2 maj 2021

  Jag håller också på med den! Jag var hästtjej som barn och mycket väl medveten om Przewalskihästens existens så det var intressant att nu läsa att forskarna hittat rön om att den troligtvis inte är en vildhäst utan bara en förvildad tamhäst!

 9. Svara

  ElisabetR

  2 maj 2021

  Låter intressant. Tack för det :-).

 10. Svara

  Astrid Terese

  2 maj 2021

  Jeg likte bedre de to første bøkene, enn denne. Det skjer veldig lite i noen av delene, og så var jeg ikke så interessert i delen om hestene. Jeg hadde min egen hest som barn så en skulle tro at denne passet perfekt, men den gjorde ikke det 🙂
  Ha en riktig fin søndagskveld!

 11. Svara

  Lottens Bokblogg

  2 maj 2021

  Den här har jag tänkt läsa. Tyckte mycket om Blå.

 12. Svara

  Sara

  3 maj 2021

  Den här boken stod faktiskt i hyllan på jobbet och jag tänkte plocka den med mig, men jag har en hel del redan att läsa så den står kanske kvar imorgon, men knappast till slutet av dagen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 39
 • 425
 • 1 716 577
 • 4 905
 • 63 127
Sök här