Söndags-smakbit # 2

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Igår läste jag ut Maggie O´Farrells bok Jag är, jag är, jag är – ett hjärtslag från döden som på ett livsbejakande ömsint och ärligt sätt berättar om hennes olika möten med döden.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit s.136
“Jag måste ha väntat på mamma som var inne och handlade mat – det här var i mitten av 70-talet, en tid då det var full acceptabelt att lämna småbarn på trottoaren utanför affärer.
Jag minns att medan jag svängde fram och tillbaka var det som om något förändrades inom mig, en sorts djupseende utöver det vanliga. En plötslig omkalibrering eller splittring av min varseblivning. Jag kunde se mig själv både ovanifrån och inifrån. Jag kände mig oändligt liten och obetydlig, samtidigt som jag var intensivt medveten om mig själv som en organism, ett mänskligt mikrokosmos. Jag kände hur de sammanlänkade maskorna i vantarna pressades in i fingrarna som höll om dörrhandtaget. Jag hörde mitt hår sprraka inuti mössan, kände den kalla luften komma in i mig, borra sig in i kroppen, och jag kunde se den flöda ur mig.”

sid. 165
“Han lägger armen om hennes axlar och trycker henne intill sig, mot sitt bröst, mot musklerna och benen närmast hjärtat. Hon vilar kinden mot ylletyget i hans jacka och andas där, hon föreställer sig hur molekylerna i hans kropp, hans doft, hans hud, hans kläder,hans hår dras ned i hennes lungor, in i bronkernas passager och bifloder, in i alveolerna, landar i blodomloppet där det löses upp och förs iväg som snurrande sporer, in till de hemligaste knutpunkterna i hennes innersta.”

0

18 Comments:

 1. Jag har en annan bok av henne oläst i hyllan. Jag har hört mycket gott om hennes böcker så egentligen borde jag redan ha läst den.

 2. Jag gillar hennes böcker och skulle vilja läsa den här. Men speciell smakbit!

 3. Tack för smakbitarna! Men jag tror nog att jag föredrar att läsa om livet…

  Ha en finfin dag!

 4. Jag har tyckt om alla böcker jag läst från det bokförlaget, och planen var att läsa den här direkt när den kom ut, men livet kom emellan. Tack för påminnelsen! Jag har fått många bra tips i dag om böcker jag vill läsa, och det här är ännu en som jag klickar ned i min varukorg hos bokhandeln. Ha en fin dag!

 5. Den har jag sparat ner på Storytel, men jag hade nog faktiskt ingen koll på vad den handlar om :)

 6. Annorlunda. Det är alltid roligt. Tack för smakbiten!

 7. Tack för smakbiten har några böcker av henne.

 8. Pirjo Saloniemi

  Har inte läst någon bok av den författaren. Tack för smakbiten!

 9. Jeg har lest Hva skjedde med Esme Lennox og Hånden som først holdt min av Maggie O´Farrell. Men ikke den du leser. Jeg likte så godt de to jeg har lest, at jeg må sette denne og på leselisten.
  Ha en riktig fin søndag!

 10. lite för tuff bok, omslaget mår jag illa av – är inget doktorsämne

 11. Tack för smakbitar. Känner ju till författarnamnet, men inte mer än så.

 12. Jag har faktiskt inte hört talas om vare sig boken eller författaren men kanske borde jag lägga den till listan :)

 13. Är jättenyfiken på den boken. Tack för smakbiten.

 14. Tack för smakbiten, det låter djupt. Och vad vinterfin du gjort bloggen! :)

 15. En till bok som jag funderat på att läsa, men det har inte blivit av än. Tack för smakbiten!

 16. Har hört talas om boken men inte läst något av författaren än. Tack för smakbiten!

 17. Tack för smakprovet. Har hört talas om boken men inte läst den. Finns nu med på den allt längre läselistan. TRor jag ksulle gilla den.
  Kram

 18. har läst den och tyckte mycket om den. tack för smakebiten!

Kommentera