Söndags-smakbit # 20

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

 

Igår läste jag ut Överstinnan av Rosa Liksom, en skildring av Finland och dess historia, hur landet tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje riket berättad av en äldre kvinna som ser tillbaka på sitt liv och sin uppväxt i en nationalistisk krets, och tillvaron med en trettio år äldre man som är en övertygad nazist.

Smakbit sid. 149
Där i den oändliga myrens inre, mitt bland de låga röda mosstuvorna, de vattenfyllda sänkorna, klargröna och förrädiska flarkgölarna, växte jag och blev så småningom mig själv. Jag blev lugn av de höga susande furorna, uppiggad av den knarrande vinterkölden och klirret från de bubblande vårbäckarna ingav mig tro på livets kraft. Jag blev fullvuxen, en riktig ståndskvinna, en älgtjurko som sett mycket, sådant som jag aldrig ens hade haft en aning om. Jag hade alltid trott att jag var ett flak vitmossa som guppade i ättiksvatten eller något slags ko till min natur, men jag växte upp till ett ståtligt hornbeprytt djur som såg på var och en som kom emot mig med en blick som nästan fick hjärtat att stanna hos den mötande.”

0

13 Comments:

 1. Stark och poetisk finfin text. Omslaget, titeln och författarens förnamn och efternamn, mycket spännande som satt sprätt på min tankegång!

 2. Vitmossa i guppande ättiksvatten… en märklig liknelse för mig som inte alls förstår varför man skulle lägga mossan i det :)

 3. Tack för smakbiten. Så många liknelser!

 4. Tycker också det låter märkligt med kombinationen vitmossa och ättiksvatten. Men vad vet jag, nästan inget om växter och sådant. Tack för smakbiten!

 5. En väldigt vacker smakbit, tack för den! :) Jag har inte hört talas om boken förut men nu blev jag nyfiken. Trevlig söndag!

 6. det var för länge sedan jag läste Rosa Liksom, hon har varit och pratat i Göteborg, tack för smakbiten.

 7. Åsa Carlsson

  Tack för smakbiten! Känner igen författarnamnet men inte boken.

 8. Här var både bok och författare ny för mig. Smakprovet gillade jag även om jag inte direkt förstod liknelserna, men det antar jag att jag gör om jag läser boken. boken tar upp ett ämne som intresserar mig en hel del. Finns nu på min läselista.
  Kram!

 9. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten.

 10. jag gillar verkligen Rosa Liksom. har läst flera av hennes böcker. den här lägger jag till på min väldiga läslista. tack för smakebiten!

 11. Den boken känner jag inte till. Tack för smakbiten!

 12. En intressant bok och författare. Tack för smakbiten !
  Hoppas din vovve är på bättringsvägen. Ha en ny fin vecka !

 13. Rosa Liksom hör till de där författarna som jag tycker att jag borde läsa, men som jag inte läst något av.

Kommentera